Ga barnevernet 100 000 i bot

Fylkesmannen i Troms bøtela barnevernet etter at fireåring ble innesperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i år ga fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, barnevernstjenesten i Tromsø en bot på 100000 kroner for ikke å følge opp saker godt nok.

Dette skjedde blant annet på grunn av den omtalte barnemishandlingssaken der en fireåring ble funnet innesperret.

- Vi har vært svært kritiske til denne saken, og har også uttalt oss om den til politiet, sier fylkesmannen Svein Ludvigsen til Dagbladet.no.

- Fulgte ikke opp godt nok

Fylkesmannen har tidligere kritisert barnevernet både i Tromsø og Harstad for ikke å overfølge tidsfrister.

- Vi har tatt veldig alvorlig at de ikke fulgte opp saker godt nok, og at tidsfrister ikke ble overholdt. Derfor har vi bøtelagt to kommuner, noe som er den alvorligste reaksjonen vi kan gi, sier Ludvigsen.

Som understreker at både kommunen og barnevernet tok kritikken alvorlig, og fulgte opp med økte bevilgninger og styrket bemanning.

- Denne episoden er et eksempel på hva som kan skje når barnevernet ikke følger opp etter loven.

REAGERTE: Fylkesmann Svein Ludvigsen håper lignende saker aldri dukker opp, og har friskmeldt barnevernet i Tromsø etter kraftig kritikk. Foto: SCANPIX
REAGERTE: Fylkesmann Svein Ludvigsen håper lignende saker aldri dukker opp, og har friskmeldt barnevernet i Tromsø etter kraftig kritikk. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vil gjennomgå rutinene

Enhetsleder for barnevernstjenesten i Tromsø, Elizabeth Kræmer, kan ikke kommentere den konkrete mishandlingssaken på grunn av taushetsplikten.

Hun sier likevel til Dagbladet.no at barnevernet vil gjennomgå sine rutiner og evaluere saken.

- På generelt grunnlag kan jeg si at barnevernet i enhver sak foretar en helhetsvurdering ut fra våre undersøkelser, hjemmebesøk, informasjon fra andre instanser og fra de som melder inn sakene. Ut fra dette vil vi iverksette de tiltak vi mener er riktige, sier Elizabeth Kræmer.

I den konkrete saken var barnevernet inne flere ganger, og den mishandlede fireåringen fikk blant annet gratis barnehageplass og gratis skyss til barnehagen som et tiltak. 

- Noen ganger hender det at vi i ettertid får kjennskap til og kunnskap om ting som gjør at vi må vurdere om de tiltakene vi har gjort tidligere var riktige, sier Kræmer.
 

Ting tildekkes i private hjem

Hun forteller at barnevernet ofte opplever at ting som skjer i private hjem blir forsøkt tildekket.

Ga barnevernet 100 000 i bot

- Tar dere selvkritikk i denne saken?

- Jeg ber om forståelse for at det kan jeg ikke svare på på grunn av taushetsplikten, sier barnevernslederen.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen sa tidligere i dag til Dagbladet.no at hun har kontaktet Fylkesmannen i Troms for å finne ut hva som kan ligge bak de alvorlige beskyldningene mot barnevernet.

Fylkesmann Svein Ludvigsen presenterte tidligere denne måneden en undersøkelse der han konkluderte med at barnevernet i Troms var «friskmeldt».

<B>KOTT I GANGEN: Fireåringen ble holdt innesperret på 2,2 kvadratmeter, angivelig på grunn av familiens aggressvie rottweiler utenfor.