Afghanistan

- Gå av

USAs forrige president, Donald Trump, ber landets nåværende president, Joe Biden, om å gå av som følge av situasjonen i Afghanistan.

ANKLAGER: USAs forrige president, Donald Trump, mener USAs nåværende president, Joe Biden, er ansvarlig for ett av de største nederlagene i amerikansk historie. Foto: JIM WATSON og SAUL LOEB / AFP
ANKLAGER: USAs forrige president, Donald Trump, mener USAs nåværende president, Joe Biden, er ansvarlig for ett av de største nederlagene i amerikansk historie. Foto: JIM WATSON og SAUL LOEB / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag rykket Taliban inn i Kabul mens landets president flyktet og regimet kollapset. Situasjonen har rystet både USA og andre allierte, og det har vært paniske forhold for å evakuere folk via flyplassen i den afghanske hovedstaden.

Flere har sammenliknet situasjonen etter 20 år med krig med situasjonen da USA trakk seg ut av Vietnam-krigen. Det hele ser ut til å ha overrumplet Biden-administrasjonen, og blant hans fremste kritikere er ikke overraskende Trump.

KABUL: Det har brutt ut totalt kaos på flyplassen i Kabul, Afghanistan etter at Taliban har tatt over byen. Video: Twitter: @bsarwary Vis mer

- Legendarisk

- Det Joe Biden har gjort med Afghanistan er legendarisk. Det vil gå inn i historien som ett av det største nederlagene i Amerikansk historie! skriver Trump i en uttalelse.

Dette til tross for at situasjonen i Afghanistan har oppstått etter en uttrekning av amerikanske styrker Trump selv avtalte med Taliban i fjor. Trump-administrasjonen ble enig med Taliban om å trekke ut amerikanske styrker allerede innen mai i år. I bytte skulle Taliban stille opp med en rekke sikkerhetsgarantier, skriver NTB.

Biden utsatte denne fristen for uttrekningen av amerikanske styrker til utgangen av august.

- Ikke en stor greie

- Tida er inne for Joe Biden til å gå av i vanære for å ha tillatt det som skjer med Afghanistan i tillegg til en enorm oppsving i covid, grense-katastrofen, ødeleggelsen av energi-uavhengigheten og vår forkrøplede økonomi. Det burde ikke være en stor greie fordi han ble ikke valgt på legitimt vis i utgangspunktet! hevder Trump.

Ekspresidenten har hele tida hevdet at valget ble stjålet fra ham uten å ha lagt fram noe form for dokumentasjon på disse påstandene.

Biden selv er ventet å kommentere situasjonen i Afghanistan i løpet av den nærmeste tida. Utenriksministeren hans, Antony Blinken, avviser blankt at situasjonen kan sammenliknes med uttrekningen fra Vietnam.

- USAs krig i Afghanistan har vært framgangsrik da vi lyktes med vårt primære mål, som var å stille de ansvarlige for 11. september til ansvar, sier Blinken til ABC News

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer