<strong>SAMME NAVN:</strong> Den svenske IT-konsulenten og profilerte høyreekstremisten nekter for å eie domenet Fyret.nu. Men domenet er registrert på samme navn som hans. Faksimile: Fyret.nu
SAMME NAVN: Den svenske IT-konsulenten og profilerte høyreekstremisten nekter for å eie domenet Fyret.nu. Men domenet er registrert på samme navn som hans. Faksimile: Fyret.nu Vis mer

Fyret.nu registrert på samme navn som kjent svensk høyreekstrem

Er medlem av Svenskarnas Parti, som står bak mange av Fyrets artikler. Svensk politi betegner partiet som nazistisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at den norske nettsida Fyret.nu, som har ukjent redaksjon og ledelse, er registrert på samme navn som en kjent svensk høyreekstrem. Det bekreftes av Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE), den svenske organisasjonen som teknisk drifter og administrerer .nu- og .se-domenene.

Den svenske profilerte høyreekstremisten er medlem av Svenskarnas Parti (SvP), som fram til 2008 het Nationalsocialistisk Front. Han er bosatt i København, der han jobber som IT-konsulent og drifter partiets hjemmesider.

Fyret.nu er mye lest og delt via sosiale medier, hovedsakelig på grunn av sine artikler der de identifiserer mørkhudede volds- og seksualforbrytere med navn og bilde. De er også kjent for å skape oppstyr rundt sin feilaktige artikkel om at en skole i Ålesund skulle erstatte norske flagg i 17. mai-toget med flagg fra elevenes opprinnelsesland.

Tirsdag skrev Dagbladet at aktivistnettstedet Radikal Portal mener å ha bevis for at Fyret.nu egentlig er ei nazistisk side.

- Når mange lenker til dem uten å vite at de er nazistiske, er de samtidig med på å spre hatpropaganda, sier Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter, til Dagbladet.

Lang karriere Den svenske IT-konsulenten har en lang historie med aktivitet i høyreekstreme miljøer på begge sider av Øresund. Han omtales i SvPs partiavis Realisten.se som lederen for Sverige-avdelingen av Nordisches Hilfswerk, en organisasjon som arbeider for å fremme samarbeidet mellom «nasjonalistiske» organisasjoner i Tyskland og Skandinavia.

Anders Dalsbro, redaktør for den antirasistiske svenske sida Expo, opplyser til Dagbladet at mannen tidligere har vært medlem også av SvPs forløper Nationalsocialistisk Front samt den såkalte Helsingborgkampanjen.

<strong>TETTE BÅND:</strong> Fyret.nu legger ikke skjul på at de har tette bånd til Svenskarnas Parti (SvP), og publiserer jevnlig oversatte artikler fra partiets nettsted; her er en julehilsen fra partileder Stefan Jacobsson. Svensk overvåkingspoliti (Säpo) nøler ikke med å kalle SvP nazistisk. Faksimile: Fyret.nu
TETTE BÅND: Fyret.nu legger ikke skjul på at de har tette bånd til Svenskarnas Parti (SvP), og publiserer jevnlig oversatte artikler fra partiets nettsted; her er en julehilsen fra partileder Stefan Jacobsson. Svensk overvåkingspoliti (Säpo) nøler ikke med å kalle SvP nazistisk. Faksimile: Fyret.nu Vis mer

Den danske sida Projectantifa.dk skriver at skåningen i tillegg til de allerede nevnte organisasjonene har vært medlem av Nordiska Förbundet, Aktivism Öresund og Dansk Front.

Den utflyttede svensken står ifølge Projectantifa også bak det nå nedlagte selskapet Bifrost Media, hvis hovedgeskjeft var å opprette hjemmesider for høyreekstreme organisasjoner i hele Europa, bl.a. tyske Nationaler Widerstand (Nasjonal Motstand) Berlin.

Ifølge den svenske høyreekstreme sida Nationell.nu har IT-konsulenten og familiemannen deltatt på Nordisk Vision, de nordiske «nasjonalistene»s sommerleir, der han har forelest om datasikkerhet.

- Avviser eierskap SvP-medlemmet og IT-konsulenten avviser overfor Dagbladet at han eier Fyret.nu.

- Nei, det stemmer ikke. Navnet mitt har - dessverre - forbindelse til mange domener, men Fyret er ikke et jeg eier, sier svensken til Dagbladet.

- Hvordan forklarer du at .SE oppgir deg som eier av Fyret.nu?

- Jeg henviser til mitt forrige svar.

<strong>UTPEKES:</strong> En kjent norsk høyreekstrem fra Vestfold utpekes av Radikal Portal for å være en av Fyret.nu's bakmenn, bl.a. på bakgrunn av Facebook-aktiviteten hans. Den viser også at mannen i 30-åra har nær omgang med SvP. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
UTPEKES: En kjent norsk høyreekstrem fra Vestfold utpekes av Radikal Portal for å være en av Fyret.nu's bakmenn, bl.a. på bakgrunn av Facebook-aktiviteten hans. Den viser også at mannen i 30-åra har nær omgang med SvP. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer

SvPs partiformann Stefan Jacobsson sier han er ukjent med koblingen mellom IT-konsulenten og Fyret.

- Så vidt meg bekjent er han ikke ansvarlig for sida Fyret.nu, sier Jacobsson til Dagbladet.

- Hvem skriver artiklene på Fyret?

- SvP er virksomme i Sverige, og jeg har ingen kjennskap til hvem som skriver på sida. Vårt parti har ingen redaksjonell innflytelse over Fyret.nu.

- Sikker informasjon Det er selskapet Loopia AB som har solgt domenenavnet Fyret.nu til eieren, og som har ansvaret for å sikre at personopplysningene vedkommende oppgir, er riktige.

- Har du fått et navn fra .SE, kan du være sikker på at det er riktig person bak domenenavnet, sier selskapet til Dagbladet.

- Hvordan kan dere være sikre på at navnet kunden oppgir, er riktig?

<strong>REKLAMERER:</strong> En av nordmennene Radikal Portal utpeker som bakmenn for Fyret.nu, er en tidligere lederskikkelse i Vigrid. Organisasjonen kjennetegnes bl.a. av beundring for Adolf Hitler, raselære og fornektelse av jødeutryddelsene. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
REKLAMERER: En av nordmennene Radikal Portal utpeker som bakmenn for Fyret.nu, er en tidligere lederskikkelse i Vigrid. Organisasjonen kjennetegnes bl.a. av beundring for Adolf Hitler, raselære og fornektelse av jødeutryddelsene. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer

- Vi foretar de kontroller vi kan når det gjelder privatpersoner og foretak. Skandinaviske personer og selskaper sjekkes mot offentlige registre.

Forfalskning Etter at Dagbladet begynte å jobbe med saken om domenet Fyret.nu, har en ukjent opphavsmann opprettet et dokument på nettjenesten Pastebin, som skal vise at det er Dagbladets journalist som eier Fyret.nu. Dette er en forfalskning; selskapet som oppgis som avsender av «bekreftelsen», er ikke ansvarlig for domenet.

- Du står ikke oppført som eier av Fyret.nu. Det har ikke skjedd noen endring vedrørende eieropplysningene de siste dagene, opplyser .SE - som faktisk administrerer toppnivådomenet .nu - til Dagbladet.

- Vi vet ikke hvor informasjonen i dokumentet kommer fra, men den er ikke sendt av oss på .SE.

Vigrid og Slavisk Union I artikler publisert denne uka har Radikal Portal navngitt to profilerte norske høyreekstremister som bakmenn.

Den ene er en tidligere lederskikkelse i Vigrid. Organisasjonen er kjent for sin dyrking av Adolf Hitler, raselære og fornektelse av jødeutryddelsene under krigen. Den andre har tette bånd til russiske Slavisk Union og frontfiguren Vjatsjeslav Datsik, som er utvist fra Norge.

Den tidligere Vigrid-lederskikkelsen reklamerer ivrig for Fyret på sosiale medier og har nær kontakt med personer fra SvP og andre skandiaviske høyreekstreme. Han benekter overfor Dagbladet at han står bak nettsida - den andre utpekte Fyret-bakmannen avstår fra å kommentere opplysningene.

- SvP er nazistisk Nettstedet har åpenbare redaksjonelle koblinger til SvP og Realisten. Fyret har publisert en rekke oversatte artikler fra Realisten; Realisten på sin side refererer og lenker til Fyret-artikler.

Säpo, det svenske overvåkingspolitiet, er klar på at de ser på SvP som nazistiske, og at navnebyttet fra Nationalsocialistisk Front, via Folkfronten, bare er kosmetisk.

- Nationalsocialistisk Front ville ta makten på demokratisk vis, for siden å avskaffe demokratiet. De stilte i kommunevalget i 2002 og 2006, men kom til at ordet «nasjonalsosialisme» i navnet var en hindring for å få stemmer. Derfor byttet de navn i 2008, sier Säpo-analytiker Ahn-Za Hagström til Skånskan.se.

Ønsker DNA-tester SvPs politiske program slår fast at «bare mennesker som tilhører den vestlige genetiske og kulturelle arven, der svenskene inngår, skal kunne være svenske medborgere». Ordlyden minner sterkt om de tyske nazistenes Nürnberg-lover av 1935, som sier at bare personer av tysk eller «beslektet» blod kan være tyske borgere.

<strong>FORFALSKNING:</strong> Etter at Dagbladet begynte å jobbe med denne saken, er dette dokumentet opprettet av en ukjent opphavsmann på nettjenesten Pastebin. Det skal vise at det er Dagbladets journalist som eier domenet Fyret.nu - men er en forfalskning. .NU Domain Ltd administrer ikke domenet, det er det Stiftelsen för internetinfrastruktur som gjør. Faksimile: Pastebin
FORFALSKNING: Etter at Dagbladet begynte å jobbe med denne saken, er dette dokumentet opprettet av en ukjent opphavsmann på nettjenesten Pastebin. Det skal vise at det er Dagbladets journalist som eier domenet Fyret.nu - men er en forfalskning. .NU Domain Ltd administrer ikke domenet, det er det Stiftelsen för internetinfrastruktur som gjør. Faksimile: Pastebin Vis mer

I fjor høst uttalte Robin Olsén, SvPs talsmann i Mora i Dalarna, at han ønsker å kartlegge alle «ikke-svensker» og kaste dem ut fra sine hjem. Videre uttalte han i intervjuet med Sveriges Radio at han ønsker å DNA-teste alle kommunepolitikerne på hjemstedet.

Overfor Nordfront.se - partiorganet til åpent nazistiske og militante Svenska Motståndsrörelsen - hevder han intervjuet var manipulert:

- Den dagen vi kommer til makten, det er jo da - ved tvilstilfeller - at DNA-tester vil bli utført. Det spiller ingen rolle hvilken samfunnsklasse, sosial status, eller liknende man har - ingen vil bli særbehandlet.

- Bekreftelse For Joakim Møllersen, redaksjonsmedlem i Radikal Portal, faller brikkene på plass dersom det skulle vise seg at den svenske Danmark-baserte IT-konsulenten og SvP-medlemmet også står bak Fyret.nu.

- Det er veldig tette bånd mellom SvP og Fyret. De personene vi vet står bak, har utstrakt kontakt med SvP og Realisten, sier Møllersen til Dagbladet.

- Vi vet også at folk fra Realisten har vært i Norge og besøkt personer bak Fyret, for så å skrive om besøket. Det beviser forbindelsen, sier han.

Møllersen synes heller ikke det er merkelig at så vel den svenske IT-konsulenten som SvP-leder Jacobsson avviser forbindelse til Fyret.

<strong>NORSK HØYREEKSTREM:</strong> Ifølge Radikal Portal er denne Facebook-oppdateringen fra den norske «nasjonalisten» bevis på at han er blant Fyrets bakmenn. Faksimile: Facebook / Radikal Portal
NORSK HØYREEKSTREM: Ifølge Radikal Portal er denne Facebook-oppdateringen fra den norske «nasjonalisten» bevis på at han er blant Fyrets bakmenn. Faksimile: Facebook / Radikal Portal Vis mer

- At alle benekter alt, er som forventet - de er anonyme av en veldig god grunn. Hvis leserne deres blir klar over hvem som står bak bloggen, samt forbindelsene deres med SvP og andre internasjonale nazistmiljøer, vil de miste svært mange av leserne. Dette vet de - derfor vil de benekte det som nå er åpenbart for alle.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar til saken fra Fyret.nu - som ikke har svart.

<strong>GRANSKER:</strong> Joakim Møllersen i Radikal Portal jobber for å avsløre Fyret.nu som nazistside. Han blir ikke overrasket dersom det skulle vise seg at den svenske mannen står bak nettsida. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GRANSKER: Joakim Møllersen i Radikal Portal jobber for å avsløre Fyret.nu som nazistside. Han blir ikke overrasket dersom det skulle vise seg at den svenske mannen står bak nettsida. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer