SLÅR TILBAKE: Høyres utdanningspolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker (til venstre) slår tilbake mot kritikken fra Trond Giske. Her sammen med Høyre-kollega Henning Warloe, rektor Nina Fjeldheim, Utvalgsleder for barn og unge i Bærum kommune Anne Lene Whojem og stortingsrepresentant Svein Harberg. Foto: Jacques Hvistendahl
SLÅR TILBAKE: Høyres utdanningspolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker (til venstre) slår tilbake mot kritikken fra Trond Giske. Her sammen med Høyre-kollega Henning Warloe, rektor Nina Fjeldheim, Utvalgsleder for barn og unge i Bærum kommune Anne Lene Whojem og stortingsrepresentant Svein Harberg. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Gå hjem og gjør leksa di, Giske

Høyre slår tilbake mot mot Giskes kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap har ikke levert på skole etter snart åtte år med regjeringsmakt og har mistet troverdighet hos velgerne, mener Høyre.

-Trond Giske gjør seg nå høy og mørk. Men det handler om å levere mellom valg, og ikke bare snakke velgerne etter munnen før et valg. Hvordan skal velgerne tro at Ap vil levere på skole i neste periode når de ikke har klart det på snart åtte år i regjering? Giske må jammen feie for egen dør, sier Høyres utdanningspolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker til Dagbladet.

Høyre prioriterer skole Hun tar for seg kritikken fra Giske, punkt for punkt:

- Han starter med si at man ikke kan spare seg til en bedre skole. Faktum er at Høyre i hvert eneste alternative budsjett har prioritert skolen radikalt bedre enn Ap og regjeringen. Vi har funnet penger til en milliardsatsing utover det regjeringen har gjort, til dobling av etter- og videreutdanning av lærere, flere skoletimer og mer forskning. Regjeringen har i denne perioden hatt 305 friske milliarder til disposisjon, men det er ikke lærerne som har vunnet i det lotteriet. Det blir latterlig når Giske framstiller det slik at vi ikke greier å sette skole foran. Det har Høyre gjort, men ikke regjeringen, sier Aspaker.

- Har outsourcet skolen til SV Hun er enig med Giske i at en god skole koster.

- Vi må bruke mer penger på det som løfter kvaliteten i skolen. Der er forskningen glassklar: Det er læreren som er nøkkelen, og derfor må vi satse på læreren i et helt annet omfang enn regjeringen har gjort. Til og med Utdanningsforbundet mener regjeringen ikke har levert for lærerne og derfor ikke har troverdighet på skole. Hvis det er slik at Ap har outsourcet skolepolitikken til SV, så har de i så fall vært med på den leken. De kunne ha påvirket siden de sitter i samme regjering, sier Aspaker.

- Funnet på tall Hun avviser at Høyre må velge mellom skattekutt og god skole.

- Vi vil ha friske penger å bruke, og lover store, tunge bevilgninger til skole framover. Når Giske snakker om at vi vil gi 25-30 milliarder i skattelette den neste perioden, er det et tall han selv har funnet på. Vi har ikke oppgitt noe spesielt tall, og Erna har vært tydelig på at vi har mange løfter, og det er ikke slik at ett løfte har fortrinnsrett foran andre. Velgerne kan stole 110 prosent på at vi fortsatt vil prioritere skole, sier Aspaker.

Kutter ikke Hun avviser også at Høyre vil kutte i kommunene.

- Vi har ligget på samme kommuneramme som regjeringen i hele perioden. Hvis Giske er bekymret for kommuneøkonomien, kan han ta en tur rundt i kommune-Norge og se hvordan kommunene sliter med å få endene til å møtes. Det kan han ikke klebe kun på én regjering. Og Høyres lokalpolitikere gjør alt for å prioritere skole, sier Aspaker. Hun avviser blankt at Høyre vil åpne for kommersielle skoler.

- Blank løgn Her tar jeg Trond Giske i en blank løgn. Vi har gang på gang understreket at vi ikke vil ha svensk privatskolelov i Norge. Det er totalt uaktuelt å åpne for utbytte i en mer liberal friskolellov. Både Trond Giske og Kristin Halvorsen prøver å føre en debatt på et grunnlag som helt forfeilet. Det skal ikke være mulig å ta ut utbytte av de som driver privatskoler.

Det er heller ikke slik at enhver søknad om å drive privatskole betyr carte blanche til å starte, Kommuner og fylker skal også ha ord med i laget. Men om prosentandelen som går i privatskoler blir litt større enn dagens tre prosent, er det ingen trussel mot den offentlige skolen. Hvis Giske leser Høyres program, vil han se at 99 prosent av forslagene handler om den offentlige skolen, sier Aspaker.