Fyrer opp under striden

Tobakksdyrkerne i Zimbabwe holder nå sin grøde tilbake fra et marked som tredisjonelt representerer livsnerven i landets økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tobakk står for en tredjedel av inntektene fra utlandet. Dermed har de lammet økonomien, og president Robert Mugabes regjering anklager dem for «utpressing».

Uten tobakk stanser økonomien i Zimbabwe. Landet er verdens tredje største leverandør til verdensmarkedet.

Bøndene sier at okkupasjonene av om lag tusen gårder, vold, drap, bensinmangel og en kunstig høy valutakurs har ført til denne krisa. Krigsveteraner og deres yngre medhjelpere har okkupert flere store tobakksgårder i hvites eie, og noen steder har de tent fyr på avlingene.

- Følgene er at det ikke kan utføres noe særlig arbeid på gårdene, uttalte Harry Milbank til BBC. Hans egen gård er okkupert av urostifterne.

Ned 66 prosent

I går åpnet det årlige og normalt feststemte tobakksmarkedet i Harare. Årets grøde anslås til å være 15 prosent større enn fjorårets. Men likevel er utbudet av tobakk på markedet hele 66 prosent lavere i år enn i fjor.

Dette åpner et blødende sår i Zimbabwes økonomi. Zimbabwe trenger hard valuta for å betale for lengst forfalne regninger for elektrisk strøm fra Sør-Afrika og for å betale på lån til Verdensbanken.

The Herald, den viktigste regjeringsstyrte avisa, anklager tobakksdyrkerne for å være «uten skam» og drive «utpressing mot regjeringen». Avisa mener dette kan føre til ytterligere vold.

Trolig er ikke skadene på årets avling omfattende ennå, men det kan fort endre seg. Fortsatt uro på landsbygda kan dessuten på noe lengre sikt undergrave Zimbabwes stilling som pålitelig leverandør av tobakk til verdensmarkedet.

Devaluering

Mange av tobakksdyrkerne sier også at de ikke har råd til å selge før myndighetene nedskriver verdien på landets mynt. Tobakken selges på verdensmarkedet mot hard valuta, som så veksles om til en overpriset Zimbabwe-dollar for å betale regningene hjemme. Økonomer har regnet ut at valutaen må devalueres med 25 prosent for at tobakksdyrkerne skal få like mye igjen for varene sine i år som i fjor.

Men å devaluere ville samtidig være å bære drivstoff til en prisspiral som allerede går fort. Og det ville være svært upopulært blant velgerne. President Mugabe må utskrive valg i mai eller juni. Prisene på mat, drivstoff og strøm ville skyte ytterligere i været, mens lønningene ville miste verdi.

OPP I RØYK: Årets tilbud av tobakk på markedet i Harare er bare en tredjedel fjorårets. Tobakken tørker på jordene, der den ikke er svidd av.