- Gå av, Carl, du er sliten

- Jeg mener Carl I. Hagen bør begynne å tenke alvorlig på å gå av. Han har ikke lenger den samme teften som tidligere, han er sliten, og han har en lei tendens til å være sur og grinete. Det er ikke bra for partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den meget omstridte lederen av Oppegård Frp, Oddbjørn Jonstad, til Dagbladet. I går kveld møtte han partiformannen til debatt i TV2s «Valgåpent».

I motsetning til andre bråkmakere i Frp valgte Jonstad å stå løpet ut da han møtte Hagen til oppgjør. Men han hadde et fortrinn: Mens Carl I. Hagen satt alene i et studio i Bergen, satt Jonstad trygt i studio i Oslo sammen med SVs Erik Solheim, VGs Olav Versto og valgforsker Frank Aarebrot - mange hundre kilometer unna den rasende partiformannen.

Avstanden bidro nok også til at Jonstad lettere kunne gjenta sin oppsiktsvekkende flyktningpolitikk på direkten. Jonstad vil internere flyktninger i egne leirer og fjerne flyktningbarn fra norsk skole.

Carl I. Hagen og Frp's sentralstyre mener Jonstads uttalelser er inhumane og hinsides Frp's politikk. For mange er nok det en nyttig presisering etter at Hagen har valgt å legge en beskyttende hånd over Vidar Kleppes og Øystein Hedstrøms atferd og utspill i flyktning- og innvandringsdebatten.

Mislikte

Det var tydelig at Carl I. Hagen mislikte å møte villstyringen fra Oppegård i en direktesendt debatt. Han måtte tåle å høre at han var blitt en sur og grinete partileder som svikter en av Frp's kjernesaker: flyktning- og innvandringspolitikken. Selv om Frp-formannen prøvde å vise fram sitt blideste åsyn, greide han aldri å overbevise om at han ikke er gått sur.

Ett av Carl I. Hagens mange fortrinn på TV er at han gjennom sin mimikk alltid viser publikum hva han mener om andres uttalelser. Fra sitt studio i Bergen greide han ikke å utnytte dette våpenet.

Sliten

Da programmet var gått av lufta i går kveld, var Oddvar Jonstad raskt ute og tolket dette som svakhetstegn hos sin partileder.

- Du ser, Carl I. Hagen begynner å bli sliten. Det er ikke lenger den samme futten i ham. Når han sitter slik på direkten og tar avstand fra flyktning- og innvandringspolitikken, da er det ikke bra. Dette er sakene som skiller Frp fra de andre partiene. Da er det forferdelig dumt å ikke ha det på øverste hylle. Jeg mener Hagen burde følge andre Frp-representanter på Stortinget som driver en genuin Frp-politikk i saker som handler om flyktninger og innvandrere.

- Som Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe?

- Ja, for eksempel. Og Fridtjof Frank Gundersen, sier Jonstad i en oppklarende kommentar.

Han ser ikke bort fra at han etter valget blir ekskludert fra partiet.

- Det ville jo være i tråd med Hagens ønsker og strategi. Men er det slik at jeg må bøye meg i støvet for Hagen og hans halvbøllete opptreden, så får det heller være. Får jeg ikke drive politikk slik jeg mener den skal drives, er det ikke interessant å fortsette, sier Jonstad til Dagbladet.

«Det er ikke lenger den samme futten i ham.»

Oddbjørn Jonstad

Lederen i Oppegård Frp