Ga ærespris til Bahrain - ba om 700 000

«Vi trenger din støtte på kr 704 000», skrev Høyre-politiker Aamir J. Sheikh til staten Bahrain, ifølge en e-post. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sto i kopi. Så overrakte de en ærespris til det autoritære regimet.

MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred
MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Forespørselen om penger går fram av en e-postkorrespondanse Dagbladet har tilgang til.

Det var 10. august 2019 at Bahrains daværende statsminister ble hedret på et hotell i Oslo. Den norske organisasjonen 14. Augustkomiteen, som ledes av den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh, hedret statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa i det autoritære regimet med en «ærespris».

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) holdt tale under seremonien, og overrakte æresprisen til to representanter for regimet i Bahrain, som mottok den på vegne av statsministeren. Prisen ble delt ut under 14. Augustkomiteens årlige Brobryggerpris-arrangement.

Nå kan Dagbladet avsløre at Sheikh, i en e-post med Bondevik i kopi, ba om 704 000 kroner fra regimet i Bahrain for prisutdelingen.

E-posten, som Dagbladet har tilgang til, ble sendt en måned før prisutdelingen. Den gikk fra Sheikh til en høytstående rådgiver ved Statsministerens kontor i Bahrain.

E-posten åpner med: «Vi er dedikert til å arrangere prisutdelingen 10. august 2019, og ser fram til å ta imot den ærede statsministeren i Bahrain og hans delegasjon til Norge. Statsminister Erna Solberg har bekreftet sin deltakelse i prisutdelingen».

GA ÆRESPRIS: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) holdt tale og overrakte æresprisen i august 2019. Daværende statsminister Erna Solberg skulle dele ut en annen pris. Hun satt mellom de to representantene fra Bahrain. Foto: Stiftelsen dialog for fred
GA ÆRESPRIS: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) holdt tale og overrakte æresprisen i august 2019. Daværende statsminister Erna Solberg skulle dele ut en annen pris. Hun satt mellom de to representantene fra Bahrain. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

Både Bondevik og Sheikh sto bak invitasjonen til Bahrains to representanter. Det bekreftet Bondevik i et leserinnlegg i Vårt Land dagen før prisutdelingen.

- Mistenkeliggjørende

Både Sheikh og Bondevik er forelagt det som framkommer i denne saken og i flere andre saker, men har ikke ønsket å svare på spørsmål.

- Jeg har registrert at Dagbladet bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme og har servert oppdiktede historier. Jeg kommer derfor ikke til å svare på Dagbladets mange spørsmål, hvor også noen bygger på feilaktig grunnlag, skriver Sheikh i en e-post.

Dagbladet har spurt Sheikh om å presisere hva han mener er galt. Det har han ikke svart på. Bondevik skriver i en e-post at han ikke vil svare på spørsmål fordi:

- Med den erfaring jeg har med Dagbladets journalister i disse sakene, hvor jeg blir presentert for uetterretteligheter og en forutinntatt agenda, kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål. Flere av dem bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.

Statsministerens kontor i Bahrain har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Hvitvasker regimet

Æresprisen får menneskerettighetsaktivist Yousif Almuhafda fra Bahrain til å reagere sterkt.

- Det gjør meg sint. De hvitvasker regimet i Bahrain, sier Almuhafda til Dagbladet.

- Det de gjør, ødelegger vårt arbeid for menneskerettigheter, sier Almuhafda om prisen.

KRITISK: Yousif Almuhafda fra Bahrain er styremedlem i Bahrain Centre for Human Rights og bor i Tyskland.
KRITISK: Yousif Almuhafda fra Bahrain er styremedlem i Bahrain Centre for Human Rights og bor i Tyskland. Vis mer

Daværende statsminister Erna Solberg (H) satt helt forrest under prisoverrekkelsen i Oslo. Hun var der for å dele ut Brobyggerprisen, som 14. August-komiteen deler ut årlig, og som dette året gikk til Stovner bokseklubb og Leo Ajkic.

På hver sin side hadde hun de to representantene fra Bahrain.

Det var minister for regjeringens anliggende, Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa, og stabssjef Shaikh Hussam bin Isa Al Khalifa ved Statsministerens kontor.

MØTTE: Bahrains representant Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa ga et brev med en invitasjon til daværende statsminister Erna Solberg under Brobyggerprisen. Det var kun en kort høflighetssamtale, sa Rune Alstadsæter (H) til Nettavisen etterpå. Foto: Stiftelsen dialog for fred
MØTTE: Bahrains representant Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa ga et brev med en invitasjon til daværende statsminister Erna Solberg under Brobyggerprisen. Det var kun en kort høflighetssamtale, sa Rune Alstadsæter (H) til Nettavisen etterpå. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

Statsminister Al-Khalifa, som døde i fjor, var verdens lengst sittende statsminister - men var aldri blitt demokratisk valgt. Han var utpekt av sin bror, den eneveldige kongen emir Isa ibn Salman al-Khalifa.

Den lille øystaten Bahrain, nabo til Saudi-Arabia, står ifølge Human Rights Watch og andre organisasjoner bak omfattende bruk av tortur og andre menneskerettighetsbrudd.

På 14. August-komiteens Facebook-side står det at Bahrains statsminister fikk prisen «for hans innsats for å fremme regional og global fred, sikkerhet, toleranse og harmoni».

PROTESTERTE: Tusenvis av demonstranter i Bahrain krevde at statsminster al-Khalifa skulle gå, under den arabiske våren i 2011. Protestene ble slått hardt ned på. Foto: NTB scanpix
PROTESTERTE: Tusenvis av demonstranter i Bahrain krevde at statsminster al-Khalifa skulle gå, under den arabiske våren i 2011. Protestene ble slått hardt ned på. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da prisen til Bahrains statsminister ble kjent via Nettavisen i 2019, gikk en rekke menneskerettighetsorganisasjoner ut og fordømte prisen og Solbergs tilstedeværelse.

Solberg avviste overfor Nettavisen at hun var til stede for å kaste glans over prisen til Khalifa, og sa at hun var der for å dele ut Brobyggerprisen. Solberg ønsker ikke å kommentere Dagbladets sak nå, men viser, via stabssjef Rune Alstadsæter (H), til tidligere uttalelser.

«Vi trenger din støtte»

Nå kan Dagbladet avsløre at Aamir J. Sheikh, en måned før prisutdelingen, skrev en e-post til en rådgiver ved Statsministerens kontor i Bahrain - med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i kopi.

I e-posten, som Dagbladet har tilgang til, står det at: «Jeg legger ved utkast til program, begrunnelse for prisen, program for prisutdelingen, kort informasjon om 14. august-komiteen og budsjett for prisutdelingen».

Det ble også lovet å sende «full oversikt over gjestelista» for prisutdelingen.

Ifølge e-posten var budsjettet for prisutdelingen 1 044 000 kroner. Sheikh skrev videre at «vi har egenkapital på 340 000 kroner», og fortsatte:

«Etter å ha trukket dette beløpet fra budsjettet, trenger vi 704 000 kroner for å fullføre prisutdelingen 10. august 2019. Vi trenger din støtte på kr 704 000,- til denne prisutdelingen, se vedlagte budsjettkostnader».

Dagbladet kjenner ikke til hvor mye Brobyggerprisen 2019 endte opp med å koste, og Sheikh har ikke ønsket å svare på dette.

Derimot har Dagbladet dokumentasjon som viser at Sheikh betalte rundt 65 000 kroner for å arrangere årets Brobygger-arrangement, som gikk av stabelen i august.

Denne summen dekket leie av lokaler, samt mat og drikke til 70 gjester på Hotel Continental.

MOTTOK PRISEN: Stabssjef Shaikh Hussam bin Isa Al Khalifa (fra høyre) og minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa, mottok æresprisen på vegne av statsministeren i Bahrain. Foto: Stiftelsen dialog for fred
MOTTOK PRISEN: Stabssjef Shaikh Hussam bin Isa Al Khalifa (fra høyre) og minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa, mottok æresprisen på vegne av statsministeren i Bahrain. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

- Vil ikke kommentere

Rådgiveren i Bahrain svarte samme dag, viser Dagbladets dokumentasjon. Han takket for e-posten og skrev at de skulle komme tilbake til Sheikh.

Dagbladet har spurt både Bondevik, som er styreleder i Oslosenteret, og Sheikh, som leder 14. August-komiteen, om de eller organisasjonene har mottatt penger fra Bahrain. De har ikke ønsket å svare på dette.

Bondevik og Sheikh har heller ikke ønsket å svare på kritikken fra menneskerettighetsaktivisten Yousif Almuhafda om at æresprisen hvitvasker regimet i Bahrain.

I et leserinnlegg i Vårt Land dagen før utdelingen, skrev Bondevik sammen med Sheikh at Bahrains myndigheter «uttrykker et klart ønske om å videreutvikle respekt for menneskerettigheter og demokrati».

- Under et besøk vi var på i landet, ble det uttrykt interesse for Oslosenterets arbeid for demokratiutvikling, skrev Bondevik.

Bondevik skrev at Bahrain kunne trenge hjelp til å utvikle demokrati.

- Hvis de lykkes med dette, kan de bli et positivt eksempel i en region preget av autoritære regimer. Statsministeren har gjennom sitt mangeårige virke arbeidet for å styrke kvinnenes stilling og religionsfriheten, skrev han.

Besøkte Bahrains statsminister

I de åtte månedene før prisen ble delt ut, var det flere ganger kontakt mellom Bondevik, Sheikh og regjeringen i Bahrain.

Bondevik og Sheikh var på besøk hos kronprins Salman bin Hamad Al Khalifa, sønn av den eneveldige kongen i Bahrain, i desember 2018.

The Euro-Gulf Info Center skrev om møtet på Twitter.

Så reiste Bondevik og Sheikh på nytt til Bahrain i april 2019.

Der møtte de statsminister Al-Khalifa, mannen som fire måneder seinere fikk æresprisen.

Både besøket til kronprinsen og til statsministeren ble omtalt av det statskontrollerte nyhetsbyrået Bahrain News Agency (BNA).

Et følge høytstående representanter fra Bahrain kom deretter på besøk til Norge i juni 2019.

De var, ifølge Drammens Tidende, invitert til et seminar om menneskerettigheter, i regi av Oslosenteret. Det er senteret som Bondevik etablerte i 2006 etter at han var ferdig som statsminister, og hvor han er styreleder.

- Svært uheldig rolleblanding

Blant de prominente gjestene som kom til Oslo fra Bahrain i juni 2019, var rådgiver ved Statsministerens kontor, Abdulla Abbas. Det viser et bilde fra hjemmesiden til Stiftelsen dialog for fred.

Abdulla Abbas er mannen som en måned etter Oslo-besøket, fikk e-posten der Sheikh ba om penger til prisutdelingen, ifølge Dagbladets dokumentasjon.

- Hvis denne framstillingen er korrekt, framstår det som en veldig spesiell rolleblanding - at prismottakeren selv skal dekke kostnader til prisseremonien, sier Guro Slettemark.

Hun er jurist, korrupsjonsekspert og generalsekretær i Transparency International Norge, med fortid i Oljefondets etikkråd. Hun mener det er grunn til å være kritisk.

- Dette framstår som en svært uheldig rolleblanding, og som styret bør ta en prinsipiell stilling til. Dersom priser deles ut til aktører man mottar penger fra, vil en slik praksis raskt kunne undergrave troverdigheten både til organisasjonen som deler ut prisen og prismottaker. Generelt anbefaler vi også at det er full åpenhet om alle inntektskilder til en organisasjon, sier Slettemark.

KRITISK: Guro Slettemark i Transparency International. Foto: NTB scanåix
KRITISK: Guro Slettemark i Transparency International. Foto: NTB scanåix Vis mer

Da Dagbladet avslørte at Muslim World Leagues leder al-Issa fikk Brobyggerprisen, etter at Sheikhs stiftelse hadde fått penger fra organisasjonen, sa hun følgende på generelt grunnlag:

- Det er alltid vanskelig å påvise en sammenheng mellom pengegave og pris, og om dette har påvirket beslutningen. Men man må være årvåken. Korrupsjon kommer i mange former og fasonger.

Støttes

I kjølvannet av sakene om Muslim World League, gikk samfunnsdebattant og skribent Mohammad Osman Rana gikk ut med støtte til Bondevik og Sheikh på Twitter, og skrev at «det er en dramaturgi i Dagbladets dekning som ikke henger sammen med de faktiske forhold og de gode intensjonene og resultatene som fredsarbeidet innebærer.

- Det insinueres at støtte fra Saudi kan avføde ekstremisme. Man kan mene mye om Saudi, men landet er i dag opptatt av å fremme en apolitisk, fredelig islam som er milevis unna ekstremisme/jihadisme, skrev Rana. Han ønsker ikke å utdype dette i ettertid.

Også sjefrabbiner Michael Melchior støttet MWL-leder al-Issa, og skrev at «Dagbladet kjører en kampanje mot en av de veldig få som virkelig frambringer et paradigmeskifte og et håp om verdighet og fred for millioner av mennesker.»

Han trakk fram Al-Issas «eksepsjonelle arbeid med å fremme religiøs fred og toleranse».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer