Ga ærespris til Bahrain - ba om 700 000

«Vi trenger din støtte på kr 704 000», skrev Høyre-politiker Aamir J. Sheikh til staten Bahrain, ifølge en e-post. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sto i kopi. Så overrakte de en ærespris til det autoritære regimet.

MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred
MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forespørselen om penger går fram av en e-postkorrespondanse Dagbladet har tilgang til.

Det var 10. august 2019 at Bahrains daværende statsminister ble hedret på et hotell i Oslo. Den norske organisasjonen 14. Augustkomiteen, som ledes av den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh, hedret statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa i det autoritære regimet med en «ærespris».

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) holdt tale under seremonien, og overrakte æresprisen til to representanter for regimet i Bahrain, som mottok den på vegne av statsministeren. Prisen ble delt ut under 14. Augustkomiteens årlige Brobryggerpris-arrangement.

Nå kan Dagbladet avsløre at Sheikh, i en e-post med Bondevik i kopi, ba om 704 000 kroner fra regimet i Bahrain for prisutdelingen.

E-posten, som Dagbladet har tilgang til, ble sendt en måned før prisutdelingen. Den gikk fra Sheikh til en høytstående rådgiver ved Statsministerens kontor i Bahrain.

E-posten åpner med: «Vi er dedikert til å arrangere prisutdelingen 10. august 2019, og ser fram til å ta imot den ærede statsministeren i Bahrain og hans delegasjon til Norge. Statsminister Erna Solberg har bekreftet sin deltakelse i prisutdelingen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer