G8 dobler uhjelpen

Bob Geldof fornøyd. Miljøbevegelsen raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): G8 lovte mye. Og i forhold til tidligere G8-møter har dette møtet oppnådd mye, spesielt innen fattigdombekjempelse. Men lite kom ut av klimaforhandlingene.

DETTE KLARTE DE:

 • G8-lederne ble enige om et uhjelpsløft på 50 milliarder dollar - eller omlag 330 milliarder kroner - i året innen 2010. Dette er en dobling av dagens u-hjelp. EU-medlemmene ble enige om å nå et felles mål om å gi 0,56 prosent av BNP i uhjelp innen 2010 og 0,7 prosent innen 2015. I gjengjeld forplikter afrikanske land seg blant annet til å bekjempe korrupsjon og fremme demokrati.
 • Full gjeldssletting for 18 afrikanske land
 • Tre milliarder dollar til de palestinske selvstyremyndighetene til oppbygging av infrastruktur
 • G8 forpliktet seg til opplæring av 20 000 personer til fredsbevarende oppdrag i Afrika
 • G8 er blitt enige om en uttalelse angående klimaforandringer, og har fått Bush med på at endringene skyldes menneskelige klimagassutslipp.
 • Ikke gjeldsslette til andre afrikanske land
 • Ikke noen avtale om rettferdig handel eller et sluttidspunkt for landbrukssubsidier
 • Ingen avtale om å gjøre noe konkret med klimaendringene, som eksempelvis å redusere klimagassutslippene.
   

  Det ligger inne en forpliktelse om å finne en dato for slutten på landbrukssubsidiene. Tony Blair setter nå sin lit til WTOs (Verdens handelsorganisasjon) møte i Hong Kong seinere i år.

  - Vi hadde håpet på å få til flere konkrete forpliktelser, sier Blair.

  Enkelte NGO-er svært misfornøyde med at det ikke ble gjort noe i forhold til rettferdig handel og at ikke flere land fikk slettet gjeld de skylder i-land. Dette blir av mange sett på som vel så viktig om u-hjelp, fordi det kan hjelpe afrikanerne til å hjelpe seg selv.

  - Folk har brølt, men G8 har hvisket, sa en skuffet leder for Global Call to Acion against Poverty, Kumi Naidoo.  Skuffet over klimadokumentet
  Mest skuffet var nok NGO-er over at det ikke kom noe som helst konkret ut av klimaforhandlingene.

  - Dessverre innebærer ikke dokumentet noen forpliktelser til å bekjempe klimatrusselen. Dokumentet mangler en klar erkjennelse av behovet for rask handling og unnlater å peke på vesentlige initiativ som G8 vil ta for å håndtere klimaendringene. President Bush og administrasjonen i det hvite hus har enda en gang klart å undergrave initiativ for internasjonal innsats mot klimaendringer, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund i en pressemelding.

  Til høsten skal verdens miljøvernministre samles i Canada for å starte diskusjonene om en ny klimaavtale som skal etterfølge Kyoto-protokollen.

- Det er ikke slutten på fattigdommen, men det er håpet om slutten. Det er ikke alt hva alle hadde ønsket, men det er fremgang, sa Storbritannias statsminister Tony Blair etter møtet.

Bob Geldof er fornøyd

Nigerias president Olusegun Obasanjo var svært fornøyd og betegnet avtalen som en suksess. Live 8-general Bob Geldof og Bono fra U2 var glade.

- Aldri før har så mange mennesker tvunget fram en slik vridning av den politiske dagsordenen mot en global agenda. Om noen hadde sagt for åtte uker siden at vi skulle få en dobling av uhjelpen, ville folk ha sagt nei, sier Geldof ifølge BBC.

- Verden snakket og politikerne lyttet, sier Bono til AP.

MEKTIGE MENN GIR TIL AFRIKA: George W. Bush, Jaques Chirac, Tony Blair, Vladimir Putin og Gerhard Schröder på G8-møtet dobler u-hjelpen men ble eller ikke enige om så mye konkret. Foto: Scanpix
MEKTIGE MENN GIR TIL AFRIKA: George W. Bush, Jaques Chirac, Tony Blair, Vladimir Putin og Gerhard Schröder på G8-møtet dobler u-hjelpen men ble eller ikke enige om så mye konkret. Foto: Scanpix Vis mer

Det er første gang at u-landsledere og sivile NGO-er får spille en sentral rolle på et G8-møte.

Men både Blair selv og flere NGO-er hadde håpet å komme lenger.

FOR DET BLE...:

TØRKE: Noen gutter bader i en dam i et ellers tørkerammet distrikt i Kina. Global oppvarming vil føre til mer tørke i tida fremover. Ingen konkrete tiltak fra G8.
JUBLET: Bono fra U2(t.v) og Bob Geldof er svært fornøyde med å ha blitt hørt når det gjelder fattigdom.