Ga barna 480 mill.

Trygve Hegnar har gjort Jon Trygve (5) og Margrethe (4) søkkrike. Etter at pappa overførte 480 millioner i aksjeverdier, er smårollingene blant Norges rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hegnar gjennomførte arvedisposisjonene i fjor. Ifølge Dagens Næringsliv arvet barna 40 prosent av aksjene i familieselskapet Periscopus.

Men pappa beholder styringen. Barna får bare b-aksjer, med svak stemmerett i familieselskapet.

Trygve Hegnar har bygd opp en formue i cruisefart, medier og eiendommer.

Han eier tidsskriftene Finansavisen og Kapital, men de største verdiene ligger i cruiseselskapet NCL-Holding, der Hegnar eier ni prosent av aksjene. I alt har han en anslått formue på 1,2 milliarder kroner.

Godt selskap

Trygve Hegnar er i godt selskap med å innvie småbarna i businessen.

Kjøpmann og milliardær Stein Erik Hagen har allerede overført 90 prosent av verdiene til barna Nina Camilla (18), Caroline Marie (15) og Carl Erik (11). Sammen deler de verdier for mellom to og tre milliarder kroner. Hagen sitter igjen med bare ti prosent i morselskapet Canica.

Rema-1000 sjef Odd Reitan har gitt sønnen Kjell Magnus (23) drøye 70 millioner, mens Gunnar Fredrik Selvaag (23) har arvet verdier av pappa for 210 millioner kroner.

Ikke skattetriks

Christian Vennerød, redaktør i bladet Dine Penger, tror ikke finanskjendisene overfører verdiene til barna bare for å spare penger.

- Det er i alle fall ikke hovedmotivet. Jeg tror heller de ønsker å etablere familiedynastiet så tidlig som mulig, sier Vennerød.

I utgangspunktet er det ikke store skattepenger å spare på å overføre verdiene til barna.

- Den samlede skatteprosenten for familien blir tilnærmet lik. Men det kan være en del å spare i arveavgift ved å overføre verdiene før de blir enda større. Man sikrer seg også mot at politikerne øker arveavgiften. Det skal betales 20 prosent arveavgift for 30 prosent av verdiene som overføres. I dette tilfellet vil nok de bokførte verdiene være langt lavere enn de reelle, og det kan være spesielle forhold som gjorde de bokførte verdiene spesielt lave i 1998, sier Vennerød.

Med alle forbehold anslår Vennerød arveavgiften for Hegnars barn til under åtte millioner.

Det blir to kroner på hver nordmann, så noe drypper jo på oss også.