PINNERAKETTER FORBUDT: Branninspektør Morten Engmann i Oslo Brann- og redningsetat informerte denne uka om de nye reglene om fyrverkeri og nyttårsaften, der blant annet bruk av pinneraketter blir totalforbudt. Fyrverkeiimportørene hevder at de fikk vite om forbudet altfor sent. Nå sitter de igjen med pinneraketter de ikke får solgt. Foto: SCANPIX
PINNERAKETTER FORBUDT: Branninspektør Morten Engmann i Oslo Brann- og redningsetat informerte denne uka om de nye reglene om fyrverkeri og nyttårsaften, der blant annet bruk av pinneraketter blir totalforbudt. Fyrverkeiimportørene hevder at de fikk vite om forbudet altfor sent. Nå sitter de igjen med pinneraketter de ikke får solgt. Foto: SCANPIXVis mer

Fyrverkeribransjen krever 20 millioner av staten

Sitter igjen med raketter de ikke får solgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 De norske fyrverkeriimportørene varsler at de vil stevne staten for 20 millioner kroner.

Årsaken er manglende informasjon i forbindelse med rakettforbudet.

Importørene reagerer på at de i fjor høst fikk vite gjennom mediene at pinneraketter skulle forbys. 

Sitter igjen med restlager

Importørene hevder det ikke fantes tydelig informasjon om når forbudet skulle tre i kraft, eller hvilke overgangsordninger som skulle gjelde.

- Informasjonen fra myndighetene om rakettforbudet fra nyttårsaften, kom altfor sent med tanke på ordrene våre. Resultatet er at vi sitter på et restlager av raketter som vi ikke får solgt, sier Rolf Terkelsen, leder i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB).

NPB består av de fem største importørene i landet.

Rådet krever en erstatning på 20 millioner kroner for det økonomiske tapet forbudet skal ha påført bransjen.

Årets nyttårsaften blir den første der raketter med styringspinner forbys

- Feil type forbys

Forsikringsselskapet If reagerte i fjor på at fyrverkeribatterier, som har forårsaket grove personskader, ikke blir forbudt neste år.

- Vi synes det er et tankekors at det blir forbud mot pinnerakettene, ikke mot det som har gitt de alvorligste personskadene, sa Emma Elisabeth Vennesland i If til NRK.

Selskapet håndterte i 2006 flere saker der personer var skadd etter omgang med fyrverkeri.

De fem alvorligste skjedde alle med fyrverkeribatterier.

 

(NTB)

FLEST SKADER: Oppskytningspakker som dette og stjerneskudd er fortsatt tillatt å bruke. Ifølge 2006-tall fra forsikringsselskapet If er det nettopp slike batterier som står for de alvorligste skadene. If reagerer på at ikke også disse typene er innbefattet av forbudet. 
Foto: SCANPIX
FLEST SKADER: Oppskytningspakker som dette og stjerneskudd er fortsatt tillatt å bruke. Ifølge 2006-tall fra forsikringsselskapet If er det nettopp slike batterier som står for de alvorligste skadene. If reagerer på at ikke også disse typene er innbefattet av forbudet. Foto: SCANPIX Vis mer