Ga bort kokain verdt 100 dollar til en selger, han solgte det videre for 300 dollar - begge beholdt overskuddet

Snudde opp ned på USA. Selv ikke CIA brydde seg.

«THE REAL RICK ROSS»: Denne mannen sørget for at crack ble vanlig i USA. Foto: FreewayRick.com
«THE REAL RICK ROSS»: Denne mannen sørget for at crack ble vanlig i USA. Foto: FreewayRick.comVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «1980: Crack hadde akkurat begynt å dukke opp i USA. Contras behov for økonomiske midler for å støtte deres kamp i borgerkrigen i Nicaragua. Og en gutt fra Los Angeles som så etter en mulighet. Det var denne kombinasjonen som skulle endre Amerika.»

Slik starter en stor reportasje i magasinet Esquire om Rick Ross - «Freeway Rick Ross».

2,8 milliarder Mannen - som ikke må forveksles med rapperen Rick Ross - var narkokonge på 1980-tallet. Ifølge amerikanske myndigheter skal han mellom 1982 til 1989 ha omsatt tre tonn kokain for over 900 millioner dollar (2,8 milliarder 2013-dollar).

Til NPR sier han at han skal ha tjent tre millioner dollar på én dag.

Til radiokanalen sa han at legalisering av narkotika ville irritert ham da han hadde sin storhetstid, og mener det faktum at det er ulovlig driver opp prisene slik at slike som han kunne tjene seg rike.

«Dealeren» Uansett hvor han går den dag i dag, om det er for å holde et foredrag i en kirke, spise lunsj eller delta på et møte med Warner Bros, så har han alltid med seg en bag full av duppeditter som andre kan kjøpe av ham.

Hvis du selv møte Rick Ross og forteller ham at du er blakk, så fikser Ross ofte en avtale for deg. Han kan for eksempel gi deg en bunke med t-skjorter for 200 dollar, så selger du dem for så mye du vil, gir Ross tilbake mer enn det t-skjortene kostet i utgangspunktet og beholder resten av fortjenesten selv, skriver Esquire.

Tilbake i tiden gjorde Ross det samme med dop. Til å begynne med ga han bort crack-kokain, som er en er fribaseform av kokain som kan røykes, til en verdi av 100 dollar til en annen distributør.

Dette kunne selgeren få inn 300 dollar for, Ross fikk noe av overskuddet, resten beholdt selgeren. På den måten sikret han seg mye penger selv, samtidig som at selgeren var fornøyd og dermed kom de tilbake til Ross for å tjene flere penger.

Enormt kontaktnettverk Distribusjonsimperiumet vokste til å omfatte førtito byer, prisen han betalte per kilo pulver med kokain falt fra 60 000 dollar til 10 000 dollar da Ross regjerte.

Dette var delvis på grunn av hans eksponentielt økende nettverk av distributører og flere egne gjenger dannet sine små dopnettverk.

I tillegg hadde han et kontaktnettverk som hadde bånd til både CIA og høytstående politikere. CIA har i ettertid fått massiv kritikk fordi mange hevder de tillot den enorme distribusjonen av narkotika, samtidig som mange høytstående offiserer har vært under mistanke for at de var kjøpt og betalt av «kokain-mafian».

Det var også ironisk nok dette store nettverk som senere skulle føre til Ross livstidsdom da han ble felt av en informant i Drug Enforcement Administration (DEA), som er en amerikansk føderal etat med oppgave å bekjempe all form for ulovlig håndtering av narkotika og legemidler.

Men da var det allerede for sent. Crack spredde seg som ild i tørt gress og i dag anslås det at de siste fire tiårenes kamp mot kokain-distribusjon har kostet nærmere én billion amerikanske dollar for den styrende regjeringa i USA.

Krangel med stjernerapper Da han slapp ut av fengsel for god oppførsel i 2009, etter å ha sonet en livstidsdom i 14 år, begynte han å jakte på andre måter å tjene penger på. I dag holder han foredrag og sitter i møter om mulige filmavtaler om sitt liv.

På sin egen nettside skriver han at han er en av de sjeldne som bruker sine erfaringer som narkokonge til å gjenoppbygge et samfunn som han en gang var med på å ødelegge.

IKKE EN RAPPER: «Freeway Rick Ross».
IKKE EN RAPPER: «Freeway Rick Ross». Vis mer

Ett år etter at han slapp ut av fengsel gikk han for øvrig til søksmål mot rapperen Rick Ross, født William L. Roberts, fordi han mente at rapperen brukte navnet hans.

Den rehabiliterte narkokongen mente han hadde krav på 10 millioner dollar i kompensasjon. Saken har vært gjennom en rekke rettssaler uten at Narkoboss-Ross har fått noe av Rapper-Ross.

Han har likevel tjent penger på krangelen, etter blant annet å ha laget t-skjorter der det står «The real Rick Ross is not a rapper».

FAKE RICK ROSS?:  Den kjente rapperen Rick Ross har flere ganger blitt saksøkt av «Freeway Rick Ross». Her er han på scena i Atlanta 29. september i fjor. Foto: John Amis/Invision/AP/NTB Scanpix
FAKE RICK ROSS?: Den kjente rapperen Rick Ross har flere ganger blitt saksøkt av «Freeway Rick Ross». Her er han på scena i Atlanta 29. september i fjor. Foto: John Amis/Invision/AP/NTB Scanpix Vis mer