Fyrrige italienere løftet Eltek

Telekom-sektoren kom igjen i søkelyset i går. Denne gang med positivt fortegn etter at pinup-veteranen Pirelli sammen med Benetton sikret kontrollen i Telecom Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk telekom-moro og gevinstsikring i cruise satte sitt preg på Oslo Børs mandag. Selv om fellesferien offisielt skal være over ser det ut til at en rekke aktører fortsatt er på ferie.

Det er nok også rimelig å anta at mange velger å trå varsomt i forkant av ukens nøkkeltall fra USA. Disse vil sannsynligvis bli avgjørende for utviklingen i verdens aksjemarkeder ettersom det blir stadig færre av de store aktørene på verdensbasis som fortsatt ikke har lagt frem sine tall for andre kvartal.

For Oslo Børs' del endte det med en omsetning på 899 millioner kroner på hovedlisten. Det er den laveste omsetningen siden onsdag før påske. Meglerhusene må med andre ord sloss om smuler, og slik sett står vårt tema fra kommentarartikkelen før børsåpning fortsatt ved lag.

Totalindeksen steg 0,47 prosent til 1.258,76 poeng, mens den vektede hovedindeksen steg 0,45 prosent til 187 poeng.

Italienske Pirelli og Benetton tok i helgen kommandoen i Europas største telekomoperatør - Telecom Italia - gjennom aksjekjøp i Olivetti. Det fiendtlige oppkjøpet, som forøvrig er velsignet av italienske myndigheter, setter fokus på telekomaksjer over hele Euorpa mandag, og kursene spretter i været.

Transaksjonen gir et sterkt signal og betydelig oppmerksomhet i et aksjemarked som tørster etter retningsgivende nyheter.

- Investorer har plutselig fått mer tro på at denne typen aksjer kan gå opp, heller enn i retning nedover, som de har gjort den seneste tiden, sier analytiker Eric Lakin i Banc of America til Bloomberg News i en kommentar til nyheten.

For Telenor ble det en oppgang på 1,6 prosent til 39,40 kroner. Omsetningen i aksjen var imidlertid på marginale 22 millioner kroner.

Dette er beskjedent sammenlignet med i Stockholm der ledende telekomaksjer som Ericsson og Nokia stiger henholdsvis 5 og 2,5 prosent. Telia er opp 2 prosent. I London er Vodafone og Marconi også kraftig opp.

Oppgangen for telekomselskapene sendte imidlertid Eltek opp hele 11,9 prosent til 61 kroner. Det sendte selskapet til toppen på vinnerlisten. Dermed fortsetter den solide utviklingen for aksjen som nå har steget mer enn 18 prosent på tre dager.

Finansavisen skriver at det er dukket opp en rekke nye storaksjonærer i Eltek, noe som fører til spekulasjoner om at noe kan være på gang i selskapet. Omsetningen stanset i dag på 34 millioner kroner.

Sterkere tall enn ventet fra RCL kombinert med en rekke oppjusteringer fra amerikanske meglerhus sendte cruiserederiet rett til værs før helgen. Kursen steg omlag 20 prosent på to dager i forrige uke. Derfor er det ikke overraskende at investorene i dag sikrer seg litt gevinster. Aksjen falt i dag 2,3 prosent til 212 kroner. Omsetningen var på omlag 150 millioner kroner.

Dessuten er RCL svært avhengig av den økonomiske utviklingen i USA. Med tall for privat forbruk og forbrukernes fremtidstro på agendaen allerede i morgen og sysselsettingsrapport på fredag er det duket for potensielt betydelige kursutslag. Etter de seneste dagens oppgang for RCL er nok nedsiden større enn oppsiden dersom makrotallene avviker fra forventningene.

Tomra steg 3,2 prosent til 112,5 kroner. Aksjen var dagens nest mest omsatt med 119 millioner kroner.