- Gå av eller si nei!

Senterungdommen krever at Senterpartiet må gå ut av regjeringen dersom den anbefaler EØS-avtalen om veterinære forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På landsstyremøtet på Kongsberg lørdag fikk lederen i Senterungdommen, Sigbjørn Gjelsvik, enstemmig oppslutning for dette synet.

- Det viktigste nå er å vise hva regjeringen selv mener. At stadig flere i regjeringen argumenterer for avtalen, skaper uholdbare tilstander både i forhold til Senterpartiet og det folkelige EU-engasjementet, sier Gjelsvik.

Sp-ungdommens leder mener at både regjeringen og Senterpartiet er inne i en skjebnetid.

- Nei-regjeringen fører oss skritt for skritt inn i EU. Det viktigste nå er ikke å tekkes stortingsflertallet. Hvis regjeringen ikke tør utfordre flertallet i en så konkret sak som veterinæravtalen, som gjelder sikkerheten for både folks og dyrs helse, hvordan kan den tro at den skal få med seg folk når det kommer til mer abstrakte saker som motstand mot Schengen? spør han.

Bryter troverdigheten

Gjelsvik mener at regjeringen vil miste all troverdighet dersom den anbefaler EØS-avtalen om veterinære og planteetiske forhold. Han sier at regjeringen nå må gjøre det synlig for Stortinget hva den egentlig mener er riktig.

- Når alt kommer til alt står også Senterpartiets troverdighet og fremtid på spill. Jeg frykter utmeldinger dersom regjeringen anbefaler veterinæravtalen. Personer som partiet ikke har råd til å miste, vurderer alvorlig sitt medlemskap nå, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Anbefaler trolig

Regjeringen hadde opprinnelig varslet at den ville komme til Stortinget med sitt syn i oktober, men forslaget om Norge skal godta veterinær-avtalen, kommer etter alt å dømme ikke før 6. november.

Uttalelser fra regjeringsmedlemmer tyder på at regjeringen vil anbefale avtalen. Så sent som i den muntlige spørretimen sist onsdag ga både landbruksminister Kåre Gjønnes (KrF) og fiskerimin ister Peter Angelsen (Sp) uttrykk for dette.

Gjønnes ville ikke gå inn på detaljer i regjeringens syn, men forsikret at det ville komme forslag om kontrolltiltak som skulle ivareta både matvaresikkerheten og levende dyrs helse.

Fiskeriministeren sa i rene ord at en anbefaling av avtalen ville være til fordel for fiskerinæringen.

(NTB)