Ga barndomsvennen ny nyre

Da Anne-Lin fikk vite at barndomsvennen Leif trengte en ny nyre, visste hun umiddelbart at hun skulle gi ham sin.

GA BORT NYRE: I fjor høst fikk Leif Magne Remmen en ny nyre av venninnen fra ungdomsskolen, Anne-Lin Midtbø. Det er de i dag begge strålende fornøyd med. Foto: Privat
GA BORT NYRE: I fjor høst fikk Leif Magne Remmen en ny nyre av venninnen fra ungdomsskolen, Anne-Lin Midtbø. Det er de i dag begge strålende fornøyd med. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var helt fantastisk å få den beskjeden. Jeg har aldri vært så glad, og brikkene falt på plass.

Det sier Anne-Lin Midtbø (45) om øyeblikket da hun i fjor fikk vite at hun skulle få donere en nyre til sin venn fra ungdomstida, Leif Magne Remmen.

Han var imidlertid fortsatt helt uvitende om at Midtbøs nyre faktisk passet i hans kropp - og at hun inderlig ønsket å gi ham den.

Det eneste han helt klart visste var at han sårt trengte en ny nyre for å kunne leve normalt.

Oppfordring

I 1996 ble han svært dårlig og fikk etter hvert påvist en akutt nyresykdom. Etter å ha gått tre år i dialyse fikk han i 1999 transplantert inn ei ny nyre. Men en nyre har bare en viss levetid, forteller han - og i 2018 begynte han igjen å bli dårlig - og måtte igjen gå i dialyse.

Midtbø og Remmen vokste opp rett ved hverandre i Ålesund, og gikk på ungdomsskolen samtidig. Som voksne har de alltid visst godt hvem den andre er.

Etter at Remmen for få år siden igjen ble alvorlig syk, valgte en venninne av ham å legge ut en oppfordring til aktuelle donorer på Facebook. Og da Midtbø så dette innlegget «bare visste hun at hun skulle komme til å gi ham sin».

- Det var magefølelsen min som sa at jeg skulle gjøre det, og magefølelsen sa også at min nyre ville passe ham, sier hun.

Overveldet

Magefølelsen viste seg å stemme. Legene kunne konstatere at både blodtype, vevstype og en rekke andre faktorer matchet.

- Det var en sjokkartet nyhet å få. Som dialysepasient er man veldig energiløs, og alt føles tungt. Da jeg fikk beskjed om at noen ville gi meg en ny nyre ble jeg satt ut, overveldet og veldig glad, sier Remmen.

Deretter begynte ting å skje, skriver Bypatrioten, som først omtalte saken. Men midt i det hele kom coronaviruset til landet, og Rikshospitalet satte inn et strengt regime - deriblant midlertidig stopp med donorer fra levende mennesker.

- Vi slapp unna akkurat, og jeg var vel den siste som fikk organ fra levende donor, forteller Remmen til avisa.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.06.2013 VELLYKKET OPERASJON: Leger i Kina har utført en vellykket levertransplantasjon mellom en klonet gris og en ape. Det kan bety et gjennombrudd for organtransplantasjoner. Video: Reuters Vis mer

- Nytt liv

Operasjonen ble gjennomført på Rikshospitalet i slutten av september i fjor - og den var vellykket.

- For meg betyr dette at jeg kan være far for barna mine, en familiemann, være tilbake i jobb og ha overskudd til venner. Det er nesten som jeg har fått et nytt liv, sier Remmen.

Nå, som det har gått ett år etter operasjonen, velger de begge å stå fram med historien, fordi de mener de er behov for mer bevissthet rundt mulighetene ved å donere organer.

VELLYKKET: Operasjonen i fjor høst ble vellykket. - Det er nesten som jeg har fått et nytt liv, sier Remmen.
VELLYKKET: Operasjonen i fjor høst ble vellykket. - Det er nesten som jeg har fått et nytt liv, sier Remmen. Vis mer

- Det er et stort behov for mer kunnskap om at nyre er noe man har mye mer av enn man trenger. Man trenger bare litt av en, faktisk. Det er heller ikke en veldig stor sak å gjennomføre en slik donortransplantasjon, og det redder liv - og det er det viktigste, sier Remmen.

Midtbø understreker at hun ikke et sekund har angret på valget.

- For meg har det vært en eneste stor glede å kunne gjøre dette for Leif - og se på det gode resultatet, og vite at jeg har bidratt til at han får livskvaliteten og også egentlig livet tilbake, sier hun.

- Samtidig er det viktig understreke at det er et personlig valg om man ønsker å donere et organ. Jeg anbefaler alle å tenke over om det kan være aktuelt for dem, sier Midtbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer