Fyrsten er død - skandalene lever

Fyrst Rainier III døde i går. Han kjempet for Monacos uavhengighet, sin egen makt og for å komme seg gjennom tragedier og skandaler rundt fyrstefamilien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal barnløse prins Albert sikre Grimaldi-familiens framtid.

Familien har hersket over Monaco i mer enn sju hundre år. Fyrst Rainier oppnådde sitt hovedmål - han sikret familiens nær eneveldige makt over Monaco. Men han måtte endre landets grunnlov for å få det til.

Fyrst Rainier var den sjarmerende playboyprinsen som møtte sitt livs kjærlighet, den amerikanske skuespilleren Grace Kelly.
 

Hun var blendende vakker og på høyden av sin karriere. De traff hverandre på filmfestivalen i Cannes i 1955 og giftet seg året etter, da Grace Kelly var 25. Hans to fremste lidenskaper den gang var raske biler og jazz. Han giftet seg aldri igjen etter hennes død.

Kjempet for Monaco

Fyrst Rainier overtok tronen bare 26 år gammel, i 1949. Under krigen meldte han seg frivillig i den franske hæren og fikk to medaljer.

Resten av livet kjempet han for å sikre sin egen makt, Monacos overlevelse som uavhengig stat og for å komme seg gjennom tragedier og skandaler i familien.

Høsten 1982 omkom Grace Kelly da bilen hun satt i kjørte utfor en klippe. Den yngste datteren, Stephanie, som da var 17 år, overlevde ulykken.

 EVENTYRBRYLLUP:  Playboyprinsen Rainier møtte sitt livs kjærlighet, den amerikanske skuespilleren Grace Kelly, i Cannes da hun var 25. De giftet seg i 1956, ett år etter. Hun var blendende vakker og på høyden av sin karriere. Foto: AP
EVENTYRBRYLLUP: Playboyprinsen Rainier møtte sitt livs kjærlighet, den amerikanske skuespilleren Grace Kelly, i Cannes da hun var 25. De giftet seg i 1956, ett år etter. Hun var blendende vakker og på høyden av sin karriere. Foto: AP Vis mer

Kellys død ble et vendepunkt for familien. Barna, eldstedatteren prinsesse Caroline, kronprins Albert og prinsesse Stephanie, måtte ta over morens rolle.

Prins Rainier trengte barnas hjelp til å sikre landets økonomi og uavhengighet. Han kjempet jevnlig mot Frankrike, som ville endre landets skattesystem.

Beskjeden tronarving

Men skandalene sto i kø. Prinsesse Caroline giftet seg med en fransk playboy, Philippe Junot, mot Rainiers ønske. Ekteskapet varte i bare to år, men Caroline måtte kjempe i 12 år mot paven i Roma for å få skilsmissen godkjent. Hennes andre ektemann, italieneren Stefano Casiraghi, døde i en båtulykke. Carolina flyttet til Frankrike og giftet seg seinere med prins Ernst av Hannover.

Kronprins Albert var beskjeden og opptatt av sport. Han deltok i landets bobsleighteam i fem vinterolympiader. Hele tida var han omgitt av vakre, unge kvinner, men han innledet aldri noe offentlig forhold til dem.

Fyrst Rainier tvilte på at Albert dugde som tronarving.

Men for tre år siden fikk han endret loven slik at Albert kan overta tronen, selv om han forblir barnløs. Caroline og hennes barn er nå de neste i rekkefølgen. Hvis loven ikke hadde blitt endret, ville Monaco blitt en del av Frankrike.

Under press

Prinsesse Stephanie fikk to av barna med en livvakt, og hun vil ikke si hvem faren til det tredje barnet er. Nå er hun gift med en portugisisk sirkusakrobat.

Fyrst Rainier har aldri kritisert barna sine offentlig.

Han var opptatt av å bygge opp Monacos økonomi, og store inntekter kommer i dag fra turisme og høyteknologi. Fortsatt betaler ingen i Monaco inntektsskatt. Men skatteparadisene er under økt, internasjonalt press. Det er høyst usikkert om Grimaldi-familien kan feire sitt 800-årsjubileum på Monacos trone.

Prins Rainier begraves 15. april.

ULYKKEN: Rainier sørget dypt da Grace Kelly ble begravet i 1982.
OVERTAR TRONEN: Kronprins Albert.
KAMP: Rainier sloss mot inntektsskatt. Bildet er fra 2002.
HEFTIG: Prinsesse Caroline og prins Ernst av Hannover, kjent for sitt heftige temperament.
SIRKUS: Prinsesse Stephanie med ektemannen, sirkusartisten Adans Lopez Peres.