Fyrer seg opp mot paven

Sikkerheten i høyspenn før Pave Benedict XVI kommer til Tyrkia tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 25 000 tyrkere tok i dag til gatene i Istanbul for å demonstrere mot pave Benedict XVI, som kommer til Tyrkia på et firedagers besøk til uka, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Demonstrasjonen, som var organisert av The Islamist Felicity Party (SP), bar slagord som «Paven er ikke velkommen».

Hundrevis av soldater fra den tyrkiske sikkerhetsstyrken, inkludert opprørspoliti, var beordret ut i gatene av Istanbul for å holde situasjonen under kontroll.

- Vi har en grenseløs respekt for alle religioner og alle representanter, men vi kan ikke forbli stille når vi står overfor deklarasjoner som går imot vår tro, sier et sentralt medlem av Felicity Party (SP) til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrasjonen mot det kommende pavebesøket samlet imidlertid langt færre enn de 75 000, som aktivister hadde varslet på forhånd.

Vakte sterke reaksjoner

Pave Benedict XVI vekket sterke reaksjoner fra muslimer over hele verden for talen han holdt på Regensburg-universitetet i Tyskland 12. september.

I talen siterte paven islamkritikk hentet fra 1300-tallets keiser Manuel II Paleologos, som i en meningsutveksling med en lærd perser skrev:

FLAGGBRENNING: Under dagens demonstrasjon i Istanbul ble det satt fyr på amerikanske og israelske flagg. Utbryterpartiet Felicity Party hadde imidlertid ikke klart å samle så mange mennesker som ventet. Foto: EPA/Scanpix
FLAGGBRENNING: Under dagens demonstrasjon i Istanbul ble det satt fyr på amerikanske og israelske flagg. Utbryterpartiet Felicity Party hadde imidlertid ikke klart å samle så mange mennesker som ventet. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Vis meg hva Muhammed har brakt av nye ting, og der vil du finne ting som bare er onde og umenneskelige, slik som å spre troen med sverd.

Først en måned etter gikk 38 muslimske lærde fra hele verden sammen om et brev, hvor de skrev at de aksepterte pavens beklagelse og hans forsikring om at det kontroversielle sitatet ikke reflekterte hans personlige oppfatning..

Men blandingen av religiøse og politiske slagord fra dagens demonstrasjon viste med all tydelighet at mange mistenker at motivet for pavebesøket er å undertrykke den muslimske verden, fremfor å skape forsoning.

Unge muslimer marsjerte med trommer og tyrkiske flagg, mens de ropte: «Paven gjorde en feil, vår tålmodighet er over».

En stor banner plassert på Caglayan square i det sentrale Istanbul viste bider av en korsfarer og volden i Midtøsten med teksten: «Hvem brakte ondskap og ummenneskelighet?»

- Bryt lenkene

Pavens besøk kan skape nye kontroverser. Etter planen skal han blant annet besøke Hagia Sophia, en bysantisk kirke bygd på 600-tallet, som ble gjort om til moské i 1453 da ottomanerne tok kontroll over Istanbul eller daværende Konstantinopel.

I 1935 ble Hagia Sophia gjort om til museum. Nå mistenker nasjonalistiske islamister at paven med sitt besøk har til hensikt å omskape turistattraksjonen til en kirke igjen.

Fyrer seg opp mot paven

Onsdag denne uken ble 39 aktivister arrestert etter at de i protest hadde holdt bønnemøte i museet. I dag ble Hagia Sophia et tema for demonstrantene.

- Bryt lenkene, åpne Hagia Sophia, ropte demonstrantene, ifølge nyhetsbyrået AFP

Ville kvele paven

Dersom tyrkiske sikkerhetsmyndigheter trenger en påminnelse om hvilken utfordring de står overfor i forbindelse med pavebesøket, sørget Ibrahim Ak for at de fikk seg en skikkelig vekker for tre uker tilbake, skriver The International Herald Tribune.

26-åringen avfyrte skudd med pistol utenfor det italienske konsulatet i Istanbul og ropte at han ville kvele paven med bare hendene.

- Hvis gud vil, vil dette bli et startskudd, en start for muslimer, ropte Ak til tv-kameraene mens han ble ført bort i håndhjern.

Og han hadde en siste beskjed:

- Hvis gud vil, vil han ikke. Hvis han kommer, vil han se hva som skjer med han.

Til alt hell ble ingen skadd i skyteepisoden 2.november, men tyrkiske myndigheter er forberedt på bråk i neste uke og har mobilisert skarpskyttere, bombeeksperter og opprørspoliti, i tillegg til at marinen skal overvåke Bosporus-stredet, som renner gjennom Istanbul.

25 år etter at tyrkeren Mehmet Ali Agca skjøt mot pave Johannes Paul ll på Petersplassen i Roma, er det viktigere enn noen gang at Tyrkia viser seg som en moderne nasjon, som er klar til å bli medlem av EU.

Paven skal fra 28. til 1.desember besøke Istanbul, Izmir og Ankara.

KONTROVERSIELT BESØK: Pave Benedict XVI skal besøke den Blå moské i Istanbul under Tyrkia-besøket til uken.
<B>PAVE, IKKE KOM: </B> En av demonstrantene signaliserer tydelig hva han vil med slagordet: «Pave, ikke kom, vi vil ikke ha deg.»
ROPTE SLAGORD: En tyrkisk kvinne bærer hodebånd med påskriften: «Den ignorante og snikete paven paven, som fornærmet islam og vår profet burde ikke komme til Tyrkia» roper islamske slagord.
<B>SAMLET SEG:</B> En sønn sitter på skuldrene til faren sin under demonstrasjonen mot pavebesøket.