Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga han ordre om å bombe?

LONDON (Dagbladet): I går ble Michael McKevitt navngitt som lederen for Det virkelige IRA. Det betyr at han kan ha gitt ordren om å sprenge terrorbomben som drepte 28 mennesker og skadde 200 i Omagh sist lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Nord-Irland har arrestert fem menn for terrorbomben. De fem ble arrestert etter en stor politioperasjon, og flere av de arresterte har nære forbindelser med framtredende republikanere.

Såkalte «Det virkelige IRA», Real IRA, som ble stiftet i fjor høst, blir foreløpig anklaget for å stå bak den grusomme bomben. Gruppen, som brøt ut fra IRA under fredsforhandlingene, tar sterk avstand fra freden og har sagt at de vil fortsette sine aksjoner helt til engelskmennene er ute av Nord-Irland.

Mickey McKevitt var en av det tradisjonelle IRAs høyeste militære ledere før han brøt ut, og har lett tilgang til våpen og eksplosiver.
Michael McKevitt er gift med Bernadette Sands-McKevitt, som er kjent som en framtredende og knallhard republikaner. Bernadette Sands-McKevitt er en av de mest prominente medlemmene i utbrytergruppen. Hun er talskvinne, og leder den politiske fløyen av utbryterne som kaller seg 32-County Sovereignty Commitee.

- Hele fredsavtalen handler om en omstrukturering av engelskmennenes herredømme i Nord-Irland, sier Bernadette Sands-McKevitt.

Kjent bror

Bernadette Sands-McKevitt er søster av IRA-martyren Bobby Sands. Broren sultet seg selv til døde i Maze-fengslet i 1981, etter at han først var valgt til parlamentsmedlem under valget.
De to flyttet fra Belfast med de tre barna sine for 20 år siden, og driver en liten butikk i byen Dundalk. Etterretningskilder i Nord-Irland hevder at Det virkelige IRA styres fra akkurat denne byen.

Det er ventet at paret vil bli avhørt av politiet i forbindelse med den grusomme bombeaksjonen i Omagh.

Pinlig

Den republikanske lokalpolitikeren Francis Mackay fra Omagh har også fått problemer. I går ble hans 16 år gamle sønn arrestert av politiet, og fraktet til Belfast. Sønnen er mistenkt for å ha vært med på bombeudåden.
- Ord kan ikke beskrive hva jeg føler, men jeg har ikke noe med bombingen å gjøre. Folket i Omagh vet at jeg ikke kjemper med vold, sier Francis Mackay.

Politiet i Nord-Irland har også bekreftet at de er på jakt etter en terrorist som har tilnavnet «Ingeniøren». Denne bombemannen er ekspert på bomber og terroraksjoner.

«Ingeniøren» var tidligere IRA-terrorist, men gikk ut av IRA da Gerry Adams og Sinn Fein bestemte seg for å underskrive fredsavtalen.

<B>BOMBEMANNEN: Personen med caps øverst på bildet er Michael McKevitt, som nå omtales som lederen av «The Real IRA».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!