Arne Viste

Ga asylsøkere jobb. Nå risikerer Arne fengsel

I fire år har Arne Viste (52) forsøkt å havne for retten. I dag skjer det.

TILTALT: Arne Viste (52) står kommende uke tiltalt i Oslo tingrett for å ha ansatt asylsøkere uten opphold. Viste har meldt seg selv til politiet, og lenge prøvd å få saken for retten. Det får han nå. Foto: Privat
TILTALT: Arne Viste (52) står kommende uke tiltalt i Oslo tingrett for å ha ansatt asylsøkere uten opphold. Viste har meldt seg selv til politiet, og lenge prøvd å få saken for retten. Det får han nå. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hjertet mitt tålte det ikke. Jeg tenkte at jeg gjøre noe.

Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

Likevel har Arne Viste siden 2015 gitt ureturnerbare asylsøkere jobb gjennom selskapet sitt Plog AS - med fullt overlegg.

Gjennom fire år har Sola-mannen utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere.

Nå er Viste tiltalt for brudd på utlendingsloven. Påtalemyndigheten mener han har begått lovbrudd med vilje ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold.

Denne uka skal saken opp for Oslo tingrett. Rettssaken starter mandag og varer til torsdag.

STILLER KRAV: - Jeg vil ha ned muligheten for at du kan sitte hjemme og motta mer penger fra statlige og kommunale ordninger, enn du ville hatt hvis du var i jobb, sier Sylvi Listhaug (Frp) i Dagbladets valgbod mandag. Der møtte hun varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap). Vis mer

Grunnlaget for tiltalebeslutningen er 29 tilfeller der Viste har gitt jobb til ureturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse.

Plog AS har fungert som et bemanningsbyrå, og har blant annet formidlet jobber i restauranter, dagligvarebutikker og Kirkens Bymisjon.

Personlig ansvar

- Jeg kjente det som et personlig ansvar å gi mitt bidrag på vegne av den gruppa mennesker, sier Viste til Dagbladet, like før han setter seg på flyet til Oslo.

- Jeg stiller meg solidarisk på deres side, ved å gi dem jobb og ta det som måtte komme. Og det kommer delvis i morgen.

52-åringen mener at utlendingsloven bryter med Grunnlovens paragraf 110. Første setning lyder slik:

«Dei statlege styresmaktene skal leggje til rette for at kvart arbeidsført menneske kan leve av arbeidet sitt eller næringsverksemda si.»

- Det er ikke veldig tydelig hvor langt den forpliktelsen strekker seg. Om det gjelder å snakke varmt om det eller faktisk gjøre noe, det sier ikke Grunnloven så mye om, påpeker Viste.

Han mener forarbeidene til grunnloven har et tydelig forbud mot å hindre mennesker å arbeide for føden.

- Jurisdiksjonen er norsk territorium. Den gjelder mennesker på norsk jord, og per definisjon de ureturnerbare asylsøkerne, i høyeste grad.

I limbo

Ureturnerbare asylsøkere har fått avslag på asylsøknaden sin, men kan av ulike årsaker ikke returnere til hjemlandet sitt. Derfor fortsetter de å bo i Norge, selv om de ikke har fått innvilget asyl.

De har imidlertid ikke lov til å jobbe her, ifølge utlendingsloven.

- De er i limbo?

- Rett og slett. Men de er mennesker. Og vi må behandle dem som det, sier Viste.

Vil ta saken til EMD

Helt siden 2015 har han jobbet for å få saken prøvd i rettsvesenet. Sola-mannen har selv sendt brev til politiet og skattemyndighetene med informasjon om sine ansettelser, for å tvinge fram en rettssak.

- Gråsoner er klart negativt for denne gruppa. Jeg ser fram til at retten kan tegne tydeligere linjer over hvor retten til arbeid starter og slutter.

Viste er forberedt på å ta saken både til Høyesterett og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, dersom det blir nødvendig.

STÅR PÅ SITT: Sylvi Lishaug (FrP) har fått krass kritikk fra statsminister Erna Solberg etter at hun postet et innlegg på Facebook om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Jeg har lave forhåpninger i tingretten, men jeg har ganske konsistente forhåpninger til Høyesterett eller EMD. Dette må avgjøres av rett instans. Grunnlovsspørsmål er ikke noe som to lekdommere i tingretten kan bestemme uansett.

Risikerer fengsel

Både Viste personlig og selskapet hans er satt under tiltale. Det betyr at han i teorien risikerer to års fengsel, i tillegg til at selskapet kan bli slått konkurs, forteller 52-åringen.

- Siden jeg ikke har misbrukt noen, men har gjort dette med hederlige motiver, er det nok mer sannsynlig at det blir en konkurs i selskapet og stans av virksomheten hvis jeg taper, i tillegg til bøter, inndragelse av fortjeneste og saksomkostninger, sier Viste.

- Men påtalemyndigheten går også på meg personlig. Det kan være de tar hus og heim fra meg. Men det håper jeg ikke.

Han og kona er bosatt på Røyneberg i Sola kommune. Parets to voksne barn er studenter i Oslo.

Kona er innforstått med konsekvensene dersom ektemannen taper i retten.

- Vi står sammen om det, sier Viste.

- Handler om overlevelse

Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og jobber som konsulent i eget selskap, mot olje- og gassnæringa i Stavanger.

I tillegg er Viste aktiv i IMI-kirken, en menighet som har sitt utspring fra Normisjon. Der bidrar han blant annet som søndagsskolelærer.

Viste er tindrende klar på verdien av å være i arbeid.

- Det å jobbe bygger mennesker opp. Samfunnskontrakten som vi har i vårt demokrati sier at myndighetene og samfunnet skal bygge samfunnet opp. Det er intet unntak for de ureturnerbare asylsøkerne.

- De skal bygges opp, slik at de istandsettes til en retur til landet de kommer fra. I motsatt fall brytes de ned, og kan ende på institusjoner av ulike sorter.

- Hvorfor er denne saken så viktig for deg at du er villig til å risikere fengselsstraff?

- Det handler om innsikt i den omfattende uretten som begås. Det handler om å lese faglitteratur om det, og kjennskap over tid.

Viste mener utlendingsloven presser ureturnerbare asylsøkere ut i det svarte arbeidsmarkedet eller et liv i kriminalitet, eller lar dem «råtne» på asylmottak.

- Det handler om overlevelse. Det handler ikke om dårlig moral. De står ikke alene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer