Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gå inn i din tid

Dette OPPROPET utfordrer oss alle til å vise motstand mot de holdninger som fører til at unge mennesker mister liv og frihet i vårt samfunn. Standupkomikeren og spaltisten Shabana Rehman står i spissen for oppropet, og ber alle om å delta på en massemønstring i Oslo neste lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi ba om et flerkulturelt samfunn, nå har vi fått det. Møt opp for å støtte barn og unge!

Denne ukas hendelser bør vekke oss til handling. Til å vise ungdom at de ikke er «kringsatt av fiender», men av venner.

Førstkommende lørdag på Jernbanetorget inviterer vi dere alle til å vise motstand mot de holdningene som fører til at unge mennesker mister liv og frihet i dagens Norge. Det gjelder selvmord på grunn av press, drap på frie kvinner, og forfølgelse av unge mennesker som ønsker å følge sin sjel og sin samvittighet. Vi skylder ungdommen dette. Vi kan ikke tolerere holdninger som forteller ungdommer at de skal vente og lide fordi det ennå vil ta 20 år til før det blir «bedre».

Dere er alle invitert. Barn og voksne, kvinner og menn, i alle aldrer. Det er vi selv som nå må bryte kulturelle, religiøse og tradisjonsmessige barrierer. Det er nå vi må gi slipp på holdningene som skaper avstand. Det er nå vi må kjempe for at våre barn og unge skal få bli kjent med hverandre, forelske seg og leve livet sammen på tvers av religion, kultur og tradisjon. Vi vil ikke ha et hyklersk samfunn som roper «ja til et fargerikt fellesskap» og samtidig dolker ungdommen i ryggen ved å oppdra dem som fremmede for det samme samfunnet.

Det er nå det skjer et generasjonsskifte. Vi skal kjempe for et samfunn hvor folk føler seg trygge for rasisme eller kjønnsdiskriminering. Et samfunn der verken kjønn, hudfarge eller tro skal innskrenke dine rettigheter som menneske. Vi skal demonstrere fordi vi skal skape et samfunn som oppdrar våre barn til frie og likestilte mennesker.

Unge kvinner som har stått fram og kjempet for sine rettigheter, innvandrermenn som tar avstand fra voldsbruk og er for likestilling, og som er villige til å diskutere med andre menn og praktisere likestilling, norske ungdommer som har brutt ut av nynazistiske eller andre ekstreme miljøer: dere er svært ønsket og inviteres spesielt til å holde innlegg. Dere viser samfunnet handlingskraft, at det går an å velge et liv uten vold.

Og til alle politikere: dere er hjertelig invitert, men hold dere unna talerstolen hvis dere ikke makter å snakke til et samlet, flerkulturelt Norge og isteden taler til innvandrere og nordmenn som atskilte grupper. Hold dere unna dersom dere ønsker å gjøre dette til partipolitikk.

Vi skal demonstrere at vi har krefter, vilje og mot til å gi omsorg og komme sammen for å gi oss selv og neste generasjon et alternativ til vold og undertrykking. Vi skal gjøre det av solidaritet til alle de som i dag er drapstruet i Norge, fordi de har valgt sine egne liv. Vi kan ikke hykle med barn og unge. Vi kan heller ikke true dem til å følge prinsipper som er i strid med deres menneskelige natur. Vi må demonstrere viljen til å skape et trygt, flerkulturelt og samlet demokrati. Derfor skal vi vise hvilken retning vi ønsker at samfunnet vårt må ta, selv om det virker vanskelig nå. Vi skylder ungdommen dette. De har hatt nok av død, ulykker og begravelser nå. Dette er en uavhengig demonstrasjon for frihet og likestilling, mot vold, press og trusler. Initiativtakere er dere alle. Vi skal verken være redde eller feige mer.

Møt opp på Jernbanetorget

lørdag 2. februar 2002 kl. 13.00!

Ane Willumsen (44), bystyrerepresentant i Oslo; Hasan AlGüerhan (32), leder for kurdernes forening og økonomisjef for kunstsamlingene i Oslo kommune; Shabana Rehman (25), standupkomiker og spaltist.

Hele Norges coronakart