Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga Bush norske hemmeligheter

Etter et hemmelig møte der Bondevik og fire statsråder diskuterte Irak-krigen, informerte en ukjent person USA om hva Bondevik hadde sagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ett avsnitt, på side 638 og 639 i sin ferske selvbiografi «Et liv i spenning», røper Kjell Magne Bondevik en skandale som tidligere ikke har vært kjent i offentligheten:

Opplysningen innebærer at mistanke blir kastet over personer som Jan Petersen (daværende utenriksminister), Kristin Krohn Devold (forsvarsminister), Per-Kristian Foss (finansminister), Odd Einar Dørum (justiminister) og deres nærmeste medarbeidere mens de var i regjeringen.

- Jeg velger å tro at det var en enkeltstående hendelse, men kan ikke utelukke annet. Det kan også ha vært en indirekte lekkasje, noen som snakket med en medarbeider som sa det videre, sier Bondevik.

- Uhørt!

Dette skriver den tidligere statsministeren i boka:

«I midten av november [2004] ble jeg av regjeringsråd Nina Frisak og ekspedissjonssjef Bente Angell-Hansen ved Statsministerens kontor orientert om at ambassadør Knut Vollebæk i Washington hadde ringt.

Han fortalte at det amerikanske utenriksministeriet i Washington hadde kontaktet ham og referert fra et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg 8. november angående norske bidrag til NATO-instruktører i Irak. Departementet mente å vite hvilke holdningen jeg hadde gitt uttrykk for.

Dette var uhørt! Drøftingene i sikkerhetsutvalget er hemmelige.

UKJENT SKANDALE: I et lite avsnitt i den nye selvbiografien sin offentliggjør Kjell Magne Bondevik det som kan være en straffbar handling fra noen i eller tett på hans regjering. Foto: SCANPIX
UKJENT SKANDALE: I et lite avsnitt i den nye selvbiografien sin offentliggjør Kjell Magne Bondevik det som kan være en straffbar handling fra noen i eller tett på hans regjering. Foto: SCANPIX Vis mer

Enten var det noen som hadde lekket fra møtet, eller så hadde vi vært utsatt for avlytting, noe jeg hadde liten tro på. Jeg ba Frisak om at det ble utarbeidet en liste over de tilstedeværende på møtet og andre som var blitt orientert om drøftingene og forlangte at det ble foretatt en innskjerping av alvoret ved fortroligheten under disse møtene».

Fant aldri synderen

Da Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle stilte spørsmål om den oppsiktsvekkende lekkasjen under boklanseringen i formiddag, kom det fram at Bondeviks jakt på informanten i 2004 ikke førte fram.

- Vi tok det på høyeste alvor, men fant ingen kilde. Vi ba om en liste over alle med tilgang til sikkerhetsutvalgets vurderinger, sier Bondevik, som ikke benektet at det var pinlig å måtte gi regjeringsmedlemmer en ny leksjon i hemmelighold rundt sikkerhetspolitikk.

- Det er en veldig beklagelig epsiode, og jeg har heldigvis ikke opplevd flere slike, sier han.

- Men det normale i slike situasjoner kan sies å være at lekkasjene aldri blir oppdaget. Kan dette være toppen av et isfjell?, ville Stanghelle vite.

- Det har jeg ikke grunnlag for å si.

- Kan dette være spionasje for USA?

image: Ga Bush norske hemmeligheter

- Det har jeg ikke grunnlag for å si.

Til tross for at Bondevik så svært alvorlig på lekkasjen, ble aldri politiet eller Riksadvokaten koblet inn i den pikante situasjonen.

- Det er en vurderingssak, men jeg fant det ikke formålstjenlig å gå til politiet, sier eks-statsministeren.

Topphemmelig

Regjeringens sikkerhetsutvalg består av statsministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren, justisministeren og finansministeren.

Utvalgets møter er underlagt den strengeste sikkerhetsgraderingen i Norge.

Tidligere finansminister Per Kristian Foss (H) hadde ikke lest avsnittet om den mulige lekkasjen da Dagbladet.no ringte ham i formiddag. Han husker imidlertid at den mulige lekkasjen til USA ble tatt opp i regjeringen.

- Ja, jeg husker episoden.

- Hvordan reagerte du?

- Det ble hengende igjen et spørsmålstegn ved dette. Men jeg må innrømme at det var ingen stor sak i regjeringen.

- Hvem var tilstede på møtet 8. november?

- Jeg kan ikke opplyse om hvem som var tilstede på dette møtet. Men det var jo vanlig at det også var folk utenfor det politiske. Det var også departementsråder og sjefer for etteretningstjenester tilstede.

- Hvordan reagerte du på påstanden om lekkasje?

- Jeg hadde ingen samtaler med Vollebæk selv og måtte bare basere meg på statsministerens gjengivelse.

- Delte du hans oppfatning?

- Det kan jeg derfor ikke svare ja eller nei på, ettersom jeg ikke hadde hans førstehåndsopplysninger. Jeg tok hans oppfatning til etteretning.

- Ikke noe å legge til

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) har ennå ikke hatt tid til å lese boken. Han viser til at møtene i sikkerhetsrådet er underlagt taushetsplikt, og er svært sparsom i sin kommentar.

- Jeg har ikke noe å legge til eller trekke fra på det Bondevik skriver.

- Deler du hans oppfatning?

- Jeg har gitt min kommentar. Jeg har ikke noe å legge til eller trekke fra på det Bondevik skriver.

Heller ikke Jan Petersen (H), daværende utenriksminister, vil utbrodere det som skjedde i 2004. Han henviser til nettopp hemmeligholdet som omgir organet.

- Du trenger ikke å referer hva som står i boka, jeg kommenterer uansett ikke noe som har med regjeringens sikkerhetsutvalg å gjøre. Om Bondevik omtaler dette får han håndtere det i offentligheten, sier Petersen til Dagbladet.no.

Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold var i  formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.