G20 eller G2?

- Det viktigste er ikke G20, men møtet mellom USA og Kinas presidenter.

DE ALLER MEKTIGSTE: Det er lederne for Kina og USA som representerer de nye, reelle maktforholdene i dagens verden, mener tidsskriftet Economist.
DE ALLER MEKTIGSTE: Det er lederne for Kina og USA som representerer de nye, reelle maktforholdene i dagens verden, mener tidsskriftet Economist. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viktigste som skjer i London er ikke G20-møtet, men G2-møtet mellom presidentene Barack Obama og Kinas Hu Jintao, mener nyhetsmagasinet The Economist.

Slik oppsummerer det britiske tidsskriftet hva det mener er de nye, reelle maktforhold i dagens verden.

Selv om det kanskje er å ta vel hardt i å hevde at det bare er USA og Kina som nå teller på den internasjonale arenaen, er det åpenbart at USA er svekket av den økonomiske krisen. Den suverene, altoverskyggende supermakt fra tiden etter den kalde krigen står ikke lenger uten utfordrere.

Kina på G20

Kinas ledere har på forhånd ikke sagt hvilke konkrete tilbud og krav de vil legge fram på G20-møtet. Det er likevel klart at de er villige til å komme med betydelige tilskudd til Det internasjonale pengefondet IMFs kapital, i bytte mot en helt annen innflytelse enn i dag.

Spørsmålet er viktig for IMF. Fondets sjef, franskmannen Dominique Strauss-Kahn, sier IMF må doble sine ressurser til 500 milliarder dollar, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Andre sier fondet trenger en tredobling.

Uansett er det snakk om store penger, og Kina er ett av svært få land med slike summer på sparekontoen.

Sluttresultatet av denne dragkampen er ikke klart, men ønsket om å få Kinas penger har alt før G20-toppmøtet fått flere vestlige toppolitikere til å tie om Kinas menneskerettighetsbrudd. Blant dem er USAs utenriksminister Hillary Clinton, som ikke ytret et ord om menneskerettigheter da hun besøkte Beijing for noen uker siden.

For verdensøkonomien og internasjonal politikk er det minst like interessant at Kinas sentralbanksjef for kort tid siden foreslo å erstatte dollar som verdensvaluta med en ny valuta, styrt av IMF. Med større kinesisk rolle i IMF og andre institusjoner vil det være ytterligere et skritt på veien mot betydelig innflytelse for Folkerepublikken.

Selvsikkerhet

Kinas nye selvsikkerhet internasjonalt kommer tydeligere og tydeligere til syne, selv om avdøde leder Deng Xiaoping rådet sine etterfølgere til ikke å demonstrere sin makt.

- Hold en lav profil, ikke ta ledelsen, vokt utviklingen og hold landets kapasitet skjult, lød hans ord ifølge The Economist.

Men virkeligheten trenger seg på, og Kinas profil og kapasitet kommer til syne.

Nylig avdekket canadiske forskere omfattende, internasjonal elektronisk spionasje. Kina avviser at landet står bak og sier anklagene smaker av en ny kald krig. Benektelser var også svaret da tysk, britisk og amerikansk etterretning uavhengig av hverandre avdekket tilsvarende cyberspionasje det siste halvannet året.

Tross økonomisk krise øker Kinas forsvarsbudsjett i år igjen med nærmere 15 prosent. Kinesiske ledere kaller imidlertid økningen «beskjeden».

Verdt å huske er også at Kina rett og slett avlyste et planlagt toppmøte med EU da Frankrikes president og EU-formann Nicolas Sarkozy møtte Dalai Lama rett før jul. EU er Kinas største handelspartner.

Lave forventninger

Kina har lave forventninger til G20-møtet, og møtet mellom Hu og Obama, G2 som The Economist kaller det, blir mest et «bli-kjent» treff, tror eksperter.

Men Kina nøyer seg ikke med tomt snakk og varme velkomstord, fastslår professor Wang Yong ved Beijing-universitetet overfor nyhetsbyrået AFP.

- Andre stormakters regjeringer må ta noen betydningsfulle skritt for å vise at de ønsker at Kina skal spille en større rolle, sier han.

NTB


BRÅK I LONDON: Et enormt sikkerhetsoppbud omringer verdens toppledere under toppmøtet i London. Flere titalls demonstranter ble arrestert tirsdag. Foto:   EPA/ANDY RAIN/Scanpix
BRÅK I LONDON: Et enormt sikkerhetsoppbud omringer verdens toppledere under toppmøtet i London. Flere titalls demonstranter ble arrestert tirsdag. Foto: EPA/ANDY RAIN/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer