– Fysio-terapeuten Märtha ville visst bedre

Prinsessens gamle fagforeningsfeller reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Märtha er ikke bare forfatter, foredragsholder, leder av prinsesseskole og prinsesse. Hun er også utdannet fysioterapeut.

Prinsessen har i dag fått hard medfart etter at hun i et intervju med svenske Aftonbladet sa at norske kvinner og menn er likestilte når det gjelder lønn.

Nå får hun også kritikk fra fysioterapeutenes fagforening, Unio.

Unio-leder Anders Folkestad sendte i dag ut en pressemelding der han hevder at Märtha ville visst bedre hvis hun jobbet som fysioterapeut i dag.

– Det virker som hun ville drive likestillingsreklame for Norge overfor svenskene. Men dessverre holder ikke reklamen mål. Det skjer jo av og til, sier Folkestad til Dagbladet.no.

80 prosent av menns lønn

Märtha har i dag selv gått ut med en pressemelding, der hun presiserer at hun vet at det fortsatt gjenstår mye før norske menn og kvinner er likestilt lønnsmessig.

Folkestad tror hun ville forstått det enda klarere hvis hun hadde fortsatt som fysioterapeut.

FYSIOTERAPEUTEN MÄRTHA: I 1994 var prinsesse Märtha Louise praktikant ved Hans og Olaf Fysioterapi i Oslo. Her får en pasient hjelp av fysioterapi-studenten for en vond skulder. I bakgrunnen prinsessens faglige veileder, fysioterapeut Truls Viddal. Foto: Lise Åserud/Scanpix
FYSIOTERAPEUTEN MÄRTHA: I 1994 var prinsesse Märtha Louise praktikant ved Hans og Olaf Fysioterapi i Oslo. Her får en pasient hjelp av fysioterapi-studenten for en vond skulder. I bakgrunnen prinsessens faglige veileder, fysioterapeut Truls Viddal. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

– Hadde hun praktisert som fysioterapeut i det offentlige i dag, ville hun raskt oppdaget at hennes lønn sannsynligvis lå langt under mannlige kollegaer med tilsvarende lang utdannelse, sier Folkestad.

Ifølge Union tjener kvinner med inntil fire års høyere utdannelse, som fysioterapeutene, bare omtrent 80 prosent av menn med tilsvarende utdanning, kompetanse og ansvar i andre yrker og sektorer. For de med over fire års høyere utdannelse er det tilsvarende tallet 83 prosent.

Fikk jobbtilbud

Som utdannet fysioterapeut var Märtha blant annet involvert i terapiridning for funksjonshemmede. Hun har også vært og kikket på fysikalsk behandling av torturofre i København.

Da hun i 1996 åpnet den nye barneavdelingen ved Statens senter for epilepsi (SSE) i Sandvika fikk hun til og med tilbud om jobb ved senteret.

Tidligere i dag sa likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) til Dagbladet.no at norske myndigheter jobber ut i fra en annen virkelighet enn prinsesse Märtha.

- Norge har hatt en negativ utvikling når det gjelder likelønn. Kvinner har 15 prosent mindre lønn enn menn har. Dette er diskriminerende og ikke rettferdig, sier Bekkemellem til Dagbladet.no.

Samtidig fikk prinsessen støtte fra professor Geir Høgsnes ved Universitet i Oslo. Han mener at det er lik lønn for likt arbeid i Norge.

– Fysio-terapeuten Märtha ville visst bedre