Arne Viste

Ga asylsøkere jobb. Nå risikerer Arne fengsel

I fire år har Arne Viste (52) forsøkt å havne for retten. I dag skjer det.

TILTALT: Arne Viste (52) står kommende uke tiltalt i Oslo tingrett for å ha ansatt asylsøkere uten opphold. Viste har meldt seg selv til politiet, og lenge prøvd å få saken for retten. Det får han nå. Foto: Privat
TILTALT: Arne Viste (52) står kommende uke tiltalt i Oslo tingrett for å ha ansatt asylsøkere uten opphold. Viste har meldt seg selv til politiet, og lenge prøvd å få saken for retten. Det får han nå. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hjertet mitt tålte det ikke. Jeg tenkte at jeg gjøre noe.

Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

Likevel har Arne Viste siden 2015 gitt ureturnerbare asylsøkere jobb gjennom selskapet sitt Plog AS - med fullt overlegg.

Gjennom fire år har Sola-mannen utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere.

Nå er Viste tiltalt for brudd på utlendingsloven. Påtalemyndigheten mener han har begått lovbrudd med vilje ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold.

Denne uka skal saken opp for Oslo tingrett. Rettssaken starter mandag og varer til torsdag.

Grunnlaget for tiltalebeslutningen er 29 tilfeller der Viste har gitt jobb til ureturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse.

Plog AS har fungert som et bemanningsbyrå, og har blant annet formidlet jobber i restauranter, dagligvarebutikker og Kirkens Bymisjon.

Personlig ansvar

- Jeg kjente det som et personlig ansvar å gi mitt bidrag på vegne av den gruppa mennesker, sier Viste til Dagbladet, like før han setter seg på flyet til Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.