G8 enige om klimaavtale

- Et skritt i riktig retning, sier Frederic Hauge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): G8-landene har blitt enige om å jobbe for en betydelig reduksjon av drivhusgassene.

Avtalen

Med henvisning til FNs miljørapporter har G8-landene blitt enige om: 

•  De globale utslippene av drivhusgass må stagnere, og må siden reduseres. I prosessen med å definere et globalt mål skal vi vurdere målene satt av EU, Canada og Japan, om å halvere de globale utslippene innen 2050.

• Vi forplikter oss til å nå disse målene og inviterer de store voksende økonomiene til å bli med.

• Vi understreker at videre handling skal skje i regi av FNs klimakonvensjons prinsipper om et felles men variert ansvar. 

• Vi anerkjenner det lederskapet industriland må ta på seg i fremtidige handlinger for å redusere utslippene, for å påse at alle land forplikter seg til effektive mål som er skreddersydd de enkeltes situasjon.

• Likevel anerkjenner vi at industrilandenes tiltak ikke vil være tilstrekkelig, og at nye innfallsvinkler og tiltak fra andre land er nødvendig. Derfor inviterer vi de voksende økonomiene til å adressere deres utslippsøkning ved å redusere karbonintensiteten i deres økonomiske utvikling.

• Vi anerkjenner at FN er det hensiktsmessige forum for å forhandle fram en verdensomspennende plan for å takle klimaendringene. Vi ber alle parter delta aktivt og konstruktivt i FNs klimakonferanse i Indonesia i desember 2007, med mål om å oppnå en avtale som kan etterfølge Kyotoavtalen og inkludere alle de største utslippslandene.

• Det er viktig at alle de største økonomiene, som bruker mest energi og står for de største utslippene, blir enige om et detaljert forslag som kan bidra til en global avtale i regi av FNs klimapanel i 2009.

Se avtalen her

- Vi ble enige om at Co2-utslippene må stagnere, og deretter følges av substansielle reduksjoner, sa Angela Merkel etter møtet i dag.

Vertinnen hadde i forkant et ønske om å tallfeste et felles mål, og ønsket at alle åtte land skulle forplikte seg til å redusere utslipp av drivhusgasser med 50 prosent i forhold til 1990 innen 2050. Men ifølge BBC ble G8-landene i dag ikke enige om noen konkrete mål.
 

Forbundskansler Angela Merkel omtaler likevel avtalen som en stor suksess.

Hun sier G8-lederne er enige om å vurdere hennes forslag om halvering av utslippene innen 2050, og at videre forhandlingene skal foregå i regi av FN.

Se avtalen her.

Flytter debatten

Bellona-leder Frederic Hauge savner mer konkrete mål fra G8-landene, men er relativt fornøyd med utfallet.

FAMILIEBILDET:  I går ble de alle avbildet. Verten for G8-møtet er forbundskansler Angela Merkel (nederst til høyre). Foto: AFP PHOTO DDP/MARCUS BRANDT/Scanpix
FAMILIEBILDET: I går ble de alle avbildet. Verten for G8-møtet er forbundskansler Angela Merkel (nederst til høyre). Foto: AFP PHOTO DDP/MARCUS BRANDT/Scanpix Vis mer

- Dette er et skritt i riktig retning. Ikke minst når vi ser hvor langt USAs president George Bush har vært nødt til å bevege seg de siste årene, sier Hauge til Dagbladet.no.

Hauge mener dette flytter debatten en del.

- Vi er vant til at det er mye ord fra G8, men dette kunne gått verre. Det at USA aksepterer at dette skjer i FN-regi er veldig bra. Samtidig skulle jeg selvfølgelig ønsket meg en sterkere avtale, sier Hauge.

Ny Kyoto

Da Bush la fram sin egen klimaplan sist torsdag, foreslo han å samle 15 av verdens fremste industrinasjoner for å bli enig om langsiktige, frivillige mål for klimakutt.

Dette ble tolket som et forsøk på å undergrave FN-forhandlingene, men i Heiligendamm har Bush gjort det klart at USA ikke vil kjøre et eget løp på siden av FN, men i stedet ta aktivt del i FN-forhandlingene.

- Mye har forandret seg. FN-systemet er det best egnete forum for klimaforhandlinger, sier Merkel i dag.

Forhandlingene skal bli tatt opp igjen ved utgangen av året på en FN-konferanse i Bali, skriver Der Spiegel. Målet er ifølge NTB en ny, global klimaavtale i 2009.

G8 enige om klimaavtale

Ingen konkrete mål

Tony Blair sa i et intervju med den britiske avisen The Guardian at han håpet at fredagens sluttkommuniké fra G8-deltakerne vil inneholde en forpliktelse til 50 prosent kutt i karbonutslipp innen 2050 med utgangspunkt i utslippsnivået på 90-tallet.

Den avtroppende britiske statsministeren sa han hadde jobbet tett sammen med både Merkel og Bush før de møttes i Heiligendamm i går. Han mente i forkant av møtet at han kunne overtale George W. Bush til å bli med på felles klimamål.

Først og fremst var det Bush som satte seg imot konkrete mål i avslutningsdokumentet fra toppmøtet. Tidligere idag uttalte han seg allikevel positivt om en internasjonal klimaavtale.

- Vår rolle er å bygge bru mellom folk i Europa og andre, som India og Kina. Hvis vi ønsker å ha dem rundt bordet, er det viktig at vi gir dem muligheten til å fastsette et internasjonalt mål, sa Bush.

Merkel understreket at hun først og fremst fikk støtte fra Frankrike, England og Italia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer