Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ga giftpizza til kona på sykehus

Påtalemyndigheten mener den 45-årige mannen ga sin kone (43) arsenikkforgiftet pizza mens hun lå på sykehuset med arsenikkforgiftning. Mandag starter rettssaken mot mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ektemannen står tiltalt for å ha forgiftet sin kone med arsenikk ved flere anledninger våren og sommeren 1999. Han er også tiltalt for å ha sprøytet tarmbakterier inn i blodet hennes i 1997, noe som ga henne en alvorlig infeksjon. Småbarnsmoren ble innlagt på Ullevål sykehus i april 1999 med et uklart sykdomsbilde. Hun var lammet i bein og armer og lå i respirator for å holdes i live mens legene kjempet for redde livet hennes. Men det gikk lang tid før legene fant ut hva som var årsaken til den alvorlige sykdommen. Etter det Dagbladet erfarer, var det den medieomtalte giftdrapssaken i Trondheim som fikk legene til å teste henne for forgiftning.

15. juni 1999 fikk de svaret: Hun var forgiftet av arsenikk.

Overlevde

Etter langvarig behandling med motgiften chelatoren DMSA overlevde hun. Hun måtte deretter gjennom en lengre periode med rehabilitering på Sunnaas sykehus for å bli funksjonsdyktig etter lammelsene.

Seinere tester viste noe enda mer makabert: Konsentrasjonene av arsenikk som var funnet i kroppen hennes viste at hun var forgiftet av arsenikk flere ganger, og at den siste forgiftningen måtte ha skjedd mens hun var på sykehuset. Helsepersonalet visste også at hennes ektemann hadde gitt henne medbrakt mat på sykehuset mens hun kjempet for livet, og at hun etter å ha blitt friskere ble uforklarlig sykere igjen under sykehusoppholdet. Påtalemyndigheten tror ektemannen ga henne arsenikk gjennom maten.

11. desember 1999 ble ektemannen siktet for overlagt drapsforsøk på sin kone.

Holder sammen

Det spesielle er at ekteparet fortsatt bor sammen i en leilighet i en drabantby i Oslo sammen med sitt mindreårige barn. Påtalemyndigheten kan ikke vente seg noen hjelp fra kona. Hun støtter sin mann - og tror ikke at han står bak forgiftningen.

- Min klient nekter straffskyld, forteller mannens forsvarer, Berit Reiss-Andersen.

Men påtalemyndigheten vil forsøke å bevise at ektemannen er den eneste som kan ha hatt mulighet til å forgifte kvinnen. Men de har, etter det Dagbladet erfarer, ingen tekniske bevis som knytter ektemannen til arsenikk. Mannen jobbet som lastebilsjåfør i et containerfirma som blant annet fraktet spesialavfall og farlige stoffer, men politiet skal ikke ha klart å knytte mannen til arsenikk gjennom arbeidsgiveren.

Politiet har lett høyt og lavt for å finne om mannen hadde noe motiv for å forgifte sin kone. I retten vil det trolig bli presentert dokumenter som viser at mannen har brukt sin kones sykdom som unnskyldning for sin dårlige økonomi.

Kilder med kjennskap til politiets etterforskning tror motivet ligger i følelsene og forholdet mellom mannen og kvinnen. Dagbladet får opplyst at en teori er at mannen angivelig skal ha forgiftet henne for å gjøre henne avhengig av seg som pleie- og omsorgsperson. Dette er et sjeldent, men ikke helt ukjent fenomen fra psykologiske studier.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har funnet at den tiltalte 45-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Saken ble utsatt på grunn av tiltaltes sykdom da den skulle opp til hovedforhandling i oktober i fjor. Mandag starter saken på nytt.

FENGSLET: Politiet valgte å bringe den tiltalte ektemannen til Oslo forhørsrett i sykesenga fra Ullevål da han ble siktet og fengslet for overlagt drapsforsøk på sin kone i desember 1999. <!--FOTO--><P><!--/FOTO--><!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media