­

Fysikeren Stephen Hawking er død

Den verdensberømte fysikeren er død 76 år gammel, melder BBC og The Guardian

DØDE I NATT: Fysiker og matematiker Stephen Hawking død natt til onsdag 14. mars, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fysikeren Stephen Hawking har dødd 76 år gammel, sier en talsperson for familien, ifølge BBC.

- Stephen Hawking var den lyseste stjerna innenfor kosmologi, skriver The Guardian om den verdensberømte fysikeren.

Ifølge avisa døde forfatteren, som skrev den svært populære boka «A Brief History of Time», i sitt hjem i Cambridge.

- Vi er svært triste for at vår kjære far forlot oss i dag. Han var en stor vitenskapsmann og en ekstraordinær mann. Arbeidet og arven etter ham vil leve videre i mange år. Hans mot og standhaftighet sammen med hans brillianse og humor, inspirerte mennesker over hele verden, skriver Hawkings barn, Lucy, Robert og Tim, i en felles uttalelse.

Fikk ALS

21 år gammel ble Hawkings diagnostisert med en motonevronsykdom relatert til amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Dette førte til at han etter hvert ble bundet til rullestolen. Etter 1985 kunne han bare kommunisere med omverdenen via en datamaskin som han styrte ved hjelp av øyebevegelser og enkelte muskler i ansiktet.

Hawking levde imidlertid mye lengre enn prognosene han opprinnelig fikk fra legene.

I 1970 fikk Hawkings sitt første vitenskapelige gjennombrudd i sine studier av svarte hull sammen med Roger Penrose. I 1974 førte det til teorien om at svarte hull ga fra seg «Hawking-stråling». Hans teorier skapte bølger innen kosmologien, men det var først med boka «A Brief History of Time» i 1988 at han virkelig ble kjent for resten av verden. Den populærvitenskapelige boka om universets gåter havnet i Guinness rekordbok etter å ha ligget på bestselgerlista til Sunday Times i 237 uker og solgt 10 millioner eksemplarer på verdensbases.

Inn i populærkulturen

På spørsmål om hvorvidt Gud hadde plass i arbeidet hans, svarte han følgende, ifølge NTB:

– Dersom vi forstår universet, er vi på en måte i Guds posisjon.

Hawking fikk en rekke utmerkelser. Blant disse er Einsteinmedaljen i 1979, Royal Astronomical Societys gullmedalje i 1985, Copleymedaljen i 2006 og Presidentens frihetsmedalje fra USA i 2009.

Han ble også en sentral figur i populærkulturen. Blant annet hadde han gjesteopptredener i berømte TV-serier som «Star Trek», «The Simpsons», «Futurama» og «The Big Bang Theory».

Livet hans ble også brettet ut på filmlerretet med Oscar-vinner Eddie Redmayne i filmen «The Theory of Everything»

Hawking giftet seg først med ungdomskjæresten Jane Wilde i 1965. De ble imidlertid skilt i 1991. Fire år seinere giftet han seg med Elaine Mason, en av sykepleierne, som var ansatt til å ta seg av ham. Ekteskapet varte i 11 år. Han etterlater seg tre barn fra det første ekteskapet og tre barnebarn.

Dagbladet kommer tilbake med mer.