G8-landene forsiktige med å love gjeldslette

Verdens rikeste land i G8-gruppen anmoder om ytterligere gjeldsettergivelse for fattige land, men aktivister kritiserer gruppen for at den ikke like godt fjerner hele gjelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

G8-landene USA, Storbritannia, Frankrike, Canada, Japan, Italia, Tyskland og Russland ble torsdag enige om å forlenge en plan for gjeldsettergivelse for verdens mest gjeldstyngede nasjoner, de såkalte HIPC-landene.

Afrikanske ledere hadde håpet G8-landene ville støtte en sletting av all gjelden, men det ble det ingenting av.

Ikke nådd målet

Programmet for gjeldsettergivelse, som nå blir forlenget, ble opprettet i 1996 med mål om å fjerne de omkring 700 milliarder kronene fattige land med stabile regjeringer har i gjeld til verdens rike nasjoner. Hittil er bare rundt 213 milliarder gjeldskroner ettergitt.

- Vi er forpliktet til å sette HIPC-initiativet ut i livet, heter det i en uttalelse fra G8-landene.

Verdens mektigste nasjoner lover også å bidra med gjeldsettergivelse og økonomisk støtte, slik at de fattige landene, som stort sett er afrikanske stater, klarer å håndtere gjelden sin.

- Museskritt

Men organisasjoner som arbeider med gjeldsettergivelse for verdens fattige land er ikke imponert over uttalelsen fra de rike landene.

- G8-lederne klarte ikke å gjøre det som trengs. Stilt overfor den katastrofale virkeligheten som aids er, har de valgt retorikk, og de har valgt museskritt fremfor klar handling, sier Marie Clarke fra organisasjonen Jubilee USA, som arbeider for gjeldsettergivelse.

Hun får støtte fra hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Nigerias president Olusegun Obasanjo fastholdt at han og fem andre afrikanske ledere som deltok på G8-møtet hadde anmodet om full gjeldsettergivelse, fordi dette ville vært til betydelig hjelp for Afrika.

(NTB)