Gå av, Førde!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kringkastingssjef Einar Førde leverte i går en sterk søknad om å bli løst fra sin stilling straks. Overfor Dagens Næringsliv bekreftet han at han ikke ønsket Anne Carine Tanum som ny styreleder i NRK etter Torger Reve. Han begrunner dette med at Reve og Christian Thommessen, som gikk ut av styret, besitter en kompetanse som er viktig for NRK, men som verken Tanum eller de nye styremedlemmene besitter. Førde mener kulturminister Ellen Horn burde kastet hele det gamle styret, slik at det nye kunne starte med blanke ark.
  • Rett nok sier Førde at han er misforstått i Dagens Næringsliv, og han lover bot og bedring og godt samarbeid med styret. Men uansett hva han har sagt til avisa, har Førde signalisert at han føler seg som en frikar på Marienlyst. Det kan bli brysomt for et styre som skal bygge opp autoritet. Det er god skikk i alle selskaper at når beslutningen er tatt, skal den administrative toppsjefen sørge for at det nye styret får de beste arbeidsbetingelser. Ved å gi offentlig uttrykk for sin misnøye, opptrer han illojalt mot kulturministeren samtidig som han undergraver det nye styrets autoritet.
  • Det er dessuten andre gang på kort tid den erfarne og egenmektige kringkastingssjefen opphøyer seg til solkonge i systemet. For to uker siden brukte han sin status som avtroppende NRK-sjef til å ønske seg nye og «mer proffe eiere» enn Kulturdepartementet. Han hadde verken orientert kulturministeren om sitt standpunkt eller varslet at han spredte sine tanker i offentligheten. En ansatt sjef kan ikke gjøre slikt uten at det får følger.
  • Slik kan bare den opptre som selv ikke har noe å tape på sine uttalelser. Førde skal gå av seinest i august. Hadde skjebnen og det forrige styret stått ham bi, hadde han vært avløst allerede. Ingen vil kunne nekte en tidligere NRK-sjef å ytre seg om en allmennkringkastingskanal han har bedre forutsetninger enn de fleste for å mene noe om. Men en sittende sjef må holde tann for tunge, i det minste for ikke å sverte sitt eget ettermæle. Men Førde har åpenbart fått hastverk. Styret bør innvilge hans søknad straks.