Ga blaffen i bot til Celina

Celina Midelfart og Christen Sveaas ankom dronning Sonjas mottakelse i Kunstindustrimuseet i Oslo for seint, kjørte i feil retning i ei enveis-kjørt gate og parkerte ulovlig med ett hjul på fortauet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt før klokka 12 i går kom de to millionærene kjørende ned St. Olavs gate i Oslo sentrum, i forholdsvis stor fart - mot enveiskjøringen. Celina satt bak rattet på sin Porsche Cayenne, svingte inn rett foran museet, like under parkering forbudt-skiltet, med ett hjul på fortauet. De to politifolkene fra ordensavdelingen fulgte med på det hele.

- Beklager parkeringen, vi er litt seint ute og vil ikke komme etter dronningen, sa Celina til politiet før hun og Sveaas forsvant inn på museet. Like etter ankom dronningen.

Politifolkene ristet bare på hodet av det hele, men gjorde ingen mine til å gjøre noe med feilparkeringen. Politiet har full myndighet til å gebyrlegge eller fjerne feilparkerte biler.

Beundret bilen

Dagbladets fotograf var til stede da det skjedde. Politifolkene ga uttrykk for at deres oppgave ikke var å passe på Celinas parkering, men å passe på dronningen. Da fotografene på stedet spurte om bilen ikke skulle bøtelegges, svarte politimannen, med glimt i øyet:

- Det betyr ingenting å få en bot på 500 kroner når du har en formue på en halv milliard. Siden hun var så hyggelig og sa «beklager», gjør vi ikke noe med det.

Bilen fikk stå slik i to timer, mens Midelfart og Sveaas fulgte dronning Sonjas omvisning på Kunstindustrimuseet. Da de to kom ut igjen, beklaget Celina på nytt, snudde bilen, og kjørte denne gangen ut gata i riktig retning.

Ville gitt gebyr

Ifølge direktør Jon Fodstad i Trafikketaten i Oslo er Midelfarts parkering klart i strid med parkering forbudt-skiltet til høyre for bilen.

- Vi ville gitt et gebyr på 500 kroner. Det er også ulovlig å parkere med ett hjul på fortauet, men man kan bare få ett gebyr av gangen, og da ville det blitt for parkeringen. Gata må holdes fri for varelevering og av- og påstigning for gjester til Kunstindustrimuseet, sier Fodstad.

Å kjøre mot kjøreretningen i enveiskjørt gate straffes normalt med et forenklet forelegg på 3200 kroner.

- Det er ganske vilt å kjøre i feil retning i denne gata, sier Fodstad.

Annet oppdrag

Men at Midelfart ikke fikk forelegg, er ifølge politiet ingen spesialbehandling for de rike og mektige. Ifølge politiet er politifolk bare ute på det oppdraget de er sendt ut på, og om det skulle skje overtredelser rett foran øynene deres, er de pålagt å ikke gjøre noe med dem.

- Politipatruljens oppdrag var ordensmessige oppgaver, å kontrollere trafikk og besørge utvendig sikring av stedet i forbindelse med dronningens besøk. De kan ikke gi seg til å skrive ut gebyr, men må gjøre det de er satt til å gjøre.

Da glapp dette, sier sjefen for ordensavdelingen ved Oslo politidistrikt, Stein Hustad.

- De kunne ikke reagert på dette før objektet (dronningen, red.anm.) hadde reist derfra, og de hadde et annet oppdrag rett etterpå, sier Hustad.

Må si nei

- Men kunne de ikke ha tilkalt noen kolleger?

- De kunne tilkalt kolleger, men det kommer jo an på hvor lang tid dette tar. Det er jo kjent at politiet ikke alltid kan komme med en gang. Det er jo opp til den enkeltes patruljes vurdering, , sier Hustad.

- Så hvem som helst som hadde kommet kjørende i feil retning og feilparkert foran politiet på denne måten, ville sluppet unna med det?

- Ja, denne patruljen hadde ingen valgmuligheter. Dette er sånt som kan hende, og vi må bare overse det. Tjenestemenn kan ikke skrive ut forelegg for trafikkforseelser når de er på andre oppdrag, sier Hustad.

Fleip

- Og utsagnet om at Celina allerede var så rik at det ikke spilte noen rolle med et forelegg, er nok en fleip. Sånn fungerer det ikke, sier Fodstad.Dronning Sonja var til stede ved Kunstindustrimuseet i anledning gjenåpningen av utstillingene i museets 3. etasje. Sveaas skal ha sponset de nye samlingene. Celina Midelfart svarte ikke på de mange henvendelsene Dagbladet gjorde i går.

SEINT UTE: Celina Midelfart og Christen Sveaas var seint ute for omvisning på Kunstindustrimuseet med dronningen i går. De ankom like før dronningen.
FEILPARKERT: Etter å ha kjørt ned St. Olavs gate mot enveiskjøringen, parkerte Celina rett under parkering forbudt-skiltet og med ett hjul på fortauet.