Fyrverkeri sprer farlige tungmetaller

STAVANGER (Dagbladet): Nyttårsrakettene som eksploderer i kveld er smekkfulle av livsfarlige og ellers forbudte tungmetaller som kvikksølv, kadmium, sink og bly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årets verste voldsnatt

Under den årlige Vattenfestivalen i Stockholm blir det skutt opp ni tonn fyrverkeri i løpet av ei uke. Festen fører til spredning av nesten ett tonn farlige tungmetaller som blir liggende i vannet og jorda, viser en fersk svensk rapport.

- Vi vet at det er til dels giftige stoffer i fyrverkeriet, sier sjefingeniør Odd Ropstad i Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) til Dagbladet.

- Om mengden er betydelig, er et annet spørsmål, sier han.

Totalforbud i Tyskland

Omkring 40 prosent av innholdet i en nyttårsrakett er kulørte effekter som gull, grønt og gnister. Rakettene er fylt med ellers forbudte metaller.

Strontium og barium gir blant annet flott rød og grønn farge. Den dypblå fargen i fyrverkeriet oppstår når kobber frigir klordamp.

Fargestoffet er så farlig at det ifølge NTB nå er totalforbud mot å produsere det i Tyskland. Men fargestoffet eksporteres fortsatt fra Italia og Det fjerne østen.

Skader hjernen

Tungmetallene lagres i skjelettet til mennesker og dyr og kan gi skader på sentralnervesystemet og hjernen.

180 kilo barium, 70 kilo bly, 120 kilo sink og to kilo arsenikk ble sluppet ut i lufta under fjorårets nyttårsfeiring i Stockholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer