Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fyrstemann til Nordpolen!

I april legger Fyrst Albert av Monaco ut på sin farligste ferd noensinne. Målet er Nordpolen. -  Jeg gjør det for å hedre min forfar, som ville, men aldri kom dit, sier Fyrst Albert til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONACO (Dagbladet): De jukser litt, det kongelige følget. Det er ikke snakk om å gå helt fra iskanten til Nordpolen. Følget blir flydd inn med helikopter til en «Base Camp» om lag ti mil fra polpunktet.

For snart to år siden arrangerte Fyrst Albert sin svenske venn Karl-Magnus Karlssons fødselsdag på Ishotellet i Jukkasjärvi i Nord-Sverige. Over et par øl i badstua fortalte den daværende prinsen om sin forfar prins Albert I. Han besøkte Spitsbergen flere ganger, siste gangen var i 1906. Datidas Prins Alberts drøm var å komme seg til Nordpolen, men det ble aldri noe av. Den som sannsynligvis var først, var amerikaneren Robert Peary, som man tror nådde fram den 5. april 1909.

Over en øl ...

Men det var der i Ishotellets badstu ideen ble klekket ut. Nå skulle reisen bli noe av. Først besøkte prinsen Spitsbergen. Seinere har han gjennomført lange turer i Sverige og Norge med hundeslede.

-  En godt matet hund er en glad hund. En glad hund tar deg dit du vil, sier Fyrst Albert, som ble god venn med Kent Fjällborgs hunder. Fjällborg og hans glade hunder skal bli med på ekspedisjonen til Nordpolen. Den norskættede nordpoleksperten Ola Skinnarmo blir også med. To av Alberts nære venner være med i sledene. Teamet kommer til å overnatte i tomannstelt, med knallbluss som skal holde isbjørn borte. Som back-up har Russlands president Putin lovet redningshelikopter og amerikanerne avansert satellittnavigering for å unngå livsfarlige isprikker. Teamet er også bevæpnet for å kunne skyte angripende isbjørner.

Kalnd fornøyelse

Den største faren er nok kulden. -  Hvordan kan man for eksempel utrette sine naturlige behov om det blåser og er kaldt?

-  Vi kan sette opp en teltordning som beskytter mot vinden. Men hvis det blir veldig kaldt, har man på tidligere ekspedisjoner hatt et slags rør i buksene, med avløp ut av buksebeinet, forklarer Karl-Magnus Karlsson.

 TRENINGSTUR: Fyrst Albert har han gjennomført lange treningsturer i Sverige og Norge med hundeslede. Her mellom Tromsø og svenskegrensa. Foto: Karl-Magnus Karlsson
TRENINGSTUR: Fyrst Albert har han gjennomført lange treningsturer i Sverige og Norge med hundeslede. Her mellom Tromsø og svenskegrensa. Foto: Karl-Magnus Karlsson Vis mer

Den tiende april begynner reisen via mellomlanding i Kiruna og på Spitsbergen. Videre til den såkalte Base Camp, som i noen anledninger går under navnet Borneo. De håper å nå Nordpolen etter bare noen dagers ferd på hundeslede fra Borneo. Men alt kommer an på været. Vel framme på Nordpolen hentes de med helikopter som kan laste inn både en fyrste, sleder og glade hunder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!