Ga falsk informasjon til media

Mens kampene pågikk i Kosovo, sendte den serbiske ambassaden i Oslo ut falske FN-uttalelser til pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Serbia og Montenegros ambassade i Oslo videreformidlet i går falske uttalelser fra FN i forbindelse med det pågående opprøret i Kosovo. Dagbladet.no kan avsløre virkelighetsforfalskningen som har ført til kraftig irritasjon i Kosovos FN-hovedkvarter.

Pressemeldingen ble sendt fra ambassaden i en e-post til norske aviser og medier, der den serbiske ambassadøren uttrykker bekymring ovenfor hvordan norske medier dekker opprøret i Kosovo; «Vi påtar oss derfor retten til å sitere troverdige internasjonale kilder», skriver ambassadør Vida Ognjenovic.

Falske uttalelser

Pressemeldingen omhandler drukningen av to kosovo-albanske barn onsdag, som førte til den eksplosive voldsbølgen de siste dagene.

Politiet og KFOR-soldater fant likene av to små kosovo-albanske barn som hadde druknet i elven Ibar, like ved landsbyen Cabra. Et tredje barn er fortsatt savnet, og har trolig druknet i de frådende vannmassene. 13-åringen Fitim Veseli, som hevder han var sammen med de tre andre barna, skal ifølge kosovo-albanske medier ha forklart at to serbiske menn slapp løs en hund og jaget barna ut i elven.

Kosovo-albanere så på dette som en serbisk hevnaksjon etter at en 18 år gammel serbisk gutt ble skutt av en forbipasserende bil tirsdag, og satte i gang opptøyene som til nå har kostet 31 mennesker livet, og skadet over 500.

FN-politiet i Kosovo, som etterforsker drukningen, har hele veien fastholdt at det er for tidlig å konkludere med hva som virkelig skjedde da barna druknet. Saken er fortsatt under etterforskning. Men i går dukket det opp flere falske FN-sitater i serbiske medier. Ambassadørens pressemelding inneholder liknende sitater som FN mener er rene fabrikasjoner.

Oppdiktet

«UNMIK talsmann Derek Chappell sa i kveld at den overlevende gutten fra drukningen i elven Ibar, har fortalt foreldrene at han og de tre vennene gikk i elven alene, og ble umiddelbart tatt av de sterke strømmene. Gutten klarte å komme seg over på den andre siden, men hans tre kamerater ble skylt ned elven», står det i pressemeldingen fra ambassaden i Oslo.

«Chappel fortalte media i Pristina i kveld at historien (om at de ble jaget) absolutt ikke medfører sannhet, ifølge guttens egen forklaring.» står det videre.

Avsnittet er formulert slik at det kan se ut som et utklipp av en offisiell FN-pressemelding, med overskriften «Ingen serbere involvert i drukning».

- Dette er helt feil. Verken Chapell eller UNMIK (FN i Kosovo red.adm) har kommet med disse uttalelsene eller konklusjonene. Vår etterforskning er ikke ferdig, og vi har overhodet ikke trukket noen konklusjoner om hva som skjedde, sier FN talskvinne Izabella Karlowicz til Dagbladet.no.

Hun hadde ikke sett pressemeldingen før Dagbladet.no tok kontakt.

- To serbiske nyhetsbyråer formidler de samme falske uttalelsene, men at ambassader også formidler dette var vi ikke klar over. Det er slett ikke bra, og vi blir nå nødt til å gå ut offentlig for å stoppe denne feilinformasjonen. Opplysningene i disse meldingene er feil, og ren oppdikting, sier Karlowicz til Dagbladet.no.

Forledet

Serbias og Montenegros ambassadør i Norge, Vida Ognjenovic, avviser at hun bevisst har sendt ut fabrikerte uttalelser.

- Jeg siterte hva jeg fant i våre (Serbiske red.adm) medier. Hvis Chapell og FN nå sier at han ikke har sagt det som han siteres på, så er det rart. I såfall har jeg blitt forledet, og det skulle jeg ønske ikke hadde skjedd, sier hun til Dagbladet.no.

- Hadde det vært sant at disse guttene var jaget i elven, ville det vært forferdelig. Men jeg så selv på serbiske kanaler i går der dette ble avvist. Norske og internasjonale medier har hele veien trodd på fabrikerte opplysninger om det som skjer i Kosovo. Man burde være mer etterrettelig - ikke minst er det tydelig at det etniske opprøret på albansk side ikke var spontant, men en planlagt og godt organisert aksjon, sier ambassadøren.

AMBASSADØR: Serbia og Montenegros ambassadør i Norge, Vida Ognjenovic, mener hun må ha blitt forledet.
DRUKNET: Opptøyene i Kosovo startet da tre barn druknet. Kosovo-albanere mener serbere jaget dem uti, mens kosovo-serbere avviser påstandene.
I BRANN: I natt ble en serbisk ortodoks kirke i Pristina totalskadd i en påsatt brann.
JAGET: I dag er det kosovo-serberne som trenger beskyttelse i Kosovo. Stadig settes serbiske hus i brann for å tvinge dem til å flytte ut av provinsen.