Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga forskudd på lønn

UD ga penger rett før Hamas overtok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jonas Gahr Støre høster storm når han prøver å påvirke Hamas med en streng hånd på pengekrana. Utenriksministeren ønsker tydelige signaler om at den nye palestinske regjeringen kan tenke seg å anerkjenne Israels rett til å eksistere. 

De fleste norske eksperter mener tilsynelatende at Støres taktikk er farlig. Men utenriksministeren sørget for å overføre betydelige beløp før Hamas overtok regjeringskontorene.

Sendte penger
I begunnelsen av mars sendte UD en sjekk på 67 millioner kroner til de palestinske selvstyremyndighetene. Det skjedde etter at Hamas hadde vunnet valget, men før at de hadde inntatt regjeringskontorene.

Ifølge VG var pengene ment å lønne de palestinske lærerne ut året, også etter at Hamas hadde overtatt regjeringsmakten.

- I 2006 er utbetalt 67 millioner norske kroner i budsjettstøtte i form av bidrag til interimsregjeringen til lærerlønninger i februar. Av planlagte bidrag til utviklingsprosjekter med palestinske selvstyremyndigheter er utbetalt NOK 2,7 millioner i 2006, og ingenting etter at Hamas dannet regjering, opplyser Trine Broe-Andersen i UD til Dagbladet.no.

Dermed utbetalte Norge nær 70 prosent av de 100 millionene som var avsatt i direkte budsjettstøtte til de palestinske selvstyremyndighetene i 2006 allerede i mars, og unngikk å komme i konflikt med EU og USAs oppfordringer om pengefrys.

Ifølge UDs budsjetter skal Norge utbetale ytterligere 110 millioner kroner til utviklingsprosjekter ledet av selvstyremyndighetene. Til sammen har Norge altså budsjettert med å sende 210 millioner kroner til palestinske selvstyremyndigheter i år. 69,7 millioner av dem er til nå utbetalt.

I tillegg skal Norge bruke 290 millioner kroner til frivillige organisasjoner i de palestinske områdene.

Les: UDs pressemelding om Hamas-støtte i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling