BLE ENIGE: Til slutt ble G20-landene enige om en felles slutterklæring. Men Tysklands Angela Merkel og de andre måtte strekke seg langt for å finne gode kompromisser med USA og Donald Trump. Foto: Patrik Stollarz / Pool Photo via AP / NTB scanpix
BLE ENIGE: Til slutt ble G20-landene enige om en felles slutterklæring. Men Tysklands Angela Merkel og de andre måtte strekke seg langt for å finne gode kompromisser med USA og Donald Trump. Foto: Patrik Stollarz / Pool Photo via AP / NTB scanpixVis mer

G20-møtet i Hamburg:

G20-toppmøtet har vedtatt en felles slutterklæring. Måtte strekke seg langt for Trump

De andre landene måtte strekke seg langt for å finne gode kompromisser med USA. Men nå har de kommet til enighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): G20-toppmøtet klarte til slutt å nå enighet om en felles slutterklæring lørdag ettermiddag rundt klokka 15.20.

Men teksten måtte sukres med betydelige mengder Trump-politikk før den kunne vedtas.

De siste dagene har det pågått intense forhandlinger om dokumentet. Og Tysklands statsminister Angela Merkel, som er vert for møtet, har hatt en krevende jobb med å samle alle de deltakende landene rundt en felles tekst.

Kompromissvilje var det som skulle til, fastslo hun da hun møtte pressen etter møtet.

– Men vi skal ikke glatte over uenighetene heller. Det er veldig tydelig at det er uenighet, sa Merkel.

Både i klimasaken og i spørsmål om handel, måtte de andre landene strekke seg langt for å finne kompromisser som også USAs president Donald Trump kunne godta.

Klima og handel

Spesielt innenfor handel og klima har forhandlingene vært vanskelige. Det skyldes først og fremst den brå kursendringen i amerikansk politikk etter at Donald Trump overtok som president.

Diplomater har allerede kranglet om slutterklæringen i flere måneder, og de siste dagene har det pågått diskusjoner til langt på kveld og natt mellom landenes topputsendinger.

Lørdag morgen var det kun ett avsnitt som gjensto. Det var et avsnitt der USA la ut om sin energipolitikk, og som inneholdt en kontroversiell henvisning til fossile brensler.

Prisen for enighet

«USA vil bestrebe seg for å samarbeide tett med andre land for å hjelpe dem med å få tilgang til og bruke fossile brensler på en renere og mer effektiv måte», lyder det omstridte avsnittet.

Videre lover USA å fremme fornybare og andre utslippsfrie energikilder.

– Denne formuleringen er prisen vi må betale for å få enighet om en slutterklæring fra G20-toppmøtet, forklarte en EU-tjenestemann anonymt underveis i forhandlingene.

Til slutt ble formuleringen godtatt.

I bytte godtok USA et avsnitt der de øvrige landene på toppmøtet bekrefter at de støtter sterkt opp bak Parisavtalen. USAs president Donald Trump kunngjorde i begynnelsen av juni at han vil trekke USA ut av den globale klimaavtalen.

Spesielt for Frankrikes president Emmanuel Macron skal kompromisset ha vært tungt å svelge. Macron har gjort Parisavtalen til en fanesak.

Mot proteksjonisme

Trump fikk også sette et tydelig preg på slutterklæringens formuleringer om handelspolitikk.

Trumps motto er «Amerika først», med klare løfter om å beskytte amerikanere mot globalisering og frihandel.

På G20-toppmøtet er det likevel enighet om en formulering der landene lover å «fortsette å bekjempe proteksjonisme».

Men lederne tok også inn en formulering om retten til å vedta straffetoll for å forhindre prisdumping – et forbeholdt som ifølge diplomater var helt nødvendig for å få Trump til å godta erklæringen.

Gjesteland

Norge er i utgangspunktet ikke med i G20, som består av EU og 19 av verdens ledende økonomier. Men i år har Solberg hatt en stol ved bordet fordi Tysklands statsminister Angela Merkel inviterte Norge inn som gjesteland i den eksklusive maktklubben.

Solberg fornøyd med å ha fått gjennomslag for noen av sine hjertesaker i slutterklæringen.

– Vi har vært opptatt av de større internasjonale initiativene som vi har jobbet med. Det har vi fått inn i slutterklæringen. Det gjelder blant annet finansiering av utdanning, sier Solberg.