Ga hemmelig bankinfo til Wikileaks

Overleverte dokumentene til Assange på pressekonferanse.

OVERLEVERTE OPPLYSNINGER: Her mottar Wikileaks' Julian Assange hemmelige opplysninger på to CD-plater fra varsleren Rudolf Elmer på dagens pressekonferanse i London. Foto: Reuters
OVERLEVERTE OPPLYSNINGER: Her mottar Wikileaks' Julian Assange hemmelige opplysninger på to CD-plater fra varsleren Rudolf Elmer på dagens pressekonferanse i London. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som planlagt overleverte den tidligere bankansatte varsleren Rudolf Elmer hemmelige dokumenter til Wikileaks på en pressekonferanse holdt ved Frontline Club i London i dag.

Wikileaks? talsmann Julian Assange var til stede for å motta opplysningene, som han fikk overlevert av Elmer på to CD-plater. Men Assange ønsket ikke å svare på spørsmål angående hans egen situasjon, siden dette var Elmers presskonferanse.

Elmer sier han ikke samarbeider spesifikt med Assange, men med Wikileaks, og presiserer dette.

- Min intensjon er ikke å avsløre navn, men å få noen til å kikke på informasjonen og sjekke om alt stemmer. Jeg tar fullt ansvar for all denne informasjonen, sier Elmer.

Assange blir spurt om Wikileaks vil offentliggjøre navn som finnes i dokumentene. Han svarer:

- Vi vil etter all sannsynlighet behandle denne informasjonen slik som vi har behandlet alt vi har sluppet tidligere. Det betyr at vi ikke sensurerer noen navn, sier Assange, som sier at han ikke vet hvor lang tid det vil ta før informasjonen publiseres.

- Det kommer an på hvor lang tid det tar for oss å behandle dokumentene, og Wikileaks er i tillegg opptatt med å behandle annet materiale.

Wikileaks holder fortsatt på med å publisere korrespondanse mellom USA og deres ambassader i andre land. Assange sier at kun 2,3 prosent av det fullstendige materialet hittil er publisert.

Når det gjelder informasjonen fra Elmer mener Assange at Wikileaks er den rette instansen til å behandle informasjonen fordi de har opparbeidet seg ekspertise på å beskytte kilder, og å publisere primærmateriale, slik at folk selv kan sjekke at pressens arbeid utføres korrekt.

Dokumentene som ble overlevert av Elmer skal angivelig bevise økonomisk kriminalitet og skatteunndragelse, og inneholde detaljert informasjon om bankkontoene til over 2000 rike skatteflyktninger og organisasjoner.

- Dette inkluderer blant annet 40 politikere, sier Elmer ifølge The Guardian.

Elmer er tidligere ansatt i den sveitsiske privatbanken Julius Bär, hvor han jobbet i sju år. Blant annet var han driftssjef ved bankens filal på Cayman Island.

Da han fikk nok av jobben tok han med seg de hemmelige dokumentene, som han nå har overlevert til Wikileaks.

Etter planen skal Elmer etter pressekonferansen dra hjem til Sveits for å bli stilt for retten etter at Julius Bär beskyldte ham for å stjele informasjon som ansatt i banken. Elmer har den siste tiden levd i eksil på Mauritius.