- Gå hjem og lag barn

ANNABERG-BUCHHOLZ (Dagbladet): Helmut Kohl løfter knyttneven og legger alle sine 130 kilo i kraftsatsen når han skjeller ut motstandere som piper. Han henvender seg til skikkelig ungdom: - Vi trenger flere barn i dette landet, skal vi greie å sikre de gamle et anstendig liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet at dette er en privatsak, men vi har Europas laveste fødselsrate. 3,4 millioner tyskere er over 80 år. Pensjonene deres skal betales. Tenk over det når dere kommer hjem, tenk over hva kansleren hadde å si dere i kveld.

Slik maner landsfader Kohl denne kvelden i byen Annaberg-Buchholz ved foten av grensefjellene Erzgebirge, ikke langt fra grensa til Tsjekkia i det tidligere DDR.

Kohl (68) er ute på den vanskeligste valgkampen i sitt tilsynelatende evige politiske liv.
Etter jobben på kontoret, feier han unna et par folkemøter hver eneste ettermiddag og kveld. Han kommer med fly, helikopter og bil. Han er brunbrent og godlynt der han brummende tråkler seg gjennom folkemengden.

Han tror at han fortsatt kan slå den sosialdemokratiske utfordreren Gerhard Schröder.

Tar innpå

Ennå ligger Kohl noen prosent bak, men han tar innpå, og har fem uker på seg. Kohl har vært nederlagsdømt før. Det vet Schröder, som advarer sine tilhengere mot å ta seieren på forskudd.

I 70 minutter står kansleren på talerstolen, som er rammet inn av plakater med slagordet «Weltklasse für Deutschland».

De tyske kristelig-demokratene satser alt på ett kort i denne valgkampen. Kortet er Kohl, kansleren som samlet Tyskland og som skal forene også Europa før han går inn i historien på linje med Bismarck.
Et par hundre protestanter gjør sitt beste for å overdøve kolossen på talerstolen. Det er sosialdemokrater som med bannere ønsker Kohl velkommen i rekkene av arbeidsløse etter 27. september. En flokk nynazister prøver seg.

- Befolkningen her i det tidligere DDR har fått nok av diktatur, enten de er brune eller røde, tordner Kohl. Han gir protestantene beskjed om å gå hjem til mamma med skrikingen.

Når han snakker om skam, retter han seg likevel mindre til høyreekstremistene. Han snakker om Schröder, som angivelig vil overta regjeringstaburettene med støtte fra kommunistene i PDS.

- Det gjør de fordi de er så grådige etter makt.

Nok av diktatur

Selv om mange av de 5000- 6000 på den idylliske Marktplatz har kommet av nysgjerrighet, det ingen tvil om at dette er Kohl-land i øst.

Det er knapt det tema han ikke er innom. Han snakker som en far til sine barn. Selv tilbudene i apotekhyllene dveler han ved, som et bevis på hvor langt tyskerne har kommet i forskning og vitenskap.

Mens applausen er lunken når Kohl snakker om drømmen om sitt europeiske hus, blir det mer fart i forsamlingen når han hyller de stedlige politibetjenter for deres utrettelige arbeid mot tyveradder, narkobrukere og pøbel.

Arbeidsløshet

Først etter en nesten en time kommer han til arbeidsløsheten, som i mange av landsbyene i området rammer halve den voksne befolkningen.
- Visst er det ille at landet fortsatt har fire millioner arbeidsløse, innrømmer Kohl. Før han slår til:

- Men det finnes 1,5 millioner arbeidsplasser som er ubesatte, jobber som ingen vil ha. Det finnes et mindretall tyskere som heller vil ta imot trygd og jobbe svart. Her må det ryddes opp i sosialpolitikken.

Helmut Kohl nevner ikke at han har hatt 16 år på seg, men forsikrer at han står for sentrumspolitikk. Før hornblåserorkestret overtar med nasjonalsangen, slutter kjempen som nekter å gi opp:

- Jeg ber hver og en av dere, hjelp meg på denne veien.