Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

G8-landene enige om halvering av utslippene

Klimakutt innen 2050.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

G8-landene ble i dag enige om å sette som mål å kutte utslippene av klimagasser med minst 50 prosent innen 2050, opplyser Japans statsminister Yasuo Fukuda.

G8 oppfordret også individuelle land til å sette egne mål for utslippskutt.

- Det er unødvendig å si at vi kan ikke oppnå det langsiktige målet uten bidrag fra andre store utslippsland, sa Fukuda på en pressekonferanse tirsdag.

- På morgendagens møte for store økonomier, vil jeg be om deres samarbeid, la han til.

I morgen skal G8-landene ha møte med voksende industriland, blant annet Kina og India.

Tidligere i dag meldte NTB at forhandlere er blitt enige om et utkast til en felles klimauttalelse for G8-toppmøtet som ble lagt fram for G8-lederne i dag, ifølge kilder i forhandlingene.

Dermed kan en mulig konflikt om hvordan en felles uttalelse om klimaendringer skal formuleres, være løst. Uttalelsen inneholder ifølge kildene mer konkrete formuleringer enn fjorårets løfte fra Heiligendamm-møtet om å «seriøst vurdere» utslippskutt på 50 prosent innen 2050.

En konkret klimauttalelse er spesielt viktig for Japans statsminister Yasuo Fukuda, som har lagt stor prestisje i klimasamtalene som vertskap for årets G8-møte.

SAMLET: G8-lederne stiller opp for fotografene, sammen med EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso. Foto: JIM WATSON/AFP/SCANPIX
SAMLET: G8-lederne stiller opp for fotografene, sammen med EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso. Foto: JIM WATSON/AFP/SCANPIX Vis mer

- EU-kommisjonen er optimistisk med tanke på utfallet og at dette er et viktig skritt sammenlignet med møtet i Heiligendamm, sier en EU-kilde om utkastet til avtale.

Det har imidlertid vært stor uenighet blant medlemslandene, og USAs president George W. Bush har gjentatte ganger sagt at han ikke vil forplikte seg til konkrete utslippskutt uten at land som India og Kina blir med.

(NTB)

image: G8-landene enige om halvering av utslippene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!