G20-demonstrant funnet død

Politiet ble angrepet mens de prøvde å hjelpe.

HISSIGE GEMYTTER: Opprørspoliti og demonstranter krangler under dagens opptøyer. Foto: FELIPE TRUEBA/EPA/SCANPIX
HISSIGE GEMYTTER: Opprørspoliti og demonstranter krangler under dagens opptøyer. Foto: FELIPE TRUEBA/EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En mann som er i London for å demonstrere mot G20-møtet som avholdes der, er funnet død i en teltleir i byen, melder Sky News.

Dødsårsaken er ikke klarlagt, men det er på det rene at mannen ble funnet bevisstløs og ikke pustende inne i leiren, i nærheten av Bank of England.

Etter å ha fått livreddende førstehjelp på stedet ble han seinere erklært død på et sykehus i nærheten.

Politifolkene som hjalp ham, ble bombardert av tomflasker mens de bar ham bort fra leirområdet.

«Klimaleir»
London-student Andreas Bratholmen (22) bor like i nærheten av leiren.

- Politihelikopteret surrer fortsatt rundt utenfor vinduet mitt, sier han til Dagbladet.no i 01.30-tida.

22-åringen beskriver leiren ved Bishopsgate, i nærheten av Liverpool Street station, som en «klimaleir».

- Det er hovedsakelig hippier der, som ikke demonstrerer direkte mot banksystemet. De er godt organisert med telt, toaletter og mat, sier Bratholmen.

Han forteller at politiet har slått ring rundt leiren.

- Men de har ikke 100 prosents kontroll på hva som foregår der inne; jeg har selv sett folk som drikker på offentlig plass og røyker hasj der inne.

Opptøyer
Uansett dødsårsak har det vært en dramatisk start på topopmøtet, der lederne for de 20 største økonomiene i verden møtes for uformelle samtaler:

Tusenvis av globaliseringsmotstandere, miljøaktivister, anarkister og andre som ønsker en omkalfatring av verdens økonomiske system, har kommet til metropolen for å vise sin mening - og gikk voldelig til verks ved flere anledninger.

En bygning tilhørende Bank of Scotland ble rasert og plyndret, mens politiet maktet å holde demonstrantene unna Bank of Englands hovedbygning. Under demonstrasjonene ble det satt fyr på ei dokke som skulle representere en finansmann.

Flere titalls demonstranter er arrestert, og flere er skadd. Stikkvåpen er funnet på flere av demonstrantene.

Demonstrantene har tatt i bruk sofistikerte metoder under årets toppmøte; en gruppe ble anholdt iført falske politiuniformer - inne i et pansert personellkjøretøy. Hvordan de har fått tak i dette, vites ikke.

Tross opptøyene - møtet mellom statslederne starter formelt først i morgen.

I 02.30-tida melder Sky News at «klimaleiren» er blitt fjernet fra Bishopsgate, fordi den hindret trafikken i den sentrale gata.

G20

• G20 er et uformelt forum for verdens 20 største økonomier som skal fremme samarbeid og diskusjon mellom industrinasjoner og utviklingsland, primært om økonomiske spørsmål.

• De 20 medlemmene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, EU og USA. I tillegg er Det internasjonale valutafondet (IMF) og Verdensbanken representert på møtene.

• Medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer møtes hvert år.

• G20 representerer 85-90 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), 80 prosent av verdens utenrikshandel og to tredeler av verdens befolkning.

• G20 ble etablert i september 1999.

• Torsdag starter G20-toppmøtet i London. Der skal den økonomiske krisen og tiltak for å regulere finansmarkedene diskuteres.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer