PÅ TÅ HEV: Kronprinsesse Mette-Marit ankom UNAIDS kontorer i Geneve i disse blå høyhælte skoene. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
PÅ TÅ HEV: Kronprinsesse Mette-Marit ankom UNAIDS kontorer i Geneve i disse blå høyhælte skoene. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Gå alltid med høye hæler og leppestift

Bank of Englands råd til sine kvinnelige ansatte i disse krisetider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Mens den britiske økonomien kjemper i motbakke, mens arbeiderne streiket og verdens mektigste ledere var samlet til toppmøte i Davos, rettet den britiske sentralbanken Bank of England oppmerksomheten mot noe helt annet enn finanskrisen.

Under et seminar fikk bankens kvinnelige ansatte klare instrukser om hvordan de bør kle seg på jobb.

«Se profesjonell ut, ikke moteriktig. Vær forsiktig med parfyme, gå alltid med høye hæler av en eller annen sort - maks fem centimeter. Gå alltid med noe sminke, selv om det bare skulle være leppestift», heter det i skrivet, som er lekket til de engelske storavisene.

«Sko og skjørt må være i samme farge. Ankellenke er fy-fy. Hvite høye hæler, fullstappede vesker, for mange ringer og mange hull i ørene, er heller ikke noe du vil bli assosiert med», står det videre.

- Avskyelig
Disse anbefalingene har ikke overraskende høstet storm i England. Ikke så rent få mener det Bank of England har gjort er kvinnediskriminerende og kvinnefiendtlig.

- Det Bank of England gjør er avskyelig. Det at de bruker våre penger på disse tingene, sier Ruth Lea, økonomisk rådgiver til Arbuthnot Banking Group til avisa Independent.

Bank of England har bekreftet at seminaret fant sted, men vil ikke kommentere saken utover det at «Kledd for suksess» var et uformelt lunsjseminar.

Da Ernst & Young i november i fjor innkalte sine 400 kvinnelige ansatte til et liknende seminar, ble også det møtt med kraftig motbør.

Kle seg som en profesjonell
De samme reaksjonene fikk kommentator og tidligere hodejeger Elin Ørjasæter, da hun ga ut boka «Lederboka, hodejegerens beste tips»

- Selv den vakreste kvinne blir aldri mer enn en åtter hvis hun dropper sminken, har skjørtekanten under kneet (eller går i bukser), bruker lang jakke og flate sko, skrev Ørjasæter i boka.

Pippa Rees, konsulent i Naked Ambition Personal Branding Consultants, mener derimot at mange kvinner sliter med å forstå hvordan de bør kle seg for å bli tatt seriøst i jobben. Å benytte seg av kleskonsulenter kan derfor hjelpe de med å forstå hvordan klær kan bidra til å øke eller redusere respekten andre har for dem.

- Hvis du er finansmann, advokat eller regnskapsfører er du en profesjonell, og klienten din vil forvente at du ser ut som en.
En pilots uniform sier noe om hans evne til å gjøre jobben, sier Rees til Independent.