- Ga ingen signaler om PR-støtte til Kjøll

Departementet diskuterte saken i april.

DEPARTEMENTET AVVISER: Ifølge Næringsdepartementet har minister Sylvia Brustad aldri gitt signaler om at de vil ta regningen for Berit Kjølls kommunikasjonsråd i Aker-saken. FOTO: SCANPIX
DEPARTEMENTET AVVISER: Ifølge Næringsdepartementet har minister Sylvia Brustad aldri gitt signaler om at de vil ta regningen for Berit Kjølls kommunikasjonsråd i Aker-saken. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Tidligere Aker Holding-styremedlem Berit Kjøll har har varslet at hennes monsterregning for bruk av PR-rådgivere fra GeelmuydenKiese, kommer til å havne hos Næringsdepartementet, meldte TV2 i går.

Kommunikasjonsbyrået skal ha 740 000 kroner for arbeidet de utførte for Kjøll i konflikten mellom Kjell Inge Røkke, Berit Kjøll og Næringsdepartementet i april og mai i år.

- Ingen signaler
I dag bekrefter departementet overfor Dagbladet.no, at Kjøll, som var statens representant i styret, har diskutert bruken av kommunikasjons- rådgivere med den tidligere Flytog-sjefen.

Men de er tydelige på at det ikke er gitt at staten tar regningen.

- Berit Kjøll tok opp dette spørsmålet første gang i april. Vi ga da ingen signaler om at det var aktuelt for departementet å dekke hennes utgifter til kommunikasjonsrådgivning. Vi kommer til å ta stilling til dette når vi får den formelle anmodningen fra Kjøll, sier ekspedisjonssjef Mette Wikborg i Næringsdepartementet til Dagbladet.no

Etter det Dagbladet.no efarer, skal Kjøll ha varslet at hun over sommeren vil komme tilbake til saken.

Hun forsøkte først å sende regningen til Aker Holding, som avviste kravet. Aker Holding ville i dag ikke kommentere saken.

Konflikt
Berit Kjøll kom under sterk kritikk i konflikten mellom staten og Kjell Inge Røkke om de omstridte salgene av selskaper fra Aker ASA til Aker Solutions i starten av april i år.

Staten er deleier i Aker Solutions som følge av sin eierpost i morselskapet Aker Holding, der Berit Kjøll representerte staten i styret. Hun fikk kritikk for å ikke ha informert departementet om handelen - som mange eksperter mente var ulønnsom. Kjøll mente Kjell Inge Røkke hadde lurt henne.

Fulgte opp Kjøll
Før moms er regningen på 590 000, bekrefter daglig leder Stein Jacob Frisch i Geelmuyden Kiese overfor Dagbladet. Sammen med to kollegaer hadde han ansvaret for oppfølgingen av Kjøll.

DYRE GODE RÅD: Berit Kjøll har fått en regning på 740 000 kroner fra GeelmyudenKiese. FOTO: SCANPIX
DYRE GODE RÅD: Berit Kjøll har fått en regning på 740 000 kroner fra GeelmyudenKiese. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Hvem bestilte oppdraget?

- Vi ble hyret inn av statens representant i Aker Holding-styret. Vi har forholdt oss til Berit Kjøll. sier Frisch til Dagbladet.

- Hvem sa Kjøll at skulle stå for betalingen?

- Detaljer som det legger ikke vi oss opp i. Den gang var det bare å brette opp ermene og sette i gang. Det var viktig for Kjøll å raskt få håndtert over 100 pressehenvendelser i døgnet og vi jobbet døgnet rundt i to måneder. Det var viktig at pressen ble fulgt godt opp, vi var tilsammen tre stykker som jobbet med denne saken, sier Frisch.

Dyr affære
Nærings- og handelsdepartementet har allerede brukt over 7 millioner kroner på juridiske råd i forbindelse med konflikten rundt Aker Solutions. Tre forskjellige firmaer ble leid inn for å gi råd og styrke departementets argumentasjon.

De juridiske rådene fra advokatfirmaet Selmer kostet staten 4,2 millioner kroner. Kollegaene i Simonsen fakturerte 2,1 millioner kroner, mens de finansielle rådene fra Pareto kom på 850.000 kroner, melder NRK.

Opposisjonen kritisk
Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein, sa i går til at han så det som uaktuelt at regningen skulle betales av skattebetalernes penger.

- Det er helt urimelig at skattebetalerne skal betale denne regningen. Vedkommende har vært statens representant i et stort selskap, og da må man forvente at vedkommende klarer å redegjøre, også overfor media, for hva vedkommende har gjort, sier Leirstein ifølge NTB.

Berit Kjøll har så langt ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser.

Følg Aker-saken:

1. APRIL: Aker Solutions kjøpte noen mindre selskaper og deler av andre selskaper fra Aker ASA. Kjøpet utløste kritikk fra flere hold fordi man ikke stolte på at handelen var gjort til riktig pris og til fordel for Aker Solutions. Berit Kjøll var statens representant i styret.

5. APRIL:
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) beslutter at handelen skulle  gjennomgås av uavhengige juridiske og finansielle eksperter.

8. APRIL: Brustad krevde at transaksjonene enten må nullstilles eller tas opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions.

13. APRIL:
Statsminister Jens Stoltenberg sier de omstridte transaksjonene må behandles av generalforsamlingen i Aker Solutions ASA.

14. APRIL: Akers revisjonsutvalg går god for selskapets versjon av hendelsene.

23. APRIL: Røkke kommer med sin versjon av saken i en pressekonferanse som varer i tre timer.

27. APRIL: Sylvia Brustad svarer Stortinget.

20. MAI: Berit Kjøll, trekker seg som styrerepresentant i Aker Holding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer