Fyrte løs: - Egoisme og feighet

Boris Johnson ber om at parlamentet forsøker å felle ham, eller la han fullføre brexit innen 31. oktober.

DIREKTE: Det britiske parlamentet ble oppløst av Boris Johnson tidligere denne måneden. Men etter etter prosess har høyesterett slått fast at oppløsningen var ulovlig. . Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordstyrer John Bercow måtte flere ganger banke i bordet og be Underhuset om å falle til ro da Boris Johnson i kveld skulle tale i parlamentet.

Johnson fyrte mildt sagt opp stemningen, da han anklaget brexit-motstanderne i parlamentet for å være egoistiske og feige. Samtidig utfordret han opposisjonen til å fremme mistillitsforslag mot ham og felle regjeringen hans. Enten det, eller la ham gjennomføre brexit innen 31. oktober, var Johnsons ultimatum.

OPPHETET: Det var svært opphetet i Underhuset da Boris Johnson onsdag kveld for første gang kommenterte Høyesteretts avgjørelse om at regjeringens oppløsning av parlamentet var ulovlig. Foto: NTB Scanpix
OPPHETET: Det var svært opphetet i Underhuset da Boris Johnson onsdag kveld for første gang kommenterte Høyesteretts avgjørelse om at regjeringens oppløsning av parlamentet var ulovlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Lever i en fantasiverden

Johnson gikk på talerstolen 19.30 i kveld til ville rop fra salen.

- Vi skal ta Storbritannia ut av EU innen 31. oktober, enten vi har en avtale eller ikke. Dette parlamentet vil bare ikke at brexit skal skje overhodet. De respekterer ikke folkets ønske, sier statsministeren.

- Folket vil bare få gjennom Brexit, sier Johnson, og mener at de i det siste har hatt framgang i forhandlingene.

Han går til kraftig angrep på opposisjonen i parlamentet - som er i flertall.

- De lever i en fantasiverden. De vil kansellere den første avstemningen og tvinge gjennom en ny avstemming, sier han.

LOVSTRIDIG: Boris Johnsons beslutning om å suspendere det britiske Parlamentet i over en måned under oppkjøringen til brexit var lovstridig, fastslår Storbritannias høyesterett. Vis mer

Han slår ned forslaget kontant.

- Det er en vill fantasi. Det blir ikke noe ny avstemning.

- Egoisme og feighet

Han anklager parlamentet for å være paralysert.

- Det er rein egoisme og feighet, sier han.

I går slo britisk høyesterett fast at Boris Johnsons råd til dronningen om å oppløse parlamentet var ulovlig.

Dette har dominert debatten i Underhuset i dag, og har ført til opphetet stemningen og meget hard kritikk av Johnsons regjering.

Johnson sa også at han mener høyesterett tok en feil beslutning da suspenderingen av parlamentet ble opphevet.

I et TV-intervju onsdag morgen sa Jeremy Corbyn at Johnson bør be dronningen og landet om unnskyldning for den ulovlige suspensjonen.

Johnsons fem uker lange suspendering av parlamentet skjedde midt i en kritisk fase av behandlingen av brexit. Domstolen behandlet sist uke flere anker i søksmål knyttet til Johnsons beslutning. Tirsdag kom den enstemmige konklusjonen: Stengingen av nasjonalforsamlingen var ikke i tråd med loven.

Utfordret til mistillit

BESTEMT: Opposisjonen frykter at Boris Johnson skal klare å tvinge Storbrittania ut av EU 31. oktober. Det ønsket kommenterer han i denne videoen. Video: @BorisJohnson/Twitter. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Mens dommen var lite lystig lesing for regjeringen, var det mange i opposisjonen som slapp jubelen løs. De mener Johnson bør forlate Downing Street lenge før Storbritannia forlater EU.

Boris Johnson utfordret selv opposisjonsflertallet mot brexit til å fremme et mistillitsforslag.

Dersom det skulle fremmes et mistillitsforslag mot Johnson, og han blir avsatt, må Underhuset enes om en ny statsminister. Jeremy Corbyn er mildt sagt en kontroversiell kandidat.

En slik avstemning kan holdes torsdag, ifølge statsministeren.

Hvis forslaget får flertall, vil det først bli gjort forsøk på å danne en ny regjering i løpet av en periode på to uker. Hvis ikke dette lykkes, må det skrives ut nyvalg.

NEI: Boris Johnson ba onsdag om nyvalg. Underhuset sa nei. Video: AP Vis mer

- Opposisjonslederen endrer mening så ofte. Kanskje vil han kreve et nyvalg og så stemme mot det? Kanskje han vil framforhandle en ny brexitavtale og så stemme mot den? Vil han komme med mistillitsforslag og så dumpe den? Vil han i det hele tatt bli statsminister, sa Johnson, med et tydelig stikk til Labour-leder Jeremy Corbyn.

- Opposisjonspartiet har ikke tillit, sier Johnson.

- Vi må få brexit unnagjort for å respektere folkeavstemningen og slik at vi kan få ting gjort i dette landet, i stedet for å ha et nytt. Det er på tide at dette parlamentet står til ansvar for sine handlinger.

- Uten ydmykhet

- Få brexit gjort eller kom med et mistillitsforslag og møt konsekvensene, sier statsministeren.

Jeremy Corbyn slo tilbake.

- Statsministeren bør gå av. I stedet er han tilbake her og må svare for seg. Han gjør det uten et snev av ydmykhet og ansvar, sier Labour-lederen.

Corbyn sier at han støtter å skrive ut et nyvalg dersom Johnson går med på å utsette brexit.

- Han sier han vil ha et valg. Jeg vil også ha et valg. Få en utsettelse av brexit og la oss gjennomføre et valg, sier Corbyn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer