Fyrer opp til krig mot tobakks-Andresen

I dag starter første kapittel i landets første erstatningssak mot norsk tobakksindustri. En 52-åring fra Nord-Trøndelag ryker i hop med J.L. Tiedemanns Tobaksfabrikk i Oslo forliksråd etter at hennes mor døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1995 døde kvinnens mor av lungekreft etter å ha røykt Pall Mall i årevis. 52-åringen satt igjen med en regning på 100000 kroner fra det spanske sykehuset hvor moren tilbrakte sine siste dager. Nå krever datteren erstatning for de faktiske utgifter, og klager tobakkskongen og mangemillionæren Johan H. Andresen inn for forliksrådet. Han eier J.L. Tiedemanns Tobaksfabrikk som distribuerer Pall Mall-sigarettene i Norge. Møtet i forliksrådet starter i dag klokka 13.

- Alle sivile saker må gjennom forliksrådet i et forsøk på å finne en minnelig ordning. Her skal vi ta opp spørsmålet om Tiedemanns har ansvar, sier 52-åringens advokat, Edmund Asbøll, til Dagbladet.
For ordens skyld: Tobakkskongen møter ikke selv i forliksrådet, men sender en representant utstyrt med nødvendige fullmakter.

Opp i retten

Men det er ingen grunn til å tro at møtet i forliksrådet i dag vil vare lenger enn budsjettmøtet mellom sentrumsregjeringen og Ap. Tiedemanns vil ikke være med på noen kontantstøtte til avdødes datter.

- Vi erkjenner ikke noe erstatningsansvar, sier informasjonssjef Jan Robert Kvam i Tiedemanns.
Selskapet står fast på tidligere standpunkt. De selger et lovlig produkt innenfor de rammer som gjelder.

Dermed er det klart for rettssak.

- Dersom ikke Tiedemanns innrømmer ansvar, blir dette fulgt opp med en stevning til Oslo byrett, sier Asbøll.

Saker i kø

Advokaten har fått henvendelser fra 50 personer i Norge som ønsker å kreve erstatning fra tobakksindustrien.

- Åtte- ni saker er nå ferdig behandlet, og anbefalingen er at de prøves rettslig, sier Asbøll.

Neste sak ut er en mann i 50-årene, som etter det Dagbladet erfarer krever minst tre millioner kroner i erstatning. Dokumentene er oversendt forliksrådet, men saken er ennå ikke berammet.