Ga blaffen i klimaet

HAAG/OSLO (Dagbladet): Det blir varmere, våtere og villere klima. Men verdens politikere gir blaffen. Miljøvernere gråt etter sammenbruddet i klimaforhandlingene i Haag i går formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenbruddet er et uttrykkelig bevis på at næringsinteressene veier tyngre enn hensynet til jordas befolkning. Og det er særlig USA, Japan og Canada som får det glatte lag etter at klimaforhandlingene havarerte. Disse tre landene er ledende i utslipp av CO{-2}, og de ville hatt store problemer dersom de hadde kommet hjem med en klimaavtale som påla dem reelle klimareduksjoner på hjemmebane.

Da klimaforhandlingenes president Jan Pronk i går formiddag fortalte at det gikk mot brudd, brøt mange miljøvernere ut i gråt.

Mange opplever det som provoserende at forhandlingene ble brutt fordi USA, Japan og Canada ikke fikk flertall for å vedta en avtale full av smutthull. Det største smutthullet er å regne CO{-2}-opptak i all skog som et klimatiltak, slik USA krever. Dette kravet betyr i realiteten at USA slipper å gjennomføre klimatiltak av betydning på hjemmebane. EU kunne ikke akseptere dette. Det kunne heller ikke Norges forhandlingsdelegasjon, under ledelse av miljøvernminister Siri Bjerke.

Hun brukte mye tid i går på å forsøke å få til at klimaforhandlingene kan fortsette så snart som mulig.

- Jeg er skuffet, som så mange andre er det, men jeg håper vi kan møtes til nye forhandlinger igjen om noen måneder, sier Bjerke.

RYDDER OPP: Nederlandske miljøaktivister var også i går i full aktivitet utenfor kongressenteret der miljøkonferansen har funnet sted.