Demonstrasjoner i Kina:

- Gå av, Xi Jinping!

Store folkemengder samler seg i storbyene Beijing, Shanghai og Urumqi for å demonstrere mot den kinesiske regjeringen.

FORLANGER: Folket i Beijing demonstrerer for at corona-restriksjonene skal bli opphevet. Foto: REUTERS/ Thomas Peter/ NTB.
FORLANGER: Folket i Beijing demonstrerer for at corona-restriksjonene skal bli opphevet. Foto: REUTERS/ Thomas Peter/ NTB. Vis mer
Publisert

I iskalde temperaturer er hundrevis av kinesere samlet i Beijing for å protestere. Søndag stimlet studenter til gatene ved Liangma-elva, etter massiv mobilisering på sosiale medier.

En CNN-korrespondent skriver på Twitter at de fleste som protesterte er unge mennesker. De holdt opp hvite ark som symboliserer protest mot sensur. De ropte «Nei til Covid tester og ja til frihet». Mange biler tutet i solidaritet.

Ifølge CNN forlanger mange av demonstrantene et bedre demokrati og større frihet. Journalist Simina Mistreanu nevner flere av slagordene som ble ropt ut: «Vi vil ikke ha diktatur», «Vi vil ha universelle verdier» og «Vi ønsker ikke person dyrkelse».

Det siste slagordet henspiller på Jinpings stadig mer befestede status i den kinesiske politikken.

Ifølge BBC, fikk han i 2018 fjernet loven som begrenset perioden en kinesisk president kunne sitte til to femårsperioder, og i oktober ble Jinping valgt inn som Kinas øverste leder for tredje gang. Dette har fått flere til å mene at Jinping har som ambisjon å bli president på livstid.

Motstand

Andre demonstranter tente lys for de uheldige som døde i brannen i Urumqi, Xinjiang sist torsdag.

Lørdag oppsto liknende protester i Shanghai. Ifølge CNN sa flere at de ønsker at Xi Jinping skal gå av som president, og sang L'internationale, en sosialistisk sang som protesterer mot undertrykkelse fra regjeringen. Målet er å oppnå internasjonal støtte. Sangen har tidligere blitt brukt i prodemokratiske protester i Beijing.

MINNESMERKE: Demonstranter i Beijing tenner lys og legger ned buketter i minne for de som ankom i brannen i Urumqi. Foto: Michael Zhang /AFP/ NTB.
MINNESMERKE: Demonstranter i Beijing tenner lys og legger ned buketter i minne for de som ankom i brannen i Urumqi. Foto: Michael Zhang /AFP/ NTB. Vis mer

Dødsfall

Den nasjonale demonstrasjonen ble utløst av en brann som drepte minst 10 mennesker i en boligblokk, skriver CNN.

Virale videoer fra hendelsen skapte sterke reaksjoner hos folket i Urumqi, som har en høy andel minoriteter og har vært ekstra utsatt for diskriminering fra regjeringshold.

Mange demonstranter skyller dødsfallene på alt for strenge covid-nedstenginger, som da hindret nødsetatene å nå de utsatte i tide.

Byen har vært nedstengt i mer enn 100 dager på grunn av corona-utbrudd.

På fredag marsjerte folket i Urumqi bortover til regjeringsbygget, og ba dem oppheve corona-nedstengingen. Videoer av demonstrasjonen utløste et raseri i andre deler av landet. Slik spredde protestene seg raskt.

RASER: Mange i Beijing er sinte og ønsker at Xi Jinping skal gå av. Foto: Noel CELIS/ AFP/ NTB.
RASER: Mange i Beijing er sinte og ønsker at Xi Jinping skal gå av. Foto: Noel CELIS/ AFP/ NTB. Vis mer

Uvanlige omstendigheter

- Det er ikke så sjeldent med protester i Kina, men det er sjeldent at det sprer seg. Det er enda mer sjeldent at de gir direkte kritikk til Kinas kommunistparti, sier Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved Norsk Utenrikspoltisk Institutt til Dagbladet.

Kinesiske myndigheter prøver å unngå at én demonstrasjon skal bli til flere demonstrasjoner. De aller fleste kinesere har mobiltelefon, er på nett og har sosiale medier. Alle de sosiale mediene må forholde seg til de kinesiske reglene. Dersom det sprer seg et budskap som oppfordrer til demonstrasjon, vil kontoen som sprer informasjon bli stoppet.

The Guardian skriver at politiet hadde spurt demonstranter om å se på telefonen deres mandagskveld. De ville sjekke etter virtuelle private nettverk (VPN), for å se om det ble delt informasjon om protestene. VPN er ulovlig å bruke i Kina.

Arresterer

- Dersom en demonstrasjon blir utløst, har myndighetene stort politi og sikkerhetsapparat som kan mobiliseres hvis det trengs, sier Gåsemyr.

India Today skriver at politiet har i utgangspunktet tillatt demonstrasjonene, men nylig startet de med å stenge av områder og arrestere demonstranter.

Søndagskveld var demonstrantene tilbake i Shanghai, og ropte ut: «Løslat folket».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer