G8 går mot enden

Med skjønn og grønn enighet.

IKKE BARE ALVOR: Presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy tar seg en pause og hviler øynene på en av juniordeltakerne på G8-møtet. Foto: REUTERS
IKKE BARE ALVOR: Presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy tar seg en pause og hviler øynene på en av juniordeltakerne på G8-møtet. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var duket for opphetet klimakjekling da verdens mektigste utviklingsland inntok G8-møtet torsdag. Men samtalene startet med grønn enighet.

Rett før torsdagens G8-møte formelt skulle starte, ble nemlig lederne i miljøforumet MEF enige om å stille seg bak klimamålet G8-landene vedtok onsdag.

I MEF samles G8-landene, Kina, Sør-Afrika, Mexico, Indonesia, India, Australia, Sør-Korea og FN-representanter for å diskutere klimaproblemer.

Hvordan landene skal møte målet, ble det ikke sagt noe om - og det er her problemene sannsynligvis kommer til å dukke opp. Løftet går ut på å begrense den maksimale oppvarmingen av jorda til 2 grader, et mål som krever vesentlige utslippskutt.

Utslippsreduksjon

G8-klubben, med unntak av Russland, har forpliktet seg til å redusere utslippene sine med 80 prosent innen 2050, men det eksempelet vil de store utviklingslandene neppe følge, melder AP.

Både India og Kina mener det er urettferdig at de må stå for dyre omlegginger i industrien når det er de rike landene som bærer ansvaret for klimaproblemene.

MEKTIGE LEDERE: Australias statsminister Kevin Rudd (t.h.) snakker mens (fra venster til høyre) Mexicos president Felipe Calderon, Storbritannias statsminister Gordon Brown, USAs president Barack Obama, Canadias statsminister Stephen Harper og Sør-Koreas president Lee Myung-bak lytter. Foto: AFP PHOTO
MEKTIGE LEDERE: Australias statsminister Kevin Rudd (t.h.) snakker mens (fra venster til høyre) Mexicos president Felipe Calderon, Storbritannias statsminister Gordon Brown, USAs president Barack Obama, Canadias statsminister Stephen Harper og Sør-Koreas president Lee Myung-bak lytter. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Det samme mener FN-sjefen Ban Ki-moon, som torsdag kjeftet på G8-landene for deres manglende vilje til å finansiere slik restrukturering.

Fornøyd Solheim

Miljø- og utviklingsminister Eirik Solheim (SV) mener torsdagens enighet er et stort skritt i riktig retning, selv om en effektiv klimakamp krever at alle land blir med.

- Det er nødvendig at G8-landene går i bresjen. Oppslutningen om klimamålet er en forutsetning for at andre land følger etter. Sånn sett var dette en viktig beslutning, sier han til NTB.

Solheim er spesielt fornøyd med oppmerksomheten G8-lederne har rettet mot avskogingen i Amazonas, en snauhogst som Norge har prøvd å begrense gjennom et internasjonalt klima- og skogprosjekt.

Snauhogsten av verdens regnskoger og andre skoger i utviklingsland står for nær en femdel av de globale menneskeskapte klimagassutslippene, mer enn all land-, sjø- og lufttransport til sammen.

G5-entré
FORNØYD MILJØVERNMINISTER: Erik Solheim er spesielt fornøyd med oppmerksomheten G8-lederne har rettet mot avskogingen i Amazonas.
Foto: SCANPIX
FORNØYD MILJØVERNMINISTER: Erik Solheim er spesielt fornøyd med oppmerksomheten G8-lederne har rettet mot avskogingen i Amazonas. Foto: SCANPIX Vis mer

Torsdagens miljøløfter markerte de såkalte G5-landenes entré i den italienske byen L'Aquila. G8-gruppas lillebror består av verdens raskest voksende økonomier: Sør-Afrika, Kina, India, Mexico og Brasil.

Lederne for G5-landene representerer den delen av verden som ofte neglisjeres når den eksklusive G8-klubben dikterer fremtidens utviklingsplaner.

Under samtalene G5-landene hadde onsdag, diskuterte lederne bekymret de proteksjonistiske trendene i verdensøkonomien det siste året, ifølge AP.

G5-landene, i likhet med andre utviklingsland, bygger økonomien sin på eksportbasert industri. Derfor rammes de spesielt hardt om industrilandene reiser tollmurer og deler ut subsidier til eksempelvis jordbruket sitt.

Nytt WTO-håp

Torsdag formiddag gjentok imidlertid møtedeltakerne at de ikke vil innføre proteksjonistiske tiltak. Tvert imot.

GRØNN TRANSPORT: Russlands president Dmitry Medvedev (nummer to fra venstre) ankom møtet i en elektrisk bil. Foto: AP Photo
GRØNN TRANSPORT: Russlands president Dmitry Medvedev (nummer to fra venstre) ankom møtet i en elektrisk bil. Foto: AP Photo Vis mer

- Gjennom samarbeid skal vi sørge for at verdensøkonomien fortsetter å være balansert og bærekraftig, og at den tjener alle, spesielt de mest sårbare. Vi skal også kjempe for at markedet forblir åpent, het det i felleserklæringen etter møtene.

Landene forpliktet seg også til å finne en snarlig løsning i WTO-forhandlingene som kollapset i Doha i fjor. Da var det USAs vern om egne bønder som fikk India til å se rødt.

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso sier ifølge Reuters at møtedeltakerne er enige om å avslutte forhandlingsrunden i løpet av 2010.

(NTB)

ENIGHET: G8-landene er enige om å begrense den maksimale oppvarmingen av jorda til 2 grader, et mål som krever vesentlige utslippskutt. Foto: AFP PHOTO
ENIGHET: G8-landene er enige om å begrense den maksimale oppvarmingen av jorda til 2 grader, et mål som krever vesentlige utslippskutt. Foto: AFP PHOTO Vis mer