G7-toppmøtet:

G7-toppmøtet: - De kan ikke si rett ut til Trump hva de mener

At G7-møtet skal munne ut i et felles dokument om veien videre kan bli vanskelig ifølge professor.

MØTES IGJEN: President Donald Trump går forbi Erna Solberg, Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau i forbindelse med NATO-toppmøtet i Brussel i slutten av mai. Nå møtes statslederne igjen under G7-toppmøtet i Canada. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix
MØTES IGJEN: President Donald Trump går forbi Erna Solberg, Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau i forbindelse med NATO-toppmøtet i Brussel i slutten av mai. Nå møtes statslederne igjen under G7-toppmøtet i Canada. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Verdensordenen som er blitt bygd opp over 70 år siden 2. verdenskrig er under press. Det er alvorlig, sier Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Fredag og lørdag får Solberg omgås statslederne for G7-landene på toppmøtet i Quebec i Canada. Gruppa består av de sju økonomiske og demokratiske stormaktene Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA.

Solberg skal treffe statslederne på et tidspunkt hvor stemningen er ladet mellom EU-landene og USA. I hovedsak skyldes dette USAs innføring av økte tollsatser, atomforhandlinger med Nord-Korea og Trumps marsj ut av Iran-avtalen og den globale klimaavtalen.

Ifølge Jakobsen er enigheten blant de allierte deltakerlandene nå blitt endret av USAs holdning til økonomi og sikkerhetsspørsmål. At G7-møtet skal munne ut i et felles dokument om veien videre kan bli kinkig.

Iran-avtalen

Jakobsen er sikker på at atomavtalen med Iran vil komme på bordet når statslederne skal møtes. 8. mai trakk Trump USA fra atomavtalen med Iran og varslet økonomiske straffetiltak mot landet. I tillegg kan USAs flytting av ambassaden til Jerusalem bli et tema.

Atomavtalen har økonomisk betydning for europeiske selskaper som har avtaler med regimet eller selskaper i Iran. Ifølge Jakobsen melder det seg to spørsmål: - Skal EU-landene opprettholde avtalen med Iran uten USA og hvordan skal de forholde seg til trusselen om sekundærsanksjoner fra USA hvis de velger å gå sin egen vei?

- Det er en såpass markant og viktig sak som sier mye om situasjonen, men Trump bryr seg ikke om at de allierte er uenige med ham. Til det har USA for mye makt sikkerhetsmessig og økonomisk. Det vet Trump og det vet folkene rundt ham, sier Jakobsen.

Kneblet

- Solberg og de andre kan ikke si rett ut til Trump hva de mener. Det er ingen land som er parate til å si at de ikke vil ha noe med USA å gjøre. De vil ikke klare å endre USAs grunnleggende posisjon når det gjelder handel og investering i Iran, sier Jakobsen.

Ifølge Jakobsen er de andre landene også uenige i Trumps avgjørelse om toll på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico, men han tror ikke det vil komme noen kraftige uttalelser.

- Det er en vanskelig balansegang. De må reagere, men de kan ikke reagere for sterkt. Erna er i den samme situasjonen som de andre EU-statene, Canada og Japan. Det er grenser for hvor langt hun kan gå. Dette gjelder generelle uttalelser og i samtaler med Trump, sier Jakobsen.

Han peker på at også Norges forsvarspolitikk påvirker forholdet til USA og at Norge er avhengig av USA sikkerhetsmessig og forsvarsmessig.

Nasjonalist

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener striden allerede er åpen når det gjelder Trumps politiske avgjørelser.

- Det skyldes Trumps avvikende holdning til internasjonalpolitikk. Han er nasjonalist, de andre er globalister, litt forenklet. Trumps prosjekt som president er å reforhandle alskens internasjonale avtaler og samarbeid som han mener USA kommer for dårlig ut av. Enten det gjelder Iran, NAFTA eller handel generelt, sier han.

Han mener vi likevel må se Trumps utspill og tiltak som forhandlingsinnspill.

- Det er typisk Trump å gå høyt ut, for så etter hvert moderere seg og komme til en enighet. Vi ser dette gjenta seg nå vis-à-vis Nord-Korea. Jeg forventer at han kommer til å imøtekomme allierte i noen grad, over tid, sier han.

Møtet med Kim Jong-un

Jo Jakobsen ser også for seg at møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil bli et tema.

- Her er nok stort sett landene på linje om at det er viktig å møtes. Møtet er av stor betydning for Japan. De er nok skeptiske til hva som kan komme ut av møtet, men vil være forsiktige da de har liten påvirkningskraft, sier han.

- Signalene fra USA under Trump har vært klare: enten nedruster Nord-Korea nå, ellers så blir det militærkonflikt. G7 vil formane USA om å satse alt på første alternativ, altså diplomatiet. Japan, som føler seg utsatt gitt nærheten til Nord-Korea, er imidlertid nervøs for at Trump skal gi for mange innrømmelser til Nord-Korea og svekke japansk sikkerhet, sier Mjelde.

Ifølge Mjelde kan det internasjonale samfunnet påvirke situasjonen gjennom hvordan de forholder seg til sanksjonene som fikk Kim Jong-un til forhandlingsbordet.

- Om sanksjonstrykket mot Nord-Korea lettes, vil det bli vanskeligere å få Nord-Korea til å nedruste. Hva land som Kina, Sør-Korea og Russland foretar seg vis-à-vis Nord-Korea, blir viktigst, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer