Testtabbe på Haukeland:

- Ga ikke mening

Lea Høbæk Hovland (22) fikk feil prøvesvar da Haukeland universitetssykehus rotet med prøvene. Nå tar sykehuset grep.

FORVIRRET: Lea Hobæk Hovland skjønte lite da PCR-testen var negativ samme kveld som hurtigtesten var positiv. Foto: Privat
FORVIRRET: Lea Hobæk Hovland skjønte lite da PCR-testen var negativ samme kveld som hurtigtesten var positiv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Lørdag oppdaget mikrobiologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus at to analysebrett med coronaprøver sendt til Bergen legevakt hadde blitt byttet om.

- Vi oppdaget at to brett med 96 prøver på hvert brett var blitt forvekslet med hverandre. De hadde blitt byttet om, slik at prøvesvarene fra det ene brettet ble gitt ut på prøver fra det andre brettet, sier sjef på mikrobiologisk avdeling på Haukeland, Elling Ulvestad, til Dagbladet.

- Hvilke konsekvenser fikk dette for pasientene?

- Det gjorde at 30 pasienter, som hadde blitt satt i isolasjon, ikke skulle ha blitt satt i isolasjon, mens 30 som var smittet ikke ble isolert.

Forvirret

Blant dem som ikke ble satt i isolasjon, var Lea Hobæk Hovland. 22-åringen hadde selv vært i karantene etter at samboeren hadde testet positivt for corona.

Etter noen dager utviklet Hovland symptomer, og onsdag i forrige uke valgte hun derfor å ta en hurtigtest. Den viste at 22-åringen hadde corona.

Hun ble derfor svært overrasket da PCR-testen hun tok seinere samme dag viste noe annet.

- Jeg dro på teststasjonen for å ta en PCR-test, for å få det bekreftet. Dagen etter [torsdag] fikk jeg melding om at testsvaret var klart. Jeg var sikker på at den også var positiv, men ble ganske overrasket da det viste seg at den var negativ, sier Hovland til Dagbladet.

TAR GREP: Haukeland universitetssykehus endrer rutinene etter feil med prøvesvar. Dette er sentralblokken på sykehuset, hvor ulike budskap ble projisert på veggen tidligere under pandemien. Foto: Eivind Senneset
TAR GREP: Haukeland universitetssykehus endrer rutinene etter feil med prøvesvar. Dette er sentralblokken på sykehuset, hvor ulike budskap ble projisert på veggen tidligere under pandemien. Foto: Eivind Senneset Vis mer

- Hva gjorde du da du fikk to forskjellige svar på hurtigtest og PCR-test samme dag?

- Jeg skjønte ikke hvorfor. Det ga ikke helt mening. Jeg ringte coronatelefonen, og de var veldig forvirret over hvordan den kunne være negativ, sier hun.

- Jeg fikk beskjed om at jeg måtte teste meg på nytt. Og da viste den nye testen at jeg hadde fått påvist corona, legger hun til.

Hovland vil ikke klandre noen på Haukeland, men sier det er uheldig at en slik feil kan skje.

- Det er dumt, men i alle systemer der mennesker jobber, er det mulig at det oppstår feil.

BLIR STRENGERE: Etter at sju ansatte ved Haukeland sykehus er blitt smittet av coronaviruset, innfører sykehuset nå streng besøkskontroll. Vis mer

Tar grep

Systemfeilen på Haukeland førte med seg flere konsekvenser, og gjorde at alle prøvene måtte analyseres på nytt, forteller sjefen ved mikrobiologisk avdeling.

- Da vi oppdaget det på lørdag, tok vi ut prøvene fra alle disse 188 pasientene og analyserte de på nytt. Da fikk 30 pasienter som hadde hatt et negativt prøvesvar, et positivt svar. Mens 30 pasienter som hadde hatt et positivt prøvesvar, fikk et negativ svar, sier Ulvestad.

Ulvestad er klar på at det har vært en uheldig situasjon for Haukeland, og at de nå tar grep for å forhindre at noe liknende skal skje igjen.

- Vi gjør de samme arbeidsprosessene, men nå skal forflytningen av disse prøvebrettene kontrolleres av en ekstra bioingeniør. Det skal alltid være to bioingeniører som signerer ut at det er gjort på riktig måte. Dermed er det omtrent umulig å gjøre denne feilen igjen, mener han.

- Denne hendelsen er kartlagt i detalj og alle prøvene er analysert på nytt. Vi har rapportert dette tilbake til både pasientene og fylkeslegen som et avvik.

Han understreker at denne saken har vært belastende og at de beklager til alle det har gått utover.

- Det er klart det går på stoltheten løs. Det har vært en veldig uheldig sak som vi sterkt beklager overfor de berørte, avslutter Ulvestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer