Fyrverkeri som skader

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når rakettene stiger til himmelen med hvin og smell på nyttårsaften, er det et fargerikt symbol på håp og tro på framtida. Fyrverkeriet er optimismens kjemiske uttrykk. Stripene og stjernene skal skape fest og estetisk opplevelse. Slik har det vært siden fyrverkeriet ble oppfunnet i Kina for snart tusen år siden. Det kom til Europa på 1400-tallet der paven i Roma var den første som tok det i bruk. Det første norske fyrverkeriet skal ha blitt brukt for å feire at kong Kristian IV kom tilbake fra sin store reise til Nord-Norge i 1599. Det er altså ingen historisk nykommer mange nå ønsker å underlegge streng regulering.

Dessverre er det ikke slik at alle nyttårsraketter daler stille ned i skjul når de har forbrent sin ladning av ulike kjemikalier. De siste seks åra er i gjennomsnitt 119 personer blitt skadet som følge av bruk av fyrverkeri, i fjor hele 153. Selv om de fleste uhellene medfører overflatiske sår og kutt, forekommer også alvorlige skader som kan føre til blindhet, sterke forbrenninger og ødelagte hender. Ellers har antall branner, branntilløp og erstatningsutbetalinger vært fallende.

En arbeidsgruppe ledet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap foreslår flere tiltak for å redusere antall skader og branner, herunder forbud for privatpersoner mot bruk av raketter med styrepinne og at aldersgrensen for bakkebatterier heves til 20 år. Utvalget foreslår også sterkere kommunale fullmakter når det gjelder regulering av bruken av steder hvor fyrverkeri kan forekomme.

Fyrverkeriskadene er et fenomen som må tas på alvor. Samtidig vil vi på generelt grunnlag advare mot en for sterk tro på at lover og regler kan utrydde dumhet eller uansvarlighet. Det gjelder særlig forbud som er vanskelige å håndheve. Ofte er det mer hensiktsmessig å la folk selv foreta reguleringen innenfor aksepterte rammebetingelser. Derfor anbefaler vi at kommunenes myndighet og ansvar styrkes slik at de kan gjennomføre tiltak som er tilpasset lokale forhold. Det kan ikke være noe mål å slokke nyttårsaften.