Fyrstelig polekspedisjon

Fyrst Albert av Monaco inspirert av oldefarens Svalbard-eventyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I april planlegger fyrst Albert II av Monaco å nå Nordpolen med hundeslede.


Den fyrstelige polekspedisjonen er et direkte resultat av monarkens reise til Svalbard i juli, der han så steder oldefaren og pioneren fyrst Albert I besøkte på slutten av 1800-tallet under sine forskningsekspedisjoner.

Oldefaren, som regjerte lilleputtstaten 1889 til 1922, var en ivrig havforsker og oppdagelsesreisende, og forsket blant annet på dyre- og planteliv samt isbreer på Svalbard og i Norge.

Nå ønsker sønnesønnen å følge sin oldefars fotspor for å få oppmerksomhet om klimaendringer og jordas miljømessige utfordringer.

- Vi må gjøre mer for at alle skal bli bevisste på miljøproblemene vi står overfor. Hvis vi med dette, på vår beskjedne måte, kan få miljøspørsmål på bordet og tvinge noen lands ledere til å ta ansvar, oppnår vi målene, sa fyrst Albert II under en pressekonferanse på Monacos havforskningsmuseum i kveld.

Fyrst Albert II har i lang tid vært opptatt av miljøet, og like etter han besøkte Svalbard og så de enorme miljøforandringene som på kort tid har oppstått på grunn av den globale oppvarmingen, kungjorde han at Monaco ville tilslutte seg Kyoto-avtalen

Fyrsten skal sammen med seks andre ekspedisjonsmedlemmer sette ut med hundesleder fra en russisk meteorologisk stasjon 120 kilometer fra Nordpolen.


Marsjen fram til verdens absolutte nordpunkt skal etter planen ta sju dager. Albert er vant til snø og is etter å ha vært lagsmedlem i Monacos siste fem olympiske boblag, og en ivrig alpinist.

47-åringen, som overtok tronen da faren fyrst Rainier II døde 6. april i år, var fullførte den langvarige signingsprosessen 19. november og er nå fullt ut fyrste av Monaco.


Ryktene om at den ugifte fyrsten skulle være homofil har blitt avløst av flere skandalepregede farskapssaker Albert selv har bidratt til å bringe på banen etter farens død.

PIONER: Fyrst Albert I var ivrig hav- og polarforsker, selv etter at han overtok fyrstedømmet i 1889. Dette portrettbildet viser ham på isen under en av Svalbard-ekspedisjoner.
POLFARER: Fyrst Albert av Monaco planlegger sledetur til Nordpolen for å sette fokus på jordas miljøproblemer. Han er inspirert av oldefaren, som forsket i Norge og på Svalbard på slutten av 1800-tallet.