HØRER DU LIKHETEN? I natt brøt Melania Trump tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under Demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter. Video: CNN Vis mer

Fysiker regnet ut sannsynligheten for at Melania Trump ikke plagierte talen: - Trist

Kom fram til at sannsynligheten var 1 til 87 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Robert Rutledge, en kanadisk fysiker, er én av mange som har fått med seg debatten rundt Melania Trumps tale.

Tirsdag morgen talte Donald Trumps kone på det republikanske landsmøtet som finner sted denne uka i Cleveland i Ohio.

Det tok ikke lang tid før de første reaksjonene kom: Flere mente at Trumps kone hadde plagiert en tale Michelle Obama holdt under det demokratiske landsmøtet for åtte år siden.

I dag tok Rutledge seg tid til å regne på sannsynligheten for at talen ikke var plagiat.

Han tok utgangspunkt i en transkripsjon av talen.

«Her er frasene jeg ser på som åpenbare (dvs. erstattbare med synonymer) som jeg finner i både Melania Trumps del og Michelle Obamas del, i samme rekkefølge «values», «work hard» «for what you want in life», «word is your bond», «do what you say», «treat people with...respect», «pass [them] on to many generations», «Because we want our children», «in this nation», «to know», «the only limit», «your achievements», «your dreams», «willingness to work for them».

Det er 14 åpenbare fraser, skriver Rutledge på Facebook.

- Veldig usannsynlig. Trist

Han har så regnet på sannsynligheten for at Melania Trump sier frasene i nøyaktig samme rekkefølge som Michelle Obama: 14 mulige plasseringer for frase nummer én, 13 for nummer to osv.

Ifølge Robert Rutledge finnes det 87 milliarder ulike permutasjoner, altså ulike ordninger eller rekkefølger, for de 14 frasene.

«Det er omtrent det samme som antall stjerner i Melkeveien».

Han viser så til en uttalelse gitt av Paul Manafort, som er en del av Trump-kampanjen. Manafort skal i forbindelse med plagiatanklagene ha sagt at det finnes et begrenset antall ord i det engelske språket.

«Så dere kan se bort fra Manafors påstand om at det er et begrenset antall ord i det engelske språket. Sjansen for at Melania Trump skal ha brukt alle de 14 frasene i samme rekkefølge som Michelle Obama gjorde under det demokratiske landsmøtet i 2008 er 1 til 87 milliarder - rundt 7000 ganger mindre sannsynlig enn å vinne i lotto 6/49. Veldig usannsynlig. Trist», avslutter han.

Funnet ulike former for plagiat

Det finnes også andre som har sett på graden av plagiat i forbindelse med Melania Trumps tale.

Menneskene bak Turnitin, blant annet. De har utviklet et plagiatverktøy som, ifølge dem selv, brukes av 15 000 institusjoner og 30 millioner elever.

I et blogginnlegg på nettsidene sine skriver de at de har funnet ulike typer plagiat: «Kloning» - altså ordrett kopiering og «finn - erstatt», der ord eller fraser er byttet ut, men meningsinnholder består.

De har funnet at 23 ord var eksakt match, i tillegg til flere eksempler som viser «finn - erstatt»-metoden.

«Uavhengig av hensikt, er det å kopiere andres arbeid plagiat, men lærere tar hensikt i betraktning når de vurderer hvordan de skal håndtere plagiat under prøver. Annet enn bare å kopiere ord, viser sammenlikningen mellom Melanias og Michelles taler en sammeheng mellom tanker og idéer. For en lærer strider dette mot hensikt».

Videre i blogginnlegget skriver de at sammenlikningen av talene er et øyeblikk elever kan lære noe av, fordi det viser at det å skrive med akademisk integritet ikke bare er viktig i klasserommet, men også ute i den virkelige verden.


Sammenliknet med My Little Pony

På forhånd sa Melania Trump at hun hadde skrevet talen selv. Det er det ikke mange eksperter som tror på.

- Ingen forventer at kandidaten - og særlig ikke kandidatens ektefelle - skriver disse selv. Hun leverte en god versjon av det hun hadde all mulig grunn til å tro at var skrevet på en ansvarlig måte. Hun er det største offeret. Hun har havnet i en svært presset situasjon på grunn av noen andres feil, sa David Frum, tidligere taleskriver for daværende president George W. Bush, i et intervju med Dagbladet.

CNN skriver at presidentkampanjen til Donald Trump ikke har planer om å sparke noen som følge av plagiatanklagene, og at de håper å kunne gå videre uten å måtte svare på flere spørsmål som angår klagen.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen sammenliknet Sean Spicer, strategisjef for Republican National Committee (RNC), Melianas tale med ord fra hovedkarakteren i serien My Little Pony.

- Melania Trump sa «the strength of your dreams and willingness to work for them». Twilight Sparkle fra My Little Pony sa: «This is your dream. Anything you can do in your dreams, you can do now».