Ga fra seg støttenner

Statsminister Kjell Magne Bondevik har gitt fra seg elefant-støttennene han tok med seg hjem fra Nigeria. Dyrebeskyttelsen kritiserer ham for å ha sagt ja til gaven fra landets president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er de plassert i Tollpakkhuset der de kanskje skulle vært fra første stund, sier assisterende tolldirektør Tom Erik Granness til Nettavisen.

Bondevik kom dermed Direktoratet for naturforvaltning (DN) i forkjøpet. DN aktet å beslaglegge støttennene. Dyrebeskyttelsen er altså ikke nådig i sin karakteristikk etter at organisasjonen ble kjent med saken. Elefanten er utryddet i Nigeria.

- Kjell Magne Bondevik burde vært modig nok til å takke nei til denne gaven, skriver sekretariatsleder Siri Relling i Dyrebeskyttelsen Norge i et brev til statsministeren, og legger til at signaleffekten til Norges og Nigerias befolkninger er veldig uheldig.

Bondevik sa torsdag til TV 2 at han vil «ordne opp» etter å ha innført tennene til Norge. Støttennene er en gave fra president Olusegun Obasanjo som Bondevik besøkte i februar 2000. Dyrebeskyttelsen peker på at Bondevik representerer opprinnelseslandet til Brundtland-kommisjonen der viktigheten av biologisk mangfold vektlegges.

Bondeviks kone, Bjørg Bondevik, vil trolig sende to slangeskinnsvesker til samme sted etter at det er gjort kjent at de fleste slike vesker er laget av utryddingstruede kvelerslanger.

Det er ikke søkt om lov til å innføre elefanttenner til Norge på minst ti år. Det foreligger verken eksport- eller importtillatelse for tennene.

Statsministerens kontor varslet ifølge Nettavisen fredag at det over helgen vil komme en redegjørelse om innførselen av elfenbenet. Det foreligger ennå ikke dokumentasjon på at de er lovlig innført.

For få dager siden fikk en 52 år gammel mann en bot på 10.000 kroner for ulovlig innførsel av støttenner til Norge. Mannen kjente ikke til CITES-bestemmelsene, og fikk derfor en lav straff.

(NTB)

<B>POPULÆR VARE:</B> Den illegale elfenben-handelen har gjort elefanten utrydningstruet - eller utryddet - i flere afrikanske land. Bildet er fra en lovlig auksjon i Zimbabwe.
<B>FIKK TENNER:</B> Kjell Magne Bondevik møtte Nigerias president Olusegun Obasanjo under møtet i Nigeria i februar 2000.